Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 25. 16:29

ARM-ot licencel az IBM is

Hálózati routerekbe és switchekbe, valamint bázisállomásokba szánt lapkák épülnek majd az ARM-tól licencelt processzormagokra. A felsőbb kategóriában marad a POWER, de a megállapodás nyomán már alacsony fogyasztást igénylő környezetbe is tud az IBM kínálni lapkákat.

Az IBM tegnap bejelentette, hogy széleskörű licencmegállapodást kötött az ARM Holdings-szal az ARM Cortex processzormagok használatáról. Az IBM tervei szerint Cortex-magos mikroprocesszorokat vesz fel a kínálatába, ezek olyan specializált területeken teljesítenek majd szolgálatot, mint hálózati routerek és switchek, valamint mobil bázisállomások. Az IBM már 13 éve licencpartnere az ARM-nak, az új megállapodás azonban alaposan kibővíti a cég által felhasználható ARM-os termékek körét.

A licencegyezmény keretében az IBM az ARM Cortex-A15, Cortex-A12, Cortex-A4 és Cortex-M4 processzormagok szabad felhasználására szerzett jogot, illetve a megállapodás részét képezi a Mali -450 grafikus feldolgozóegység is. Érdekesség, hogy az IBM nem csak a processzormagok logikai felépítését, hanem teljes fizikai implementációját licencelte. Az ARM által felvásárolt Artisan Physical IP csomagban így nem csak az áramköri sémák, de a gyártás beindításához szükséges további szellemi tulajdon is megtalálható, a tranzisztorszintű optimalizálással bezárólag. Ehhez a recepthez az IBM-nek csupán saját fejlesztésű moduljait kell hozzáillesztenie és küldheti a terveket a gyárnak. "Az egyezmény eredményeként az ARM-alapú megoldások versenyképes portfóliója helyet kap a vezető hálózati gyártók termékeiben" - mondta Tom Cronk, az ARM processzoros divíziójának igazgatója."

IBM-ARM licencszerződés - tabletek biztosan nem lesznek belőle.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ARM magok licencelése szervesen illeszkedik az IBM új stratégiájába. Mint arról beszámoltunk, a Nagy Kék megkezdte saját Power utasításarchitektúráját használó processzormagjainak licencelését a hozzá kapcsolódó szellemi tulajdonnak. A Power azonban az ARM-hoz viszonyítva magasabb teljesítményű és fogyasztású, így a portfólióban lefelé szükség lehetett egy alternatív architektúrára is - ezt a szerepet fogják várhatóan az ARM magjai betölteni. A Cortex-M4 például mind fogyasztásban, mind teljesítményében töredékét hozza, mint a Cortex-A15, amely szintén eltörpül az IBM POWER7 vagy POWER8 processzorok mögött.

A két vállalat korábban már működött együtt, 2011-ben például az ARM és az IBM a 14 nanométeres gyártástechnológia kidolgozására kötött szövetséget, az IBM pedig több, mint egy évtizede licencel ARM technológiákat, így a mostani bejelentés csupán szélességében számít mérföldkőnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról