Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Nem állunk le! Alkalomazott AI és mobilfejlesztői meetupokkal várunk mindenkit április 29-30-án az Ankertben.

64 bites ARM chipek készülnek az Intelnél

Gálffy Csaba, 2013. október 31. 17:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Több ügyfél mellett az Intel az Altera számára is megnyitja chipgyártó egységeinek kapuját és 64 bites ARM lapkákat készít majd legmodernebb gyártósorain. A versenytársaknak nem dolgozik az Intel, de a volumen egyre inkább hiányzik a gyártónak.

hirdetés

Külső megrendelők számára tárja szélesre kapuját az Intel chipgyártása - ezt eddig is tudtuk. A cég már korábban is jelentkezett partnerekkel, idén februárban pedig az Altera-Intel kooperációt is bejelentette a két vállalat, az azonban csak most derült ki, hogy a gyártósorokon pontosan mi is készül: a legmodernebb, ARM 64 bites architektúrát használó, négy Cortex-A53 magot FPGA modullal társító Altera Stratix 10. Az Altera lapkái nem mobilokba vagy PC-kbe készülnek, ezek speciális felhasználású FPGA-k (field-programmable gate array, programozható logikai kapumátrix), amelyek az Intel saját lapkáival semmilyen szempontból nem versenyeznek. Az Altera lapkáinak versenytársai a Xilinx, Actel, Vantis vagy a Lucent hasonló chipjei.

Az Intel komoly túlkapacitással küzd chipgyártó egységeiben, a PC-piac fokozatos zsugorodását a szerverpiac enyhe növekedése nem tudja ellensúlyozni, a robbanásszerűen növekvő tablet- és okostelefon-piacon pedig egyelőre pehelysúlyú szereplőnek számít. A kapacitás megnyitása más partnerek felé segít megtérülni a gyártósorok költségeit, így segít az Intel saját processzorait is mérsékelt áron tartani. A házon belüli chipgyártás üzleti modelljéből adódóan ugyanis a költségek túlnyomó része fix, az üzemek építésére, gyártóberendezések vásárlására és technológiai fejlesztésekre költött milliárdok dominálnak.

Az Intel egyébként bejelentése szerint alaposan megválogatja a potenciális partnereket, egyrészt a közvetlen versenytársaknak nem teszi elérhetővé a kapacitását, másrészt magas volumenű, magas árú szerződéseket köt csak.A 14 nanométeres eljárás ugyanis 3-4 évvel van a versenytársak előtt, a TSMC és más bérgyártók csak jövőre indítják be a 22 nanométeres tömeggyártást, vagyis a lemaradásuk már egy generációnál is nagyobb.

64 bites ARM a HP Moonshotban is

A héten zajló ARM TechCon konferencián jelentette be a HP is ARM-os stratégiájának következő lépését, a 64 bites ARM magokat használó Moonshot szervereket. Ezek már az Applied Micro új generációs XGene rendszerlapkáit (SoC) használják, a piaci rajtjuk pedig 2014-ben várható. Az új processzorral immár modulonként 4 gigabájtnyi memóriánál többet is képesek kezelni a szerverek, a vadonatúj processzormagoknak köszönhetően pedig az egyszálú végrehajtás sebessége is az  emelkedik. Az Applied Micro mellett a HP a Calxeda ARM processzoraira is épít szerverkártyát.

Fink és a két ARM-os szerverkártya

A Moonshot-stratégiának természetesen továbbra is szerves eleme a specializált szerverkártyák integrációja, amelyek valamilyen különleges processzort használnak. A Moonshothoz hamarosan rendelhető lesz a Texas Instruments KeyStone II DSP lapkája köré épülő modul is, amellyel néhány speciális számítási feladat alatt elképesztő teljesítménysűrűség érhető el, jóval magasabb, mint akár CPU-k, akár GPU-k használatával. Nem véletlen, hogy ez a lapka ugyanazt a TMS320C66x DSP elemet és TeraNet hálózati egységet használja, amelyeket amúgy a Texas Instruments koprocesszorként szuperszámítógépes környezetbe is kínál. A lapka egyébként ARM magokat és DSP-ket  kever, a megfelelő arányról az ügyfél dönthet, számítási feladattól függően.

"Van olyan ügyfelünk, aki arra panaszkodik, hogy adatközpontjához a városi közművek nem tud nagyobb áramerősséget kivezetni" - illusztrálta e kiszolgálók ideális vásárlóját Martin Fink, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese. A nagy teljesítménysűrűségű szerverek térhódításával ugyanis az adatközpontokban már nem elsősorban a rendelkezésre álló terület, hanem az áramellátás és egyéb járulékos tényezők (sávszélesség, hűtés, stb.) jelentik a szűk keresztmetszetet.

A mikroszerverek nem minden feladatra alkalmasak maradéktalanul, ahol a processzoros teljesítmény kicsit is számít, ott jobb a nagyobb vas, ahol viszont a sávszélesség, memóriakapacitás, helyi tároló a szűk keresztmetszet, ott van keresnivalója az alacsony fogyasztású processzor köré épített mikroszerveres fürtnek. Ilyen feladat például a statikus tartalmak (egyszerű HTML, képek, videók) kiszolgálása, amely csak memóriát és sávszélességet igényel, CPU-teljesítményt nem akkora mértékben.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalomazott AI és mobilfejlesztői meetupokkal várunk mindenkit április 29-30-án az Ankertben.