Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 25. 16:29

ARM-ot licencel az IBM is

Hálózati routerekbe és switchekbe, valamint bázisállomásokba szánt lapkák épülnek majd az ARM-tól licencelt processzormagokra. A felsőbb kategóriában marad a POWER, de a megállapodás nyomán már alacsony fogyasztást igénylő környezetbe is tud az IBM kínálni lapkákat.

Az IBM tegnap bejelentette, hogy széleskörű licencmegállapodást kötött az ARM Holdings-szal az ARM Cortex processzormagok használatáról. Az IBM tervei szerint Cortex-magos mikroprocesszorokat vesz fel a kínálatába, ezek olyan specializált területeken teljesítenek majd szolgálatot, mint hálózati routerek és switchek, valamint mobil bázisállomások. Az IBM már 13 éve licencpartnere az ARM-nak, az új megállapodás azonban alaposan kibővíti a cég által felhasználható ARM-os termékek körét.

A licencegyezmény keretében az IBM az ARM Cortex-A15, Cortex-A12, Cortex-A4 és Cortex-M4 processzormagok szabad felhasználására szerzett jogot, illetve a megállapodás részét képezi a Mali -450 grafikus feldolgozóegység is. Érdekesség, hogy az IBM nem csak a processzormagok logikai felépítését, hanem teljes fizikai implementációját licencelte. Az ARM által felvásárolt Artisan Physical IP csomagban így nem csak az áramköri sémák, de a gyártás beindításához szükséges további szellemi tulajdon is megtalálható, a tranzisztorszintű optimalizálással bezárólag. Ehhez a recepthez az IBM-nek csupán saját fejlesztésű moduljait kell hozzáillesztenie és küldheti a terveket a gyárnak. "Az egyezmény eredményeként az ARM-alapú megoldások versenyképes portfóliója helyet kap a vezető hálózati gyártók termékeiben" - mondta Tom Cronk, az ARM processzoros divíziójának igazgatója."

IBM-ARM licencszerződés - tabletek biztosan nem lesznek belőle.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ARM magok licencelése szervesen illeszkedik az IBM új stratégiájába. Mint arról beszámoltunk, a Nagy Kék megkezdte saját Power utasításarchitektúráját használó processzormagjainak licencelését a hozzá kapcsolódó szellemi tulajdonnak. A Power azonban az ARM-hoz viszonyítva magasabb teljesítményű és fogyasztású, így a portfólióban lefelé szükség lehetett egy alternatív architektúrára is - ezt a szerepet fogják várhatóan az ARM magjai betölteni. A Cortex-M4 például mind fogyasztásban, mind teljesítményében töredékét hozza, mint a Cortex-A15, amely szintén eltörpül az IBM POWER7 vagy POWER8 processzorok mögött.

A két vállalat korábban már működött együtt, 2011-ben például az ARM és az IBM a 14 nanométeres gyártástechnológia kidolgozására kötött szövetséget, az IBM pedig több, mint egy évtizede licencel ARM technológiákat, így a mostani bejelentés csupán szélességében számít mérföldkőnek.

a címlapról