Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 8. 09:19

Megfeleződött a Tegrák forgalma

Látványosan visszaeső bevételről és profitról adott számot az NVIDIA, a vállalat elsősorban az okostelefonokba és tabletekbe szánt Tegra rendszerchipek forgalmának zuhanását nyögi.

1,05 milliárd dolláros forgalommal zárta a harmadik pénzügyi negyedévet az NVIDIA, ehhez mindössze 119 milló dolláros nettó eredmény társult. A vállalat bevétele egy év alatt több mint 12 százalékos csökkent, profitja még ennél is nagyobb mértékben, 43 százalékkal esett vissza. Az egy részvényegységre jutó eredmény egyszeri tételek nélkül 26 cent volt, ami harmadával alacsonyabb mint egy éve és épp csak megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Az NVIDIA bevételének zöme a grafikus processzorokból származik, ez a szegmens mindössze 2 százalékkal zsugorodott és 876 millió dollárt tett ki. A PC-piac ugyan meredeken csökken, éves viszonylatban 7-8 százalékot esett a két nagy piacelemző szerint, az NVIDIA ugyanakkor folyamatosan növelni tudja a PC-piacon kívüli eladásait, ez a professzionális munkaállomásokba szánt Quadro, valamint a mérnöki-tudományos számítási feladatokra tervezett Tesla családot jelenti. A negyedéves eredmények bejelentésekor elhangzott, hogy a Quadro és Tesla termékvonal árbevétele új rekordot döntött.

Szenvedett a Tegra

Szenvedett ugyanakkor a Tegra divízió, amelynek legújabb terméke, a Tegra 4 nem készült el az eredetileg tervezett időre. Ugyan a megjelenést követően az NVIDIA több jelentős "design wint" is bezsebelt, például a Microsoft Surface 2-t, illetve a feltörekvő kínai Xiaomi új szupertelefonját, ASUS, HP, Acer és Toshiba tableteket, de ez sem volt elég a bevétel zuhanásának megfékezéséhez. Egy évvel korábban a hatalmas sikerű Tegra 3-nak köszönhetően a részleg forgalma megközelítette a negyedmilliárd dollárt, most a mutató megállt 111 millión.

Az NVIDIA ennek ellenére továbbra is nagy reményeket fűz a Tegrához. Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elmondta, a közeljövőben további Tegra 4-alapú eszközök piaci megjelenésére lehet számítani, valamint érkezőben van az integrált szofveres modemet tartalmazó Tegra 4i. Ez a chip gyakorlatilag egy LTE-modemmel ellátott, továbbfejlesztett Tegra 3-nak felel meg, műszaki szempontból nem mutat rokonságot a következő generációs magokat használó Tegra 4-gyel. A Tegra 4i előnye azonban a jóval alacsonyabb fogyasztás, így kisebb, olcsóbb telefonokban is helyet kaphat. - az erre épülő eszközök feltehetően a januári CES-en vagy a február végi Mobile World Congressen lesznek láthatók és tavasszal jelennek meg az üzletekben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Annak érdekében, hogy a Tegra forgalmát felpörgesse, az NVIDIA két saját eszközt is piacra dobot nemrégiben. Egyik a SHIELD nevű mobil játékkonzol, amely az androidos alkalmazások futtatása mellett alkalmas a PC-n futó játékok streamelésére is. A másik újdonság a Tegra Note, amely egy saját gyártású tablet, ezt a készüléket az NVIDIA a bejáratott videokártya-gyártó partnereknek kínálja, hogy azok saját márkanevükön (pl. EVGA, PNY, Zotac) forgalmazzák. A 7 hüvelykes kijelzővel felszerelt készülék érdekessége az NVIDIA DirectStylus, amellyel a kapacitív kijelzőre viszonylag vékony, mindössze 1,5 milliméteres puha végű ceruzával lehet írni.

Irány az autóipar!

A mobil kütyük mellett az NVIDIA nagy lehetőséget lát az autóiparban is - számos autógyártó használ fedélzeti elektronikai renderében Tegra lapkákat és az autóiparból származik a Tegra árbevétel majdnem negyede. Huang szerint a modern autók egyre jobban informatizáltak, a GPU-k grafikus és számítási lehetőségei révén pedig a jövőben még biztonságosabbak és élvezetesebbek lehetnek, például különféle vezetést segítő rendszerek, kiterjesztett valóság alkalmazások, illetve a fedélzeti szórakoztató rendszerek fejlődése révén. "A digitális műszerfalak, infotainment rendszerek és vezetést segítő eszközök miatt az autókba a jövőben egynél több GPU is kellhet" - mondta az NVIDIA vezére. "Mindannyian látjuk a Tesla elektromos autók sikerét, a jövőben egyre több autógyártó követi majd ezt és egyre több számítástechnika kerül majd a járművekbe."

Az NVIDIA a jelenleg is zajló negyedik negyedévre mindössze 1,06 milliárd dolláros árbevételt vár, vagyis az ünnepi szezon szokásos értékesítési csúcsa most nem jelentkezik, a forgalom a harmadik negyedév szintjén marad. Az előrejelzés szerint a Tegra és az üzleti GPU-k (Quadro, Tesla) iránti kereslet nőni fog, a GeForce-ok forgalma viszont csökken, egyrészt a PC-eladások csökkenése miatt, másrészt pedig mert az AMD agresszív árazásával az NVIDIA-nak lépést kell tartania.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról