Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 24. 14:35

Jövőre jönnek az Ethernet-csatlakozós merevlemezek

Alaposan megreformálná az adattárolást a Seagate, a vállalat 2014 közepére ígéri első olyan lemezeit, amelyek gigabites Ethernet csatlakozóval lesznek felszerelve. A megcélzott piacot a strukturálatlan adatokkal dolgozó alkalmazások jelentik, ahol a Seagate szerint a hagyományos adattárolási stack csak feleslegesen bonyolítja és drágítja a rendszert.

Egyre nagyobb teret nyernek azok az új típusú alkalmazások, amelyek nem strukturált adatbázisra építenek, hanem strukturálatlan adatokra alapoznak. Ezeket az adatokat jellemzően csak írják, olvassák vagy törlik, de nem manipulálják, és általában kulcs/érték segítségével kezelik őket. A Seagate által citált előrejelzések szerint az ilyen alkalmazások alá eladott tárolók piaca éves szinten 50-80 százalékot nő 2017-ig, elsősorban a mobilos és közösségi webes alkalmazások, valamint a strkturálatlan adatok vállalati elemzésével kapcsolatos területek ("big data") előretörése miatt. Kimondottan az ilyen alkalmazások alá fejlesztette ki teljesen új merevlemezeit, valamint a hozzájuk tartozó új API-t a Seagate.

A vállalat érvelése szerint a tárolóhardverek fejlődése nem követte az alkalmazások igényeit. Egy objektumokkal dolgozó szoftvernek is olyan tárolókkal kell dolgoznia, amiket eredetileg más jellegű felhasználásra terveztek, a kompatibilitás megteremtése pedig bonyolult további rétegek (fájlrendszerek, kötetmenedzserek, eszközmeghajtók, különböző protokollok és interfészek) bevonásával jár, amelyek elfedik az adattároló eszközök működését és egy objektumokkal dolgozó alkalmazás számára prezentálják azokat. Ez a megközelítés nem hatékony, állítja a Seagate.

Ethernet-csatlakozós diszk, ami natív kulcs/érték tároló

A cég teljesen újragondolta az objektumokkal dolgozó alkalmazások tárolókkal kapcsolatos elvárásait, ennek az eredménye a Kinetic Open Storage Platformot, amely új típusú merevlemezes meghajtókból és egy nyílt forrású API-ból áll. A meghajtók nem a szokásos SAS vagy SATA vagy FC interfésszel rendelkeznek, hanem közvetlen Ethernet-csatlakozó van rajtuk, és natív kulcs/érték tárolóként működnek, amit a cég által fejlesztett API-n keresztül lehet elérni.

A Seagate úgy látja, az ilyen típusú diszkek segítségével jóval egyszerűbbé válhat a nem strukturált adatok tárolása, nincs szükség bonyolult tárolókra, fájlrendszerekre, eszközmeghajtókra és interfészekre, az egyszerűsítés csökkenti a költségeket - a vállalat 50 százalékos TCO-megtakarításról szóló kijelentést is megenged magának - és az adatok tárolásához szükséges hely is kevesebb lesz, ha nem szükséges egy bonyolult vállalati tároló elektronikája. A skálázódási igényeket sem korlátozza egy-egy meglevő tároló maximális kapacitása.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat szerint a megközelítés további előnye, hogy a Kinetic Storage API-n keresztül az alkalmazások könnyebben tudnak adatokat megosztani egymás között, az egyik alkalmazás által felírt kulcsot és értéket egy másik is könnyen elolvashatja. Egy másik előny, hogy az adatok mozgatása a meghajtók között egyszerűbbé válik, nem szükséges a tárolórendszerek szintjén bonyolult mechanizmusokat implementálni ehhez.

A Seagate továbbá azt is állítja, a Kinetic Storage kulcs/érték megközelítés miatt a meghajtók terén is felgyorsulat az innováció, ugyanis a lemezek többé nem lesznek hozzáláncolva a hagyományos fájlrendszerek és adapterek elvárásaihoz, ugyanakkor a fejlesztőknek sem kell az alkalmazásaikat módosítaniuk ahhoz, hogy kihasználhassák a meghajtók fejlődése révén megjelenő új képességeket. Továbbra is kulcs/érték alapján érik el az adatokat, és számukra lényegtelen, hogy a meghajtó ezt pontosan hogyan hajtja végre.

Valami beindult?

Egy merevlemez-gyártó azonban önmagában nem tud egy ilyen kezdeményezést sikerre vinni, a cég azonban számos csatlakozó partnert is talált (Dell, Yahoo, Xyratex, Huawei, Rackspace, SwiftStack). A cég a fejlesztéshez szükséges szoftvereket és a szimulátort már elérhetővé tette az érdeklődők számára, az első Kinetic diszkek pedig 2014 közepén érkezhetnek. A Kinetic diszkek természetesen nem leváltják a cég klasszikus meghajtóit, hanem kiegészítőként érkeznek a kínálatba, a fent vázolt felhasználási területekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról