Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 18. 14:42

Windows 8.1-es Transformer tablet az ASUS-tól

Új, Windows 8.1-et futtató, tablet-netbook hibridet mutatott be az ASUS. A Transformer Book T100 nem kapott csúcshardvert, de Bay Trail alapú Intel Atom processzorával és 2 gigabájt RAM-mal panaszra sem lehet oka. A készülékhez továbbá a széria korábbi modelljeihez hasonlóan billentyűzetes dokkoló is tartozik.

A Windows 8.1 megjelenése óta alig egy nap telt el, máris egymást érik a Microsoft operációs rendszerének legújabb verziójával érkező táblagépek. Az ASUS sem maradt adós hasonló készülékkel: billentyűzet-dokkolóval felszerelt Windows 8.1-et futtató tablettel állt elő, amely a Transformer Book T100 névre hallgat.

A T100 hardver tekintetében nem mondható formabontónak, ugyanakkor mezőnyében megállja a helyét: processzora egy alacsony fogyasztású Bay Trail technológiás négymagos 1,33 gigahertzen ketyegő Intel Atom Z3740, amely mellé két gigabájt RAM került. A 10,1 hüvelykes IPS kijelző felbontása 1366x768 pixel, és 178 fokos betekintési szöget biztosít. A belső tárhely opcionálisan 32 vagy 64 gigabájt, de a készülékben microSD-kártyahelyet is találunk, így a tárterület tovább bővíthető. A tablet - billentyűzet nélkül - 10,5 milliméter vékony, és 550 grammot nyom, amivel kategóriájában könnyűnek mondható.

A gyártó a készüléknek akár 11 órás akkumulátoros üzemidőt ígér; ez bár meglehetősen figyelemreméltó adat, a komolyabb igénybevétel ezt valószínűleg jóval csökkentheti. A T100-hoz kétsávos 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-n és Bluetooth 4.0-n kapcsolódhatunk, de 3,5 milliméteres fejhallgató, mikrofon, valamint Micro-USB és Micro-HDMI csatlakozót is találunk rajta, ami jól jöhet, ha a 10,1 hüvelyknél nagyobb kijelzőterületre van szükség.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tablethez emellett, ahogy az ASUS Transformer készülékeitől megszoktuk, billentyűzetes dokkoló is társul, amellyel az mintegy netbookként használható. A dokkolón touchpadet is találunk, amely támogatja a Windows 8.1 multitouch gesztusait, valamint egy teljes értékű USB 3.0 porttal is felszerelték. A kiegészítő tömege 520 gramm, és 13,1 millimétert tesz hozzá a T100 vastagságához. A tablet így dokkolóval együtt is egy kilogramm körül van, ami a notebookok között sem számít nehéznek.

A Transformer Book T100 borítása bár megkapta a gyártó nevével lassan összeforró körcsiszolt mintát, valójában műanyagból készült. A készülék várhatóan október végén kerül a boltokba, a 32 gigabájtos verzió nagyjából 110 ezer, a 64 gigabájtos pedig 120 ezer forintos áron. A hasonló átalakítható tabletek elterjedésével - ahogy tesztjében az AnandTech is rámutat - gyakorlatilag a netbookok visszatérésének lehetünk tanúi, természetesen erősebb hardverrel, és az érintésvezérlésnek köszönhetően megújult felhasználói élménnyel. Tekintve azonban hogy a hasonló hibridek tabletként is megállják a helyüket, és így a netbookok minden előnye mellé a felhasználó egy új platformot is kap, nem valószínű hogy a műfaj olyan gyorsan kipusztulna, mint a korábbi notebook-riválisok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról