Szerző: Koi Tamás

2013. november 05. 14:30:00

Cáfol a kormányzat onlinekassza-ügyben

Cáfolja a Nemzetgazdasági Minisztérium azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a kormányzat az online kasszák bekötésével, illetve beszerzésével kapcsolatban újabb határidő-módosításra készül.

Nem változtat tovább a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszereivel kommunikáló PC-alapú és kiskasszák beszerzési, beüzemelési határidején a kormányzat, derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleményéből. A minisztérium azokra a hét eleji sajtóértesülésekre reagálva adta ki a kommünikét, melyek bennfentes forrásra hivatkozva azt jósolták, hogy a már többször módosított határidő jövő májusra tolódhat - vagyis az eredeti szándékhoz képest egy évvel csúszik a telepítés, üzembe állítás végső határideje.

Amint azt korábban többször is megírtuk, egy még 2012-ben megalkotott pénztárgéprendelet alapján a kereskedőknél elhelyezett kiskasszáknak és a nagyobb, PC-alapú kasszáknak megadott határidőig át kell állniuk egy olyan folyamatos adatkommunikációs csatorna használatára, mellyel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valós időben képes lehet lekérdezni a kereskedőhelyek forgalmát. A többször módosított pénztárgéprendeletben foglalt határidők ugyanakkor már a kezdetektől fogva heves vitákat váltottak ki szakmai körökben, elsősorban a megvalósíthatósággal kapcsolatos kérdések, másrészt a költségvonzatok miatt.


A legtöbb kereskedőnél még a régi kasszák üzemelnek

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A Népszabadság hétvégi értesülései még arról szóltak, hogy a PC-s kasszák eredetileg december 31-re tervezett bekötési, valamint a kiskasszák telepítési határideje májusra változik, a minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a kiskasszákkal rendelkező kereskedőknek meg kellett rendelniük legkésőbb szeptember 30-án az új pénztárgépet, emellett nem változik a december végi dátum sem a PC-s rendszereknél. A régi kasszák ugyanakkor még ma is használhatók, de csak addig, míg le nem szállítják a kereskedő vagy vendéglátós számára a megrendelt pénztárgépet.

A minisztérium közleménye szerint a további halasztás nem szolgálja a "jogkövető adózók" érdekeit, emellett leszögezi, hogy a tárca a jövőben szigorúbb fellépést is tervez a rendeletben foglaltaknak ellenszegülő vállalkozásokkal szemben: "Tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére nem hajlandók" - áll a közleményben.

a címlapról