Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nem lesz több külső Chrome-bővítmény Windowson

Hlács Ferenc, 2013. november 08. 15:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Windows-felhasználók januártól nem telepíthetnek külső forrásból bővítményeket a Chrome böngészőhöz, a Google jövő évtől biztonsági okokra hivatkozva blokkolja a Web Store-on kívülről érkező appokat a platformon. Az intézkedés nem érinti a vállalati felhasználókat, illetve a böngésző Canary és fejlesztői verzióját.

Januártól csak a Chrome bővítményboltjából, a Chrome Web Store-ból telepíthetnek kiegészítőket a Google böngészőjéhez a Windows-felhasználók, a vállalat ugyanis biztonsági okokra hivatkozva blokkolja a külső forrásokat. A tiltás a böngésző stabil és béta változatait is érinti, a Google ugyanakkor továbbra is támogatja majd a helyi telepítéseket a Dev és Canary verziókban, valamint a nagyvállalati felhasználók számára. A Chrome appokra a frissítés nincs hatással, azok továbbra is változatlan támogatást élveznek.

A vállalat szerint a döntést az indokolja, hogy a Microsoft platformján rendkívüli mértékben elszaporodtak a rosszindulatú bővítmények. Számos program ajánlja fel telepítésekor, hogy mellé egy hasznosnak tűnő Chrome-kiegészítőt is installál, a rosszindulatú bővítmények terjesztői pedig ezt a mechanizmust kihasználva juttatják el szoftvereiket a felhasználókhoz. Ezek később megváltoztathatják a böngésző beállításait, netán engedély nélkül adhatnak meg új kezdőoldalt.

A Google szerint ez az egyik leggyakoribb panasz, amely Windows-felhasználóktól érkezik, ráadásul a hasonló problémákat okozó bővítmények közül egyik sem a Chrome Web Store-ból származik, így a vállalatnak is komoly nehézségeket okoz, hogy mérsékelje az  okozott károkat. A cég ezért azt ajánlja a fejlesztőknek, hogy a lehető leghamarabb töltsék fel alkalmazásaikat a Chrome online boltjába, máskülönben a felhasználók nem tudják majd telepíteni azokat, illetve a már installált darabokat sem tudják tovább használni. Az idejében feltöltött kiegészítők esetében ugyanakkor észrevétlen lesz az átmenet.

A biztonsági szempontok mellett a Google-nek azért is kedvez a lépés, mert így minden komolyabb fejlesztő kénytelen lesz a bővítményboltban is közzétenni termékét, akkor is, ha az Linux és Mac platformokon a Web Store-on kívülről telepíthető. Az ehhez szükséges regisztráció ráadásul öt dollárba kerül, a fizetős appok esetében pedig az ár öt százaléka a Google-t illeti. A vállalat emellett az intézkedéssel olyan számára nem kívánatos, ám a felhasználóknak valójában nem kártékony szoftverektől is megszabadul, mint a népszerű YouTube-videóletöltő bővítmények.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.