Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 12. 12:23

Béta állapotba lépett a MariaDB 10.0

Megjelent a MariaDB 10. első bétája. Az eredetileg a MySQL forkjaként indult nyílt forrású adatbázis fejlesztése már elszakadt a gyökerektől, olyan képességeket is tartalmaz már amik a MySQL-ből hiányoznak.

Michael "Monty" Widenius, a MySQL egyik alapítója még 2009-ben hozta létre a MariaDB projektet, attól tartva, hogy az Oracle kezébe kerülő MySQL fejlesztése kedvezőtlen irányt vesz. Az erőfeszítések sikerét pedig mi sem jelzi jobban annál, hogy mára több nagy Linux-disztribúcióban, köztük az openSUSE-ban és a Fedorában is a MariaDB lett az alapértelmezett relációs adatbázis, kiszorítva a MySQL-t.

A Widenius lányáról elkeresztelt szoftver verziószámozása egészen az 5.5-ös változatig együtt haladt a MySQL-lel, a legújabb azonban a 10.0 verziószámot viseli - a fejlesztők ezzel próbálják jelezni, hogy itt jóval többről van szó, mint a MySQL 5.6 "lemásolásáról", ebbe a verzióba sokkal több újdonság került. A fejlesztők szerint olyan új képességet kapott a 10.0 verzió, amelyek a MySQL- és MariaDB-felhasználók életét korábban megkeserítő problémákra adnak megoldást.

A MariaDB 10.0 első alfa verziója még tavaly novemberben jelent meg, ezt további 3 alfa változat követte (10.0.1-től 10.0.4-ig bezárólag), a 10.0.5 megjelenésével azonban a szoftver végre béta fázisba lépett, ami azt jelenti, a jövőben további képességek hozzáadására már csak kis valószínűséggel várható, innentől fogva a fejlesztői csapat a teljesítmény és a stabilitás javítására koncentrál. A MariaDB 10.0 béta legfontosabb újdonságai a replikáció, a tárolómotorok, az optimalizáció és a felügyelet köré csoportosulnak, emellett a fejlesztői közösség átvett egyes képességeket a MySQL 5.6-ból is.

Replikáció, felügyelet, tárolómotorok

A replikáció terén sok újdonsággal gazdagodott a nyílt forrású adatbázisban. A MariaDB 10.0 fejlesztői bevezették a Global Transaction Id-t (GTID), amelynek célja a replikációs feladatok egyszerű konfigurálhatósága, illetve az új MariaDB-ben megjelenő replikációs képességek is erre épülnek. Ezek közé tartozik a "multi-source replication", vagyis amikor több forrás replikál ugyanabba az adatbázisba - a fejlesztők szerint ez akkor lehet hasznos, ha egy nagy adatbázis több kisebb példányra van szeletelve ("sharding"), de ezeket szeretnénk egy közös példányban is tárolni (a Tumlr már használja ezt a képességet).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy másik replikációs újdonság a "parallel slave". A fejlesztők szerint egy master szerveren történő sűrű írás esetén a slave példányokon a replikáció korábban nem tudott lépést tartani, ez pedig visszafogta a master szerver tranzakciókezelési teljesítményét is. Ennek most elvileg vége, a slave adatbázisok igazodnak a master sebességéhez, már tudnak tranzakciókat párhuzamosan végrehajtani, ha ezt a master is párhuzamosan hajtotta végre. A MySQL 5.6-tól eltérően erre akkor is lehetőség van, ha azok ugyanazt az adatbázist és ugyanazt a táblát érintik.

A tárolómotorok fejlesztői folyamatosan keresik a lehetőséget a MariaDB-vel történő együttműködésre, ennek eredményeképp a 10.0 verzióban szűk fél tucat új tárolómotor válik elérhetővé. Ezek közé tartozik az eredetileg a Facebook által fejlesztett, majd nyílt forrásúvá tett Cassandra kulcs/érték tár, a Connect, a Sequence, a Spider, illetve a TokuDB. Emellett persze a MariaDB tárolómotorok egész sorát támogatta eddig is és támogatja továbbra is, ezekről bővebben ezen az oldalon lehet olvasni. A MySQL által favorizált InnoDB tárolómotor fejlesztéseit is visszaportolták a MariDB 10.0-ba a MySQL 5.6-ból például.

Adminisztráció terén a legütősebb fejlesztésnek a szerepkörök tűnnek. Végre a MariaDB-ben is lehetőség van arra, hogy többféle szerepkört hozzon létre egy felhasználó szervezet, és ezekhez a szerepkörökhöz jogosultságokat és korlátozásokat definiáljon. Korábban minden felhasználónak külön kellett a jogosultságait beállítani és adott esetben átállítani, a szerepkörök ezt a feladatot automatizálják. A szerepkörök használatáról részletesebben itt lehet olvasni.

Letölthető, tesztelhető

A MariaDB 10.0.5 új fejlesztéseivel kapcsolatban a MariaDB blog bejegyzése ad bővebb tájékoztatást, aki pedig az egészen alacsony szintű részletekre kíváncsi, annak a kiadási jegyzéknek és a változások listájának böngészése javasolt. Magát a szoftvert innen lehet szabadon letölteni Windows és Linux rendszerekre, valamint forrásként. Amint az ismert, a MariaDB-hez egy ideje már kereskedelmi támogatás is vásárolható a SkySQL-től.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról