Szerzők: Bodnár Ádám, Hlács Ferenc

2013. október 24. 10:02

Megduplázta okostelefon-eladásait az LG

Hiába nőtt éves szinten 24 százalékkal az LG Electronics mobilos részlegének a forgalma, a vállalat árbevétele csupán 2 százalékkal múlta felül a tavalyi harmadik negyedév szintjét, mivel a szórakoztatóelektronikai részlegnél visszaestek az eladások.

Nem zárt igazán jó negyedévet az LG Electronics. A cég 11,9 milliárd dollárnak megfelelő árbevételt ért el a nyári negyedévben, amihez papírvékony, 206 millió dollárnak megfelelő profit tárult mindössze - ez messze elmaradt a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 300 millió dollár feletti előrejelzésétől. Egy évvel korábban az LG Electronics 11,7 milliárd dollárnak megfelelő wonos forgalmat könyvelhetett el, ami mellett 161 milliós profitot mutatott a mérleg.

Kétszer annyi okostelefon mint tavaly

A legnagyobb növekedést a mobiltelefonokkal foglalkozó részleg érte el az LG Electronics berkein belül, amely 24 százalékkal tudta növelni forgalmát, ezen belül a készülékgyártás árbevétele 26 százalékkal 2,87 milliárd dollárnak megfelelő wonra nőtt. Az LG tájékoztatása szerint 12 millió okostelefont adott el, ami hozzávetőleg duplája a tavalyi volumennek, és a termékmix eltolódott a drágább, LTE-képes készülékek felé. Ezzel együtt a telefongyártás 75 millió dollár üzemi veszteséget termelt, ahogy a G2 bevezetése kapcsán megemelkedtek a marketingköltségek, és az alacsonyabb kategóriában intenzív árverseny miatt csökkent az egy telefonra jutó átlagos eladási ár.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nagyot esett az otthoni elektronikai részleg, amelynek forgalma 7 százalékkal 4,74 milliárd dollárra zuhant. A vállalat tájékoztatása szerint a fejlett piacokon, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában csökkentek az eladások, a fejlődő országokban viszont továbbra is tart a piac bővülése. Az LG Electronics előrejelzése szerint a karácsonyi szezonban sem várható igazából fellendülés, a tavalyinál kisebb lesz a Home Entertainment részleg forgalma. A divízió egyébként papírvékony profitot ért el.

A háztartási elektronikai üzletág 3 százalékkal növekedő árbevételt tudott elkönyvelni (a cég szerint az új mosógépek és hűtők különösen kelendőek), a klímaberendezésekkel és energetikával foglalkozó divízió pedig 1 százalékkal nagyobb bevételt ért el mint tavaly.

Firefox OS és Chrome OS

Firefox OS-sel eddig csak maroknyi készüléken találkozhattunk, mint az Alcatel One Touch Fire vagy a ZTE Open. A platform azonban úgy látszik, egyre jobban megveti a lábát miután az LG is bemutatta a Mozilla operációs rendszerét futtató telefonját, a Firewebet. Az okostelefon, ahogy Firefox OS-t futtató társaitól megszoktuk a belépő kategóriát célozza: négyhüvelykes, 480x320 pixel felbontású kijelzőt, valamint egy 1 gigahertzes Qualcomm processzort kapott, továbbá 4 gigabájt belső tárhelyet, ami microSD-kártyával bővíthető. A telefonba emellett a “rókás készülékek” között kiemelkedően jó 5 megapixeles kamera került, LED vakuval, és autofókusszal kiegészítve.

Valamivel jobb hardveres adottságai miatt a Fireweb valamivel drágább is lesz társainál, Brazíliában
207 amerikai dollárnak megfelelő összegért kerül a boltokba feltöltőkártyás konstrukcióban, előfizetéssel pedig 59 dollárért lesz kapható. Az LG Electonics azt is közölte, a Chrome OS felé is nyit és hamarosan forgalomba hozza a Google operációs rendszerével szerelt eszközeinek első sorozatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról