Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 16. 11:16

Full-frame tükör nélküli fényképezőkkel állt elő a Sony

Cserélhető objektíves, full-frame tükör nélküli fényképezőgépeket mutatott be a Sony, melyekről állítja, kategóriájukban a világ legkisebbjei. Az A7 és A7R modelleket 24 és 36 megapixeles CMOS szenzorral, valamint a gyártó BIONZ X processzorával szerelték fel, és várhatóan decemberben kerülnek a boltokba.

Új, tükör nélküli full-frame kamerákat leplezett le szerdán a Sony. Az A7 és A7R modellek bejelentése meglepetésnek korántsem mondható, azt számos pletyka és fényképészberkekben feszült várakozás előzte meg. Ezek - a Sony szerint legalábbis - a világ legkisebb cserélhető objektívvel felszerelt full-frame digitális fényképezőgépei. A két készülék külsőre majdnem teljesen megegyezik, magnéziumötvözetből készült vázat és tükörreflexes társaikhoz hasonlóan még markolatot is kaptak a kényelmesebb, és biztosabb tartás végett.

A különbségeket belül kell keresni: az A7R modellbe egy 36 megapixeles 35 milliméteres Exmor CMOS szenzor került, ami a Sony A-szériájának legnagyobb felbontású érzékelője. A fényképezőben optikai aluláteresztő szűrőt nem találunk, ami nagyobb felbontóképességet és részletesebb képet eredményez, noha így valamelyest a moaré és a hibás színek előfordulásának esélye is nő.

Az A7-ben egy 24 megapixeles 35 milliméteres Exmor CMOS szenzor található, valamint egy hibrid autófókusz rendszer, amely a fáziskülönbség és a kontrasztalapú autofókusz kombinációját használja, így a mozgó objektumok megörökítése során a gyártó szerint azok akár másodpercenként öt képkockás sebesség mellett sem mosódnak el. Mindkét kamerát új BIONZ X processzorral szerelték fel, gyors autofókuszra és Full HD 60p videofelvételre is képesek. A készülékekbe nagy fényerejű XGA OLED kereső, valamint egy háromhüvelykes, állítható dőlésszögű LCD kijelző is került. Az adatátvitel Wi-Fi és NFC segítségével is lehetséges, ezen felül a gépek a pornak és párának is ellenállnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az A7 és A7R továbbá számos manuális kapcsolót és tárcsát is kapott, amelyek közül kilenc személyre szabható, és mintegy 46 funkció rendelhető hozzájuk. Az új készülékekkel a Sony NEX szériás APS-C tükör nélküli cserélhető optikás fényképezőgépek objektívei is kompatibilisek lesznek. A japán gyártó A7 és A7R full-frame fényképezőgépei decemberben kerülnek a boltokba. Az A7R - objektív nélkül - 2300 dollárba kerül majd, míg az A7 váza 1700 dollárért lesz megvásárolható. Utóbbi objektívvel is kapható lesz, méghozzá egy 28-70 milliméteres F3,5-5,6-os modellel (SEL2870), nagyjából 2000 dollár ellenében.

De a november sem telik majd eseménytelenül, a vállalat ugyanis fényképezőgépeinek RX szériáját is bővítette. Az jövő hónaptól elérhető RX10, ugyancsak egy tükör nélküli, cserélhető objektíves “point-and-shoot” modell, 25,4 milliméteres 20 megapixeles CMOS szenzorral. A fenti készülékekhez hasonlóan BIONZ X processzorral felszerelt, Full HD videórögzítésre képes kamerához egy 24-200 milliméteres F2,8-as Carl Zeiss Vario Sonnar T “superzoom” objektív is társul. Az RX 10 várhatóan nagyjából 1300 dolláros áron lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról