Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 7. 13:42

A webes Office-ba is megérkezett a valós idejű közös szerkesztés

Frissítette Office Web Apps szoftvercsomagját a Microsoft, így mostantól a Google Docs-hoz hasonlóan Word, Excel és a PowerPoint online verziójában is lehetőség van a dokumentumok többszemélyes egyidejű szerkesztésére. A szoftverek emellett több új funkcióval is kiegészültek.

A Microsoft fontost lépést tett a Google Docs-szal vívott csatában, miután valós idejű többszemélyes szerkesztéssel egészítette ki az Office Web Apps szolgáltatást. Mától a Word, az Excel és a PowerPoint online verziójában is lehetőség nyílik a többszemélyes közös munkára. A webes alkalmazásokban eddig is megoszthatók voltak az egyes dokumentumok, amelyeken többen is dolgozhattak, de a Google megoldásában már jó ideje meglévő közös, valós idejű szerkesztés, amikor a dokumentumon dolgozók folyamatosan látják egymás munkáját, hiányzott. A Microsoft júniusban jelentette be, hogy beépíti a funkciót szoftvereibe, amit most meg is tett, decemberben pedig újabb frissítés várható.

Az egyidejű kollaboráció gyakorlati megvalósítása nagyon hasonlít a Google Docs-nál látotthoz: a dokumentumon dolgozó felhasználók aktuális pozícióját színes kurzorok mutatják a szövegben, továbbá a jobb felső sarokban egy legördülő fülön listát is kaphatunk a jelenlévőkről. A változásokat a webappok folyamatosan mentik, sőt az egyes dokumentumok akár asztali Office segítségével is szerkeszthetők, ezek módosításait a rendszer a manuális mentést követően szinkronizálja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft ezen felül sem hagyta érintetlenül az Office Web Apps-t: a Word online változatában ezentúl lehetőség lesz egy adott elem keresésére, illetve cseréjére, továbbá az asztali verzióból ismert stílusokat, táblázatformázást, illetve fej- és lábléc-támogatást is megkapta. Az Excel Web Appban már drag and drop módszerrel is mozgathatjuk a cellák tartalmát, illetve többféle munkafüzetben is dolgozhatunk, a PowerPoint Web App pedig új képvágó eszközzel egészült ki.

A vállalat decemberre további frissítéseket tervez, akkor az Office 365 Home Premium változatában várhatók újítások: az előfizetők négy másik Microsoft-fiókkal is megoszthatják majd a szolgáltatást, melyek tulajdonosai installálhatják a szoftvercsomagot PC-re, Macre vagy mobil eszközre, a hozzáadott fiókok ráadásul plusz 20 gigabájt SkyDrive tárhellyel egészülnek ki. A Microsoft még májusban azt ígérte, hogy az Android Office Web App felhasználók hamarosan a mobilos Chrome böngészőből is szerkeszthetik dokumentumaikat, ám erre úgy tűnik egy-két hónapot még várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról