Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 14. 09:16

A Snowden-botrány sújtja a Ciscót

A most zajló negyedévben a bevétel 10 százalékos esésére számít a Cisco és a vállalat szerint a forgalmának csökkenése legalább 2014 közepéig folytatódni fog. A vállalat magyarázata szerint Ázsiában érezhetően megcsappant a kereslet a termékei iránt, a vevők attól tartanak, a Cisco eszközeit az amerikai kormányzat és titkosszolgálat kémkedésre használhatja.

Több mint 10 százalékot esett a Cisco részvényeinek árfolyama tegnap este, amikor közzétette legfrissebb negyedéves gyorsjelentését. A tőzsde nem volt elégedett a vártnál alacsonyabb bevételnövekedéssel, de leginkább a gyenge előrejelzés volt sokkoló.

A most lezárt első pénzügyi negyedévben a cég árbevétele csupán 2 százalékkal emelkedett, így 12,09 milliárd dollárt tett ki, elmaradva  a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 12,34 milliárd dolláros átlagos előrejelzéséről. A Cisco korábban 3-5 százalék közötti bevételnövekedést jelzett előre. A vállalat profitja eközben 2,09 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra esett vissza, ami részvényenként 37 centet jelent. Az egyszeri tételek nélkül számított részvényenkénti eredmény 53 cent volt, ami felülmúlta az elemzők 51 centes prognózisát.

A Snowden-botrány sújtja a vállalatot

John Chambers elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elmondta, néhány októberre várt nagyobb megrendelés sosem realizálódott, elsősorban a fejlődő országokból (Brazília, Oroszország, Mexikó, India, Kína). A feltörekvő piacokon a megrendelések összege 21 százalékkal zuhant tavalyhoz képest. Oroszországban a rendelések értéke 30 százalékkal csökkent, Brazíliában 25 százalékkal esett vissza,a Cisco számára hatalmas piacot jelentő Kínában 18 százalékkal apadt. Az ázsiai termékértékesítési árbevétel összességében 9 százalékkal múlta alul a tavalyit. "Ilyet még sosem láttam" - mondta Chambers.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Chambers úgy véli, a feltörekvő országok a gazdasági körülmények és a gyorsan változó árfolyamok miatt nagyon óvatosan ruháznak be. A Cisco helyzetét bonyolítja, hogy az Edward Snowden-ügy kipattanása óta Kínában, Brazíliában és Indiában is az a gyanú lengi körül a cég termékeit, hogy azokon keresztül az amerikai titkosszolgálat helyi vállalatokat és állami szervezeteket figyel meg. Kínában a Cisco helyi cégekkel, köztük a Huawei-jel versenyez elsősorban a nagy megrendelésekért, a kémkedési botrány pedig a helyi cégeket hozhatja előnybe. (Az amerikai kormány ugyanakkor a kínai termékeket kezeli fenntartásokkal.)

Rob Lloyd üzletfejlesztési igazgató szerint az amúgy is gyenge gazdasági körülményekre ráerősít a kémkedési botrány, a vállalatok még jobban elhúzzák a döntéseket, illetve a már meghozott döntéseket is felülvizsgálják.

Az amerikai kormányzati leállás ára: 50 millió dollár

A vállalat azt is közölte a konferenciahívás során, hogy az amerikai kormányzati szervek leállása is komoly bevételkiesést, mintegy 50 millió dolláros elmaradást okozott számára. Emellett az új, CRS-X generációs routerek megjelenése miatt a régiekre már csökkent a kereslet a szolgáltatói (ISP) szektorban. Az CRS-X eszközeit a Cisco még júliusban jelentette be, de az első példányok csak a most lezárt negyedévben érték el a megrendelőket. Emellett fájt a cégnek a set-top box eladások 20 százalékos csökkenése is, bár Chambers elmondása szerint ez szándékos volt, a Cisco ugyanis nem akart minden áron üzleteket kötni és feláldozni a nyereségességet.

A vállalat azzal lepte meg leginkább a piacot, hogy a jelenleg is tartó, január végén záródó második pénzügyi negyedévre 8-10 százalékos bevételcsökkenést jelzett előre. A Cisco részvényei a bejelentést követően több mint 10 százalékot vesztettek az értékükből.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról