Szerző: Koi Tamás

2013. november 21. 14:08

Húsz évre előre kell gondolkodni a frekvenciakiosztásnál

Nagyon nem mindegy, hogy a következő ciklusban milyen frekvenciacsomagokat milyen szolgáltatásokhoz rendelnek az illetékesek, ráadásul mindezt úgy kell megtenniük, hogy a mobiltelefónia időközben gyökeresen megváltoztathatja a tartalomfogyasztási szokásokat. A Korrektúra konferencia egyik témája a digitális hozadék felhasználása volt.

A földfelszíni analóg tévéadás lekapcsolása után felszabaduló frekvenciakészlet egy részét rövidesen használatba vehetik a mobilszolgáltatók, hogy nagyobb lefedettségű, országos elérésű hálózatokat építsenek, miközben a DVB-T platformot működtető Antenna Hungária újabb digitális multiplexek beindítását tervezi, melynek következtében mind az ingyenes, mind a fizetős csatornakínálat bővülhet. Alapvetően mindkét irány felfogható egyfajta társadalmi érdeknek, a következő hónapok frevkenciapolitikával kapcsolatos döntései pedig akár azt is meghatározhatják, hogy tíz-húsz év múlva hogyan fogyaszthatunk tartalmat a vezeték nélküli hálózati infrastruktúrák révén.

Társadalmi érdek

A Korrektúra konferencia mai kerekasztal-beszélgetésén Dr. Bánkuti Erzsébet, az Antena Hungária vállalatirányítási igazgatója kiemelte, a műsorszóró az analóg lekapcsolást, illetve a sávátrendezést követően két multiplexnyi frekvenciakapacitást használ fel a korábban megkötött, 2020-ig érvényes hatósági szerződés értelmében. A szolgáltató képviselője hozzátette, a műsorkínálat bővítése mellett a cég új irányokkal is kísérletezik, így a többképernyős médiatovábbítás (eltérő technológiákkal), illetve a HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV) széles körű bevezetése is a tervek közt szerepel.

Az analóg lekapcsolás a mobilszolgáltatók számára is komoly lehetőséget biztosít, hiszen a lefedettség növelése, illetve a kapacitás bővítése elsősorban az új frekvenciasávok bevonásával lehetséges - mondta el Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese. A szakember kiemelte, a 800 és 900 MHz-es frekvencia a hullámterjedési mutatók alapján nagyobb bázisállomás-rádiuszt biztosít, valamint a falakon is könnyebben hatolnak át a jelek, azaz nem csak a kültéri, hanem a beltéri lefedettség is bővülhet. Marchhart szerint a kapacitásbővítés ma Magyarországon még kevéssé fontos szempont, a cél inkább az, hogy a szélessáv mindenhová eljusson. A Vodafone illetékese nem véletlenül állt ki ezen elv mellett, a piros szolgáltató rendelkezik ugyanis ma a legnagyobb, 97,4 százalékot meghaladó országos lefedettségű 3G-s hálózattal, 4G-s, vagy LTE-alapú bázisállomása azonban a versenytársakkal ellentétben legfeljebb tesztkörnyezetben működik.

Mellé lehet nyúlni

A beszélgetésen ott volt Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vezérigazgatói stratégiai tanácsadója is, aki az elmúlt években meghatározó szerepet játszott a norvég tulajdonú operátor frekvenciastratégiájának kidolgozásában. Drozdy kifejtette, alapvetően előre kell gondolkodniuk a döntéshozóknak. "A frekvenciakiosztásnál az a probléma, hogy nem abból kell kiindulni, hogy mi a mai igény, azt kell kitalálni, hogy 2020-ban meg 2030-ban mit szeretnének az emberek, és ehhez kell szabni a frekvenciakiosztás kérdését. Itt bizony alaposan mellé lehet nyúlni, el lehet rontani a dolgokat. Tipikusan ilyen lehet, hogy nem arra van allokálva a frekvencia, ahol szükség van rá. A mobiltelefónia évekig ezzel küzdött, ez bizonyos értelemben világviszonylatban megdrágítja a mobilszolgáltatásokat" - emelte ki a szakember.

Az Antenna Hungária képviselője a kialakuló vitában hozzátette, az ingyenesség a magyar felhasználók számára különösen fontos szempont, az ingyenes tartalomhoz jutást azonban a mobilhálózatok nem tudják biztosítani, szemben a DVB-T platformmal. Bánkuti kifejtette, ma már a földfelszíni digitális tévésugárzás is országos lefedettséget biztosít, vagyis az elérés tekintetében gyakorlatilag nincs különbség a mobiltechnológiák és a lineáris műsorszóró rendszer között.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ettől függetlenül a jövőben a két technológia várhatóan kitűnően megfér majd egymással, mondta Bánkuti, hiszen az on-demand tartalmak elérésére vélhetően mindig is alkalmasabb lesz a mobilos infrastruktúra, mely értelemszerűen visszirányú kommunikációt is biztosít, miközben a HD, vagy éppen Ultra HD műsorszóráshoz a DVB-t technológia lehet a megfelelőbb választás.

2020 után meglátjuk

A tartalomtovábbításra használt vezeték nélküli infrastruktúrák, illetve a frekvenciacsomagok jövőjét illetően fontos mérföldkő lehet az Antenna Hungária hatósági szerződésének 2020-as lejárta, kérdéses ugyanis, hogy a szolgáltató ezt követően milyen frekvenciakészlettel gazdálkodhat majd. A közszolgálati tartalomstruktúra nézőkhöz eljuttatása vélhetően ebben az időpontban is komoly prioritást élvez majd, korántsem biztos azonban, hogy a lineáris műsorszóró hálózatra a jelenlegi formában szükség lesz-e egy újabb, akár 2030-35-ig tartó időszakban.

A konferencián tartott beszélgetésen az eredeti tervek szerint részt vett volna a hatóság egy képviselője is, ám a kormányzati oldal végül mégsem ült asztalhoz, így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) témában kapcsolatos konkrét észrevételeit nem ismerhette meg a közönség. Szintén hiányzott a beszélgetés résztvevői közül a legnagyobb magyarországi telekommunikációs szolgáltató, a vezetékes és mobil infrastruktúrával egyaránt rendelkező Magyar Telekom.

Az NMHH vélhetően még idén év végén, legkésőbb jövő év elején frekvenciaaukciót ír ki a 800 MHz-es sáv felszabaduló, 3x10 MHz-es duplex blokkjára, ezt követően a 2,6 GHz-es sáv szabadon lévő frekvenciakészletét is értékesíti majd a hatóság. Utóbbi nagy kapacitású, ám kisebb lefedettségű cellák építését teszi lehetővé a nyertes mobilszolgáltatók számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról