Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 15. 09:13

Elkészült már a Windows 8.1?

Elkészült az utolsó simításokat tartalmazó frissítőcsomag a héten megjelenő Windows 8.1-hez. A stabilitási és kompatibilitási gondokat orvosló csomag néhány hete elkészült, azóta a második pakk készülhet.

Összefoglaló frissítést adott ki a Microsoft a még meg sem jelent Windows 8.1-hez. A "General Availability Rollup A" számtalan kisebb-nagyobb javítást tartalmaz, amelyek a rendszer sebességét, stabilitását és kompatibilitását javítják. A Rollup A név arra enged következtetni, hogy ez még nem a legvégső simítás a rendszeren, a következő hetekben-hónapokban újabb csomagokkal készülhet a Microsoft. A GA Rollup A már szeptember végén elkészült és eljutott a hardverpartnerekhez a hírek szerint, így a számítógépeken már ez a build lesz előtelepítve a rendszer hivatalos megjelenését követően.

Nem volt elég az egy év?

A Windows 8.1 kiadása kapcsán a Microsoft éves frissítési frekvenciára váltott, a cég kitűzött célja évente jelentősen belenyúlni operációs rendszerének kódjába és felgyorsítani azt az ütemet, ahogy a felhasználók hozzájutnak a legfrissebb fejlesztésekhez. Az új paradigma "mellékhatása", hogy a korábban rendkívül hosszú minőségbiztosítási periódus lerövidül, a rendszer reszelgetésére nem marad annyi idő, mint korábban.

Frissített IE11, fekete sávval (forrás: winsupersite.com)

Míg korábban az RTM (Release To manufacture) státusz a rendszer kódjának véglegesítését, lezárását jelentette, idén a fejlesztés e mérföldkő után nem állt le, hanem alacsonyabb intenzitással tovább folytatódott (ilyen értelemben a W8.1 RTM egy korábbi RC-nek felel meg). Az RTM után azonban a fejlesztés célja megváltozott, immár nem új képességek és funkciók kerülnek a rendszerbe, a mérnökök csak a stabilitás, kompatibilitás és általános teljesítmény tekintetében optimalizálnak. Az augusztus végi RTM óta végzett munka első eredménye tehát a GA Rollup A, amelyet szükség szerint továbbiak követhetnek.

Mi változott?

Az MSDN- és TechNet előfizetéssel rendelkező felhasználók szerint a a 64 bites letöltés mintegy 200 megabájtos (a 32 bites és az ARM-os kiadás 100 megabájt körüli) és összesen 658 javítást eszközöl a rendszer különböző pontjain. A rendszer képe a telepítést követően nem változik, sem a felhasználói felülethez, sem a funkciókhoz nem nyúlt a Microsoft. Egyetlen apró változás, hogy a microsoftos "metrós" alkalmazások alatt megjelent egy fekete app bar, ahonnan az app tulajdonképpeni menüje húzható elő.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nagyobb kérdés, hogy a most közzétett összefoglaló frissítés a fejlesztők számára tartalmaz-e újdonságot, módosultak-e valamilyen formában a rendszer API-jai, és lesz-e ennek hatása az alkalmazások futására. A Microsoft álláspontja szerint az RTM nem volt végleges, így a fejlesztők és professzionális informatikusok számára sem tette elérhetővé a rendszert (bár e döntését később visszavonta), azonban kérdés maradt, hogy a profik számára releváns részek közül melyek és milyen mértékben változtak.

Az új operációs rendszert október 17-én teszi elérhetővé a Microsoft a nagyközönség számára, a Windows 8 felhasználói ingyenes frissítésként férhetnek hozzá, de boltban és új PC-ken előtelepítve is megvásárolható lesz a Windows 8.1. Egyelőre nem tudni, hogy a GA Rollup A része lesz-e a frissítésnek, vagy a 8.1 telepítését követően különálló javításként tölthető majd le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról