:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 22. 14:51

Gartner: a 7-8 hüvelykes tablet lesz a karácsony slágere

A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint több mint 50 százalékkal nő idén a tabletek piaca, miközben a PC-k 11 százalékkal csökken. Az elemző- és tanácsadócég úgy látja, az ünnepi slágerek is a 7-8 hüvelykes tabletek lesznek.

2013-ban 53 százalékkal több tabletet adnak el mint tavaly, derül ki a Gartner legfrissebb előrejelzéséből. A könnyű, vékony érintőképernyős notebookok eladásain némileg segíthet ugyan a múlt héten elrajtolt Windows 8.1, de az árak csökkenése és az új operációs rendszer megjelenése sem lesz elég ahhoz, hogy emelkedő pályára állítsa a PC-k eladásait, a forgalom 11 százalékkal alul fogja múlni a tavalyit. Jövőre viszont enyhe növekedést vár a Gartner, elsősorban az ultramobil gépek iránti kereslet fellendülése miatt.

A Gartner 303 ezer asztali gép és notebook és 18 ezer ultramobil PC eladását várja összesen, míg a tabletekből 184 ezer fogy majd összesen. A táblagépek forradalmát az Apple robbantotta ki a 10 hüvelykes iPaddel, mára azonban átvették a vezető szerepet a kisebb, 7-8 hüvelykes modellek. Egy több mint 21 ezer fős felmérés szerint a tablettulajdonosok majdnem fele, 47 százaléka már most is 7-8 hüvelykes modellt birtokol, az arány később még jobban eltolódhat a kisebb változatok felé. A tabletpiac a méret mentén szegmentálódhat is, a nagyobb, 10 hüvelykes változatok alkalmasabbak tartalom létrehozására, vállalati használatra, míg a kisebbek inkább az otthonokban találhatnak maguknak helyet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A tavaly látott trend folytatódni fog, az idei ünnepi szezonban a kisebb tabletekről fog szólni minde, még a korábbi karácsonyi kedvenc, az okostelefon is háttérbe fog szorulni" - állítja Carolina Milanesi, a Gartner elemzője. Az Apple ma este mutatja be új iPad-felhozatalát, ahol valószínűleg a rendkívül sikeres iPad minit is megújítja, tippek szerint "retina" kijelzővel és erősebb processzorral növeli a termék vonzerejét. A tabletek piaca jövőre is szárnyalni fog, az idei 184 millió után 2014-ben 263 millió fogy majd belőlük, amivel majdnem utolérik a PC-eladásokat.

Tavaly még az iPad volt a legnépszerűbb tablet, és az Apple továbbra is őrzi dominanciáját a piacon a gyártók között, azonban a legtöbb tabletet idén már Android hajtja. A Google operációs rendszere már átvette a vezetést az iOS-től, azonban idén először már egy egész évre vetítve is igaz lesz, hogy több androidos tablet fogy mint iPad. A Gartner szerint iPadből 2013-ban 89,6 milliót adnak el, míg androidos tabletből több mint 91 milliót. A Windows az új Surface és a Nokia 2520 tablet megjelenése ellenére idén nem sok vizet zavar a tabletpiacon, a részesedése mindössze 1,7 százalék lesz, állítja az elemzőcég.

Androidos eszközből összesen 880 milliót adnak el idén, ezek kisebb része tablet, nagyobb része pedig okostelefon. Ezzel a zöld logós operációs rendszer lesz a legnépszerűbb, megelőzve a Windowst (332 millió eladott eszköz) és az iOS-t (272 millió). A negyedik legnépszerűbb operációs rendszer a BlackBerry OS, ezt futtató készülékből azonban csak 23 millió fogy idén a Gartner szerint - az elemzőcég az év folyamán folyamatosan csökkentette a BlackBerry-eladásokra vonazkozó előrejelzését, áprilisban még 31 millió, júniusban pedig 25 millió készülék eladását várta egész évre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.