Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Az idén forgalomba kerülnek az első héliumos merevlemezek

Bodnár Ádám, 2013. október 28. 11:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Western Digitalba olvadt Hitachi GST tavaly ősszel jelentette be, hogy héliummal töltött merevlemezeken dolgozik, amelyek még 2013-ban piacra kerülnek. A vállalat tartja az ígéretét, még az év vége előtt megjelenik az első héliumos diszk, de csak korlátozott példányszámban, kulcsügyfelek számára.

hirdetés

"Jó ütemben haladunk, hogy még ebben a negyedévben kiadjuk hétlemezes héliumos diszkjeinket egy kiválasztott vásárlói csoportnak, akik értékelik az innovatív technológia birtoklási összköltséget csökkentő hatását" - monsta Stephen Milligan, a Western Digital vezetője a múlt héten, amikor a vállalat bejelentette negyedéves eredményeit.

7 terabájt egy diszken

A HGST első héliumos lemeze nem kevesebb mint hét (!) tányért tartalmaz egy szabványos, 3,5 hüvelykes kivitelben. A vállalat jelenleg 800 gigabájtos tányérokat alkalmaz a legnagyobb kapacitású diszkjeiben, a legnagyobb kapacitású 3,5 hüvelykes modellekben öt ilyen található, így a csúcskapacitás 4 terabájt. Hét tányér alkalmazásával úgy lehet 5,6 terabájtra felmenni, hogy az adatrögzítési sűrűségen nem is kell változtatni. A héliumos technológia egyik fő előnye azonban pont az, hogy az adatsávokat egymáshoz közelebb lehet elhelyezni, így a tányéronkénti kapacitás magasabb is lehet. A piacon már jelenleg is vannak 1 terabájtos tányérokat alkalmazó merevlemezek, ilyenekből építkezve akár 7 terabájtos is lehet egy héliumos diszk.

A hélium sűrűsége mindössze egyhetede a levegőének. A sűrűbb levegőhöz viszonyítva a mozgó fejek által keltett légörvény sokkal kisebb vibrációt okoz, így a fej pozicionálása pontosabb lehet, a lemezre így vékonyabb sávokban, tömörebben írható adat. A hélium másik előnye, hogy a forgó lemezek kisebb súrlódással találkoznak, így több lemez kerülhet a termékekbe és azok gyorsabban pöröghetnek. További előny, hogy a fejek és a forgó lemezek légellenállásának csökkenésével csökken a meghajtó hangereje és energiafelvétele is. A technológia használata teljesen transzparens, így a szabványos méretek és csatolók használhatóak tovább gond nélkül.

Elvileg csak előnye van

A gyártó állítja, a héliummal töltött diszkek minden tekintetben felülmúlják a levegős versenytársakat. Nagyobb lehet a kapacitásuk, nagyobb lehet a fordulatszámuk, mégis kisebb zajt csaphatnak és kevesebbet fogyaszthatnak, ami közvetetten kisebb hűtési költséget is eredményez. A nagy adatközpontokban az ilyen diszkek alkalmazása komoly megtakarítást eredményezhet az üzemeltetési költségekben, bőven ellensúlyozva az esetlegesen magasabb bekerülési árat.

A HGST számításai szerint egy héliummal töltött merevlemez 23 százalékkal kevesebbet fogyaszt egy azonos felépítésű levegős diszknél, ha pedig a hélium által lehetővé tett kapacitásnövekedést is figyelembe vesszük, akkor az egységnyi kapacitásra jutó energiamegtakarítás 45 százalékos. A kisebb energiafelvétel mellett a héliumos lemez 4 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékletű működés közben, ami további megtakarítást jelent a hűtésen.

A kereskedelmi megjelenés ugyan még 2013-ban megtörténik, a vállalat kezdetben csak kiemelt ügyfelei számára szállítja a héliumos meghajtókat, kis példányszámban, a szélesebb körű elérhetőségre 2014-ig várni kell. Egyelőre nem tudni, vajon csak a vállalati diszkek családjában jelenik-e meg a hélium, vagy a lakossági piacra szánt modellekben is. A később esedékes hivatalos bejelentés idején valószínűleg ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ahogy az is ki fog derülni, mennyivel kerülnek többe a héliumos lemezek a levegős társaiknál.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!