Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 12. 13:57:00

Megérkezett az Intel új tabletes Atomja

Az Intel Developer Forumon a legnagyobb chipgyártó bemutatta, milyen rendszerchipekkel készül az őszi szezonra: itt a vadonatúj generációs, 22 nanométeres Bay Trail, a rá épülő eszközök pedig már a karácsonyi szezonra a boltokba kerülhetnek.

Az IDF nyitónapját összegző cikkünkben azt írtuk, a Bay Trail kódnevű új rendszerlapka még az idén bemutatkozhat, azonban az arra épülő tabletek és más eszközök valószínűleg csak a 2014-es CES-en és MWC-n jelennek meg. Az Intel ehhez képest tegnap bejelentette a Bay Trailt és közölte, az új processzorra épülő eszközök már az ünnepekre a boltokban lehetnek. Egy forrásunk szerint a gyártók jó része október 18-át, a Windows 8.1 hivatalos rajtját várja az új, Bay Trailre épülő tabletek bemutatásával, valószínűleg ezekkel együtt érkeznek majd az androidos változatok is - a Bay Trailen Windows és Android egyaránt futhat, egy gyártó ugyanazt a hardvert két operációs rendszerrel is kínálhatja, akár két különböző árponton.

Alaposan átalakított magok

A Bay Trail, amint az ismert, a frissített Silvermont magokra épül, amelyekről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben. Ezek már képesek soron kívüli végrehajtásra (out-of-order végrehajtás), ami önmagában mintegy 30 százalékos sebességnövekedést jelent. Maradt viszont a két utasítás "szélesség", feltehetően tranzisztortakarékossági okokból, ami mérethatékony és energiahatékony felépítést eredményez - az Intel feltehetően a mobil eszközökön gyakori kódok szimulált futtatása alapján döntött úgy, a Silvermont magjainál nem szükséges a "szélesség" növelése. Az ARM Cortex-A15 például három utasítás széles.

Egy hasonló tervezési döntésnek eshetett áldozatul a Hyper-Threading, amely az előző generációs Atom magoknak még része volt, a Silvermontból viszont kikerült. Az Intelnél feltehetően úgy látták, az out of order felépítés már megfelelő kihasználtságot biztosít a végrehajtóegységek számára és a Hyper-Threading segítségével nem lehet ezt már gazdaságosan tovább fokozni olyan környezetben, ahol alapvetően nem a csúcsteljesítmény a cél, hanem a sebesség és a fogyasztás közti kényes egyensúly megtalálása. Ráadásul a HT csak többszálú környezetben jelent előny, az OoO felépítés viszont minden típusú feladat alatt nagy teljesítménynövekedéssel kecsegtet.

Atomok az első Core 2-generációs processzorok utasításkészletével rendelkeztek. A Silvermont ebben a tekintetben is négy évnyi lépés előre, a 2006-os Conroe helyett már a 2010-es Westmere-rel mutat utasításkészlet-paritást, van SSE4, SSE4.1, SSE4.2, POPCNT és AES-NI is. A processzor alapból képes 64 bites üzemmódra, ezt a gyártó azonban egyes modellek esetében le fogja tiltani, ahogy azt eddig is tette. A támogatott technológiák listáján megjelenik az Intel VT-x2, amely fejlett hardveres virtualizációs képességeket tesz lehetővé, szerveres felhasználás esetén ez fontos lehet például.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az Intel nem hagyta ki magok turbózásának ziccerét sem: ahogy azt az új Core i-sorozatú lapkáknál láttuk, a processzorra épített energiaszabályozó rendszer dinamikusan osztja ki a fogyasztási plafonig kihasználható hőkeretet a lapka a különböző egységek (processzormagok és GPU) között, így egyszálú végrehajtás esetén egy mag kap nagy fogyasztási keretet, játék futtatása esetén a GPU mehet gyorsabban, többszálú alkalmazás esetén pedig a magok osztoznak a hőkereten. Újdonság, hogy a Silvermont immár képes a különböző magokat különböző frekvencián futtatni.

Íme az új rendszerchipek!

Az IDF második napján az Intel végre bemutatta a Bay Trail kódnevű lapkákat, vagyis azokat a 22 nanométeres rendszerchipeket, amik a Silvermont magjaira épülnek. A kínálatba meglepő módon nem csak ultramobil eszközökbe (okostelefonok, tabletek) szánt termékek kerültek be, hanem notebook és desktop processzorok is, ezekre épülhetnek a jövőben a legolcsóbb, legalsó kategóriás noteszek és asztali gépek például. Az ultramobil eszközökhöz szánt chipek neve továbbra is Atom (Z3000-sorozat), míg a notebook és desktop vonal Pentium és Celeron márkanéven érkezik.

Az új Atomokról tudni érdemes, hogy két- és négymagos válozatban egyaránt kaphatók lesznek. Ezek a processzorok azonos lapkára épülnek, de a kétmagos verziókban két magot letilt az Intel. A Silvermont magok mellé Intel HD Graphics vezérlő kerül, amely az Ivy Bridge-ben található egység leszármazottjának tekinthető. A GPU órajele 310-667 MHz (terhelésfüggően), DX11 és OpenGL ES 3.0 támogatással rendelkezik és a 2560x1600 pixeles felbontású kijelzőket is képes meghajtani. A GPU mellett egy hardveres videokódoló is került a chipre, hogy tehermentesítse a CPU-t és a GPU-t H.264, MPEG4, MPEG2, VP8, VC1, MVC, MJPEG állományok dekódolása és H.264 és MPEG2 enkódolás alatt. Az egység nem az Imagination Technologiestól licencelt, hanem az Intel saját fejlesztése.

A Bay Trail memóriavezérlője a megcélzott szegmenst figyelembe véve brutálisnak is mondható: a vezérlő kétcsatornás, 64 bites az erősebb modellekben, sávszélessége 1066 MHz-es lapkák mellett 17,1 GB/s, a maximális támogatott kapacitás pedig 4 gigabájt. A kisebb és olcsóbb eszközök kedvéért készül olyan kivitel is, amely csak egycsatornás vezérlővel rendelkezik, de 1333 MHz-es memóriát támogat, így 10 GB/s sávszélességre képes. A bejelentett Atom Z-sorozatú chipek fontosabb jellemzői a fenti táblázatban láthatók.

A lapkák fogyasztásáról az Intel csak korlátozott mennyiségű információt osztott meg. Amit tudni lehet: az SDP érték 2 watt körüli, ebből azonban a tényleges fogyasztásra csak spekulálni lehet. Az SDP (Scenario Design power) érték ugyanis nem a fogyasztási maximumot jellemzi, hanem a futás időtartama alatt mutatott átlagos fogyasztást, ami nyilván jóval alacsonyabb. Az Intel teszteli a processzort "mindennapi" jellemző alkalmazások alatt is (pl. böngészés, email, játékok, videolejátszás), és meggyőződik arról, hogy az energiafelvétel az SDP-érték alatt marad.

És a teljesítmény?

Az AnandTech volt olyan szerencsés, hogy egy 10" 2560x1440 kijelzős referenciatabletben kipróbálhatta az Atom Z3770 teljesítményét Windows 8 és Android alatt is. Az oldal által publikált eredmények szerint az 1,46 GHz-es névleges órajelű Silvermont magok legalább pariban vannak az AMD 1,5 GHz-es Jaguarjaival a Windowson futtatott feladatok alatt, a GPU terén ennyire nem kedvező a helyzet, ott inkább az AMD E-350/Radeon 6310 HD a legközelebbi vetélytárs, de a korábbi generációs, mára igen elavultnak számító Atomhoz képest mutatott előrelépés jelentős.

Android 4.2.2. alatt a Bay Trail a legtöbb futtatott teszben messze veri a teljes ARM-os mezőnyt, kivételt egyedül a Browsermark 2.0 és az AndEBench Java tesztje jelent - előbbi esetben a Qualcomm Snapdragon 800 a leggyorsabb, utóbbi esetben több SoC is előbb végez. A Google operációs rendszer alatt a GPU azonban inkább erős közepesnek számít a mai mezőnyben, mint élen járónak - az eredmények alapján a HD Graphics a Qualcomm Adreno 320-szal játszik egy ligában.

a címlapról