Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 5. 14:21

Rekordveszteség után repült az Acer vezére

A vártnál jóval nagyobb volt az Acer vesztesége a harmadik negyedévben. A gyenge eredmények miatt távozik az elnök-vezérigazgató.

Az Acer harmadik negyedéves bevétele 92,15 milliárd tajvani, azaz nagyjából 3,13 milliárd amerikai dollárt tett ki, ami 11,8 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakánál. Ehhez a vártnál jóval nagyobb, 13 milliárd tajvani dolláros veszteség társult, ami nagyjából 446 millió dollárnak felel meg. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 109 millió tajvani dolláros, szinte jelképes veszteséget jeleztek előre. A hírre a részvények tízéves mélypontra estek.

Távozik a vezér

A vállalat gyorsjelentése szerint a veszteség részben a Windows 8.1-et futtató új gépek megjelenésére való felkészülés költségeivel magyarázható, de szerepet játszott benne egy jelentős, több mint 9 milliárd tajvani dolláros leírás is, amelyet márkaérték és goodwill értékcsökkenése okozott. A rettenetes eredményekkel együtt a cég azt is bejelentette, lemond elnök-vezérigazgatói pozíciójáról J.T Wang, a helyét januárban Jim Wong veszi át, aki jelenleg az Acer elnöke. Wang kitölti az igazgatótanács élén a mandátumát, azonban júniusban arról a pozíciójáról is lemond. A szakember 32 éve dolgozik az Acernél, 2005-ben nevezték ki elnök-vezérigazgatóvá, de 2008-ban átadta ezt a pozíciót Gianfranco Lancinak. Az olasz vezetőt azonban az Acer gyenge eredményei miatt 2011-ben menesztették, Wang pedig visszavette az irányítást, de nem tudta megállítani a vállalat lecsúszását és az eredmények romlását.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

"Az Acer nagyon bonyolult piaci változásokon és kemény megmérettetéseket ment keresztül az elmúlt években. A gyenge pénzügyi eredmények miatt ideje, hogy átadjam a felelősséget egy új vezetőcsapatnak, akik elvezetik ezt a céget egy új korszakba" - mondta J.T. Wang. A vállalat azt is közölte, alkalmazottainak mintegy 7 százalékát teszi lapátra rövidesen, hogy csökkentse a költségeit. A cél éves szinten 100 millió dollár bérköltség megtakarítása. Az átszervezések és elbocsátások egyszeri költsége nagyjából 150 millió dollárt emészt fel, ezt a negyedik negyedévben fogja elkönyvelni a vállalat.

Hullámvasút

A tajvani gyártó a netbookoknak köszönhette mindent elsöprő sikerét, az olcsó noteszgépek a PC-gyártók rangsorában a második helyre emelték az Acert, és reális cél volt a számára a zavarokkal küzdő HP megelőzése a trónért. Ez azonban sosem következett be, a 2008-as pénzügyi krízist követően ugyanis a lakossági PC-eladások meredeken visszaestek, magukkal rántva az Acer forgalmát is, a netbookok piacát pedig szinte nyom nélkül eltörölték a tabletek, ezzel a tajvani PC-gyártó a padlóra került. Az Acer nem tudta érdemben kiaknázni konzumerpiaci sikerét ahhoz, hogy betörjön a jövedelmezőbb vállalati szegmensbe, és amikor a lakossági PC-eladások mélyrepülésbe kezdtek, az Acer repült velük.

Az IDC harmadik negyedéves számai szerint az Acer mindössze 5,5 millió PC-t értékesített a nyáron, ez pedig csupán 6,7 százalékos részesedés megszerzésére volt elég. Egy évvel korábban a cég még 8,4 millió gépen adott túl, részesedése 9,5 százalék volt. 2009 harmadik negyedévében, vagyis négy évvel ezelőtt az Acer PC-piaci részesedése még majdnem 15 százalék volt, amivel második volt a a 20 százalékot birtokló HP mögött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról