Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 16. 08:33

A vártnál picit jobb negyedév az Intelnél

A PC-piac csökkenése ellenére stagnált az Intel bevétele a harmadik negyedévben, aminek legfőbb oka a szerverprocesszorok iránti kereslet növekedése. A nettó nyereség és a részvényenkénti eredmény terén sem volt érdemi változás, ami némileg meglepte a rosszabb számokra számító Wall Streetet.

Némileg az elemzői várakozások felett tudott teljesíteni a harmadik negyedévben az Intel. A világ legnagyobb chipgyártója 13,5 milliárd dolláros árbevétel mellett 2,95 milliárdos nettó profitot könyvelhetett el, a bevétel éves szinten stagnált, a nyereség nagyon enyhén, 0,6 százalékkal csökkent. Az elemzők átlagosan 13,47 milliárdos bevételre számítottak, az egy részvényegységre jutó profitot pedig 53 centre várták - a tényleges eredmény 58 cent lett. A 62 százalékos bruttó eredményhányad 1 százalékponttal felülmúlta a cég saját várakozásait.

Brillírozott a szerverrészleg

Brian Krzanich elnök-vezérigazgató az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, a PC-eladások csökkentek a negyedévben, de az Intel PC-processzorainak forgalma a piacnál kisebb mértékben apadt. Az IDC és a Gartner is 8 százalék körüli csökkenést jelentett az időszakra, az Intel PC-részlegének bevétele ezzel szemben csak 3 százalékkal maradt el a tavalyitól. A vállalati kereslet némi élénkülése miatt jól fogytak a drágább desktop processzorok.

A vállalat szerint a frissen bemutatott Bay Trailre a felhasználók számára vonzó számítógépek épülnek. Az új generációs tabletes Atomra körülbelül 50 különféle modellt alapoznak a gyártók, ezek egy része Windowst, egy része Androidot, egy része pedig Chrome OS-t futtat. Ezeknek a készülékeknek egy része már a karácsonyi szezonban a boltokban lesz, megfizethető áron. A konferenciahíváson az is elhangzott, egyre csökken az érintőképernyők felára, ami azt jelenti, az érintőkijelzős, adott esetben tabletté is alakítható notebookok a megfizethető kategóriába kerülnek, az Intel várakozásai szerint év végén már 200-300 dollár körül lehet majd ilyeneket vásárolni, a legolcsóbb Intel-alapú tabletek pedig 100 dollár környékén érkeznek az üzletek polcaira.

Rekordbevételt könyvelt el a szerverchipekkel foglalkozó részleg, részben az új Xeon E5 (Ivy Bridge-EP) sorozat megjelenésének köszönhetően. Az Intel tájékoztatása szerint a Data Center Group bevétele éves szinten 12 százalékkal növelte bevételét, különösen erős volt a kereslet a szerverekbe és tárolókba szánt új Xeonok, valamint a mikroszerverekbe szánt Avoton lapkák iránt. A vállalat előrejelzése szerint a közeljövőben folytatódni fog a Data Center Groupnál a kétszámjegyű százalékos növekedés. Az Atom vonalat is tartalmazó "other Intel architecture" vonal bevétele 9 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, elsősorban a netbookok teljes kihalása miatt.

Késik a Broadwell

Az elemzői konferenciahíváson az is elhangzott, a vállalat kénytelen egy negyedévvel elhalasztani a 14 nanométeres eljárással készült processzorainak tömegtermelését. Krzanich elmondta, a defekciós ráta túl magas volt, a csökkentéséhez szükséges lépéseket már megtették az Intel mérnökei, azonban ezek implementálásához időre van szükség, ami késést okoz a sorozatgyártásban. Amint az ismert, a chipek egy félvezetőgyárban heteket töltenek a gyártósorokon, a gyártástechnológia módosításainak eredményére sokat kell várni. Krzanich a szeptember végi Intel Developer Forumon egy Broadwell-alapú géppel demonstrálta a fejlesztés állapotát.

Brian Krzanich a Broadwell-alapú laptoppal az IDF-en

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Biztos vagyok benne, hogy a problémát megoldottuk, mert vannak adataink, amik ezt igazolják, úgyhogy haladhatunk előre, de ez megesik néha a fejlesztés ezen időszakában, szóval ezért van egy negyedévnyi csúszás" - mondta az elemzői konferencián Krzanich. A cég korábban arra számított, 2013 negyedik negyedévében beindul a Broadwell-generációs lapkák tömegtermelése, a legfrissebb információk alapján azonban erre csak 2014 elején kerül majd sor. Hogy ez a kereskedelmi megjelenést hogyan befolyásolja, arról nem esett szó.

A konferenciahíváson az is elhangzott, az Intel bezárja hudsoni (Massachussetts) félvezetőgyártó üzemét. A fabot 1994-ben még a Digital Equipment Corporation építette, amely aztán 1997-ben felhagyott a félvezetőgyártással és a tevékenységet az Intelnek adta el. A gyárban jelenleg 130 nanométeres technológiával, 200 milliméteres szilíciumszeletek felhasználásával zajlik a termelés, vagyis a technológia az Intel mércéjével mérve elavultnak számít (a 130 nanométeres eljárást 2000-ben vezette be a cég). Az üzemet korszerűsíteni nem lehet, mivel a létesítmény túl kicsi a fejlettebb gyártósorok fogadásához, a bővítés pedig helyszűkébe ütközik. Az Intel az itt alkalmazott 700 dolgozóját megpróbálja áthelyezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról