Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 5. 14:21

Rekordveszteség után repült az Acer vezére

A vártnál jóval nagyobb volt az Acer vesztesége a harmadik negyedévben. A gyenge eredmények miatt távozik az elnök-vezérigazgató.

Az Acer harmadik negyedéves bevétele 92,15 milliárd tajvani, azaz nagyjából 3,13 milliárd amerikai dollárt tett ki, ami 11,8 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakánál. Ehhez a vártnál jóval nagyobb, 13 milliárd tajvani dolláros veszteség társult, ami nagyjából 446 millió dollárnak felel meg. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 109 millió tajvani dolláros, szinte jelképes veszteséget jeleztek előre. A hírre a részvények tízéves mélypontra estek.

Távozik a vezér

A vállalat gyorsjelentése szerint a veszteség részben a Windows 8.1-et futtató új gépek megjelenésére való felkészülés költségeivel magyarázható, de szerepet játszott benne egy jelentős, több mint 9 milliárd tajvani dolláros leírás is, amelyet márkaérték és goodwill értékcsökkenése okozott. A rettenetes eredményekkel együtt a cég azt is bejelentette, lemond elnök-vezérigazgatói pozíciójáról J.T Wang, a helyét januárban Jim Wong veszi át, aki jelenleg az Acer elnöke. Wang kitölti az igazgatótanács élén a mandátumát, azonban júniusban arról a pozíciójáról is lemond. A szakember 32 éve dolgozik az Acernél, 2005-ben nevezték ki elnök-vezérigazgatóvá, de 2008-ban átadta ezt a pozíciót Gianfranco Lancinak. Az olasz vezetőt azonban az Acer gyenge eredményei miatt 2011-ben menesztették, Wang pedig visszavette az irányítást, de nem tudta megállítani a vállalat lecsúszását és az eredmények romlását.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

"Az Acer nagyon bonyolult piaci változásokon és kemény megmérettetéseket ment keresztül az elmúlt években. A gyenge pénzügyi eredmények miatt ideje, hogy átadjam a felelősséget egy új vezetőcsapatnak, akik elvezetik ezt a céget egy új korszakba" - mondta J.T. Wang. A vállalat azt is közölte, alkalmazottainak mintegy 7 százalékát teszi lapátra rövidesen, hogy csökkentse a költségeit. A cél éves szinten 100 millió dollár bérköltség megtakarítása. Az átszervezések és elbocsátások egyszeri költsége nagyjából 150 millió dollárt emészt fel, ezt a negyedik negyedévben fogja elkönyvelni a vállalat.

Hullámvasút

A tajvani gyártó a netbookoknak köszönhette mindent elsöprő sikerét, az olcsó noteszgépek a PC-gyártók rangsorában a második helyre emelték az Acert, és reális cél volt a számára a zavarokkal küzdő HP megelőzése a trónért. Ez azonban sosem következett be, a 2008-as pénzügyi krízist követően ugyanis a lakossági PC-eladások meredeken visszaestek, magukkal rántva az Acer forgalmát is, a netbookok piacát pedig szinte nyom nélkül eltörölték a tabletek, ezzel a tajvani PC-gyártó a padlóra került. Az Acer nem tudta érdemben kiaknázni konzumerpiaci sikerét ahhoz, hogy betörjön a jövedelmezőbb vállalati szegmensbe, és amikor a lakossági PC-eladások mélyrepülésbe kezdtek, az Acer repült velük.

Az IDC harmadik negyedéves számai szerint az Acer mindössze 5,5 millió PC-t értékesített a nyáron, ez pedig csupán 6,7 százalékos részesedés megszerzésére volt elég. Egy évvel korábban a cég még 8,4 millió gépen adott túl, részesedése 9,5 százalék volt. 2009 harmadik negyedévében, vagyis négy évvel ezelőtt az Acer PC-piaci részesedése még majdnem 15 százalék volt, amivel második volt a a 20 százalékot birtokló HP mögött.

a címlapról