Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 18. 12:30

Kiszállna a szabadalomháborúból a Samsung

Benyújtotta javaslatát a Samsung az Európai Unió által kilátásba helyezett antitröszt-per elkerülésére. A domináns okostelefon-gyártó ebben vállalja, hogy nem indít kitiltási céllal pert a versenytársai ellen a mobilos szabványokhoz elengedhetetlen szabadalmai alapján.

Egyoldalú tűzszünetet vállalna a Samsung az általa indított szabadalmi perekben - áll az európai versenyügyi hatóságokhoz benyújtott ajánlatban. Az Európai Unió felhívására a Samsung javaslatot készített a potenciálisan törvényellenes állapot megszüntetésére, ebben öt éves moratóriumot vállalnak a mobilos szabványokhoz elengedhetetlen szabadalmak alapján indított, kitiltást célzó perekre. Amennyiben az EU és a Samsung megegyezik, a vállalás nyomán leállnak a Samsung által indított perek, a felek pedig közös megegyezésre törekednek, ennek kudarca esetén pedig békéltető testület dönthet a licencdíjakról.

Nem opcionális a vállalás betartása

Az EU most a javaslatot nyilvánosságra hozta és konzultációt indít a kérdésben, az érintett felek és az állampolgárok válaszai alapján pedig vagy elfogadja a javaslatot, vagy további vállalásokat igényel a gyártótól. Amennyiben az EU és a Samsung között nem születik egyezség, a dél-koreai gyártót az európai versenyjogi hivatal akár éves árbevételének maximum 10 százalékára, 18 milliárd dollárra is büntethetné. A jelen helyzet nyilván nem indokol ilyen szigorú bírságot, a pénzbüntetés azonban várhatóan elegendően nagy lenne ahhoz, hogy a Samsungnak is fájjon és a jogkövető magatartást kikényszerítse.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Európai Unió hagyományosan rendkívül agresszíven lép fel az antitröszt-esetekben, az Intelt és sorozatban többször a Microsoft is kapott már igen jelentős büntetést versenyellenes magatartása miatt. Ahogy most a Samsung, a Microsoft is tett vállalásokat arra, hogy megszünteti a domináns Windows és a Media Player, valamint az Internet Explorer árukapcsolását. Hogy az ilyen vállalás kötelező érvényű, azt a Microsoft már megtanulta, a Windows 7 SP1-be ugyanis a vállalás ellenére nem került be a böngészőválasztó képernyő, ezért a cég 561 millió eurós bírságot kapott, és elképzelhető, hogy hasonló bírság jár majd a Windows 8 és a Windows 8.1-ből szintén kimaradó képernyő miatt is.

Nem tilthat ki a Samsung

Az Európai Bizottság még tavaly decemberben vádolta meg formálisan a Samsungot azzal, hogy visszaél szellemi tulajdonával és törvényellenesen próbálja kiszorítani az Apple-t az európai piacról. A Bizottság az ellen emelt kifogást, hogy a Samsung a telekommunikációs szabványok implementáláshoz elengedhetetlen szabadalmakat (standard essential patents, SEP) használt fel jogi fegyverként az Apple eszközeinek kitiltására az európai piacokról. E szabadalmak nélkül lehetetlen olyan mobileszközöket építeni, amelyek a szabványos telekommunikációs hálózatot használják, ezért a szereplők hagyományosan egyoldalú FRAND-deklarációt tesznek, ebben vállalják, hogy bárki számára licencelik szellemi tulajdonukat, korlátozás nélkül és ésszerű áron.

Az Európai Bizottság által most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a Samsung vállalná, hogy 5 éves moratóriumot hirdet a mobiltechnológiához kapcsolódó SEP-ek kapcsán indított kitiltási perekben. A moratórium olyan cégekre vonatkozna, amelyek vállalják, hogy maximum 12 hónapos tárgyalást folytatnak a Samsunggal, ennek sikertelen zárásával pedig kötelező független békéltető testületre bízzák a FRAND-licencek díjainak megállapítását. A Samsung kikötné azt is, hogy pert csak akkor indíthatnak a felek egymás ellen, ha mindkettő azt preferálja a békéltető testülettel szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról