:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 22. 22:53

Bemutatkoztak az új iPadek, frissült a MacBook Pro

Új MacBook Prók és Mac Pro, ingyen elérhető új operációs rendszer és két vadonatúj iPad mutatkozott be az Apple második őszi show-ján, ezzel az iPhone-ok után a termékportfólió maradék része is teljesen megújult.

Vadonatúj iPadek

Az este legjobban várt bejelentésére a prezentáció végéig várni kellett, de végül az Apple csak bejelentette az új 8 és 10 hüvelykes iPadeket is. A kisebb modell végre megkapta a "retinás", vagyis magas pixelsűrűségű kijelzőt, a nagyobb modell pedig látványosan lefogyott, szélességéből, vastagságából és tömegéből is sokat veszített. Ennek megfelelően a 10-es új iPad megkapta az Air utótagot, nem érdemtelenül: a tablet mindössze 469 grammot nyom, ami ebben a méretosztályban kiemelkedően alacsony adat (a Surface 2 hasonló méretben 676 gramm, a vadonatúj Lumia 2520 pedig 610 grammos)

A két eszköz azonos hardveres alapokat használ, mindkettőben a korábban bemutatott iPhone 5s új processzora, a kétmagos A7 dolgozik. Az ARM vadonatúj (mellékesen 64 bites) utasításarchitektúráját használó lapka probléma nélkül meghajtja az iPadek nagy felbontású, 2048x1536 pixeles kijelzőjét. Az új lapka hatása a tabletekben nem elhagyagolható, az A7 alacsony fogyasztása és kiváló grafikus teljesítménye tette lehetővé, hogy a nagy iPad ennyire könnyű legyen és emiatt fért bele az iPad minibe is. Az új modellek megkapták az új iPhone M7 névre keresztelt DSP lapkáját is, amely a változatos érzékelők adatait dolgozza fel energiatakarékos módon.

A nagyobb iPad kezdőára maradt 500 dollár, a világ számos országában (köztük Magyarországon) november elsejétől lesz kapható. Az iPad mini ára 70 dollárral emelkedett, 330 helyett immár nettó 400-ért juthatnak hozzá a vásárlók, a piaci rajtot novemberre ígéri a gyártó. A két új modell bevezetése mellett az Apple csak egyet vezetett ki, az iPad 4 forgalmazását leállítja a gyártó. Marad azonban a veterán iPad 2 (400 dolláros árszinten) és az előző iPad mini, ennek ára 30 dollárral, 300 dollárra esett. A korábbi modellek megtartására valószínűleg az agresszíven árazott androidos tabletek ellen van szüksége az Apple-nek, (a szintén közös alapokat használó) iPad mini és iPad 2 azonban mára igencsak elavult hardvert használ, ezek támogatása komoly feladatot róhat a fejlesztőkre.

A show során Tim Cook büszkén jelentette be, hogy az iPad összesített eladásai elérték a 170 millió darabot a tablet 2010 tavaszi premierje óta. Ez azonban inkább rossz hír mint jó: a korábban publikált adatokból ugyanis könnyen ki lehet számolni, hogy a most lezárt negyedévben legfeljebb 15 millió iPaden adott túl a vállalat - amennyiben a 170 millió darab mai adat, akkor időarányosan 12 millió darab iPad fogyhatott a nyári hónapokban, ami 15 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Egy olyan piacon, amely éves szinten 50 százalék feletti növekedést produkál, ez semmiképp sem nevezhető jó teljesítménynek.

Új Macek

A várakozásoknak megfelelően az Apple frissítette a Mac termékvonalat is, és végre közelebbről is megismerhetővé vált a gyökeresen átdolgozott Mac Pro. A nagy felbontású kijelzővel szerelt MacBook Pro modellek ugyanúgy 13 és 15 hüvelykes méretben férhetőek hozzá, azonban könnyebbek és valamivel vékonyabbak, mint a tavalyi modellek, illetve immár Haswell-generációs Intel lapkákra épülnek. A 13 hüvelykes modell diszkrét grafika nélkül, de Intel Iris sorozatú GPU-val érkezik, így a nagyszámú pixel meghajtása várhatóan nem okoz majd gondot az előddel szemben. A nagyobb modell megkapta az Intel mobil processzorainak csúcsát, a négy magos, Iris Pro grafikával és 128 megabájt beágyazott memóriával rendelkező lapkák mellett pedig az NVIDIA GeForce 750M is bekapcsol teljesítményintenzív feladatok alatt.

A grafikus munkaállomások piacára is visszatér az Apple. Az új, gyönyörű kompakt házban érkező Mac Pro ugyan minimális bővítési opciókkal rendelkezik, de a hardveres specifikációkra azonban senkinek nem lehet kifogása. A gép négyféle processzorral rendelhető, 4, 6, 8 vagy 12 magos, Ivy Bridge-EP sorozatú Xeonokkal (E5-1620 v2, E5-1650 v2, E5-1680 v2 illetve E5-2697 v2), egyenként 10-12-25-30 megabájtos harmadszintű gyorsítótárral és 3 illetve 4 csatornás memóriavezérlővel. A maximális támogatott memória mennyisége 64 gigabájt (1866 MHz effektív, ECC), ez utólag is bővíthető illetve cserélhető. A 22 nanométeres gyártástechnológiával készülő Xeonok tipikus hőkerete 130 watt, ekkora fogyasztás megfelelő elszállításáról kell gondoskodnia az Apple hűtésének.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Xeon mellett az AMD grafikus munkaállomásokhoz fejlesztett FirePro sorozatú lapkái dolgoznak, párban rendelhető D300, D500 vagy D700 típusú GPU-val, maximum 12 gigabájt grafikus memóriával. A gyártó szerint a gép egyszerre 3 darab, 4K felbontású kijelzőt is képes kényelmesen meghajtani a Thunderbolt 2 csatlakozón keresztül, ilyen monitorokat azonban a gyártó most nem jelentett be. A decemberi rajtig persze van még idő, a Mac Pro ekkortól lesz elérhető, 3000 dolláros induló áron.

Ingyen rendszer (ezer dolláros gép vásárlása esetén)

A Mac-felhasználók számára nagy öröm, hogy az OS X idei éves frissítése ingyen érkezik - eddig ezért 40 dollárt kért az Apple. Az OS X Mavericksre ráadásul nem csak az előző verzió, a Mountain Lion felhasználói válthatnak bérmentve, hanem minden támogatott rendszer frissíthető a köztes verziók megvásárlása nélkül. Az operációs rendszer mellett szintén ingyen férhető hozzá az iLife és az iWorks programcsomagok frissítése is, amennyiben a felhasználó már rendelkezik valamely korábbi verzióval. A hosszú ideje nem frissített alkalmazások új kollaborációs funkciókkal gazdagodtak, az iOS, az asztali alkalmazás és a böngészős szerkesztőfelület között valósidejű szinkronizálás is elérhetővé vált. A szoftverekhez hasonlóan ez a szolgáltatás is ingyenes az iCloud rendszerében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.