Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 18. 08:57

Windows 8.1: nyilvánosak az árak

A Microsoft ma elérhetővé tette az MSDN- és TechNet-előfizetők számára a Windows 8.1 "végleges verzióját", amelyet a mennyiségi licencvásárlók is letölthetnek már. A cég nyilvánosságra hozta a bolti verziók árát is.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a Windows 8.1 esetében az RTM (release to manufacture) nem jelent olyan értelemben végleges verziót, ahogy azt a cég terminológiájában korábban megszokhattuk. A hivatalos Windows blogban Erwin Visser, az operációs rendszerért felelős részleg egyik vezetője arról ír, az MSDN és TechNet hálózatokon megjelent verzió továbbra is csak tesztelésre ajánlott, amíg meg nem érkezik a GA (general availability) változat. "Ahogy a GA elérhető, megkezdhetitek a végső teszteket és a Windows 8.1 bevezetését" - olvasható a blogban. A vállalat ennek jegyében kiadta a nagyvállalatoknak szánt Windows 8.1 Enterprise RTM verzióját.

A blogbejegyzésből kiderül, hogy a Windows 8 Prót használó mennyiségi licencvásárlók akkor is jogosultak a Windows 8.1 Pro használatára, ha a szerződésük a GA verzió (október 17-re ígért) megjelenése előtt lejár. Az Enterprise esetében viszont már nem ilyen megengedő a Microsoft, ennek bevezetéséhez a megjelenés időpontjában is aktív SA (Software Assurance, magyarul Frissítési Garancia) előfizetéssel kell rendelkeznie a szervezetnek. A vállalati Windows 8 verziók (Pro és Enterprise) október 18-án kerülnek fel a VLSC-re, az új ügyfelek pedig november 1-étől vásárolhatják meg őket.

A Microsoft azt is nyilvánosságra hozta, mennyibe kerül majd a boltokban a Windows 8.1. Ahogy arról már korábban írtunk, az operációs rendszernek lesz kiskereskedelmi változata is, a "sima" Windows 8.1-et 119 dollárért vásárolhatják meg az üzletekben az érdeklődők, a Pro verzió pedig 199 dollárba kerül. Előbbi lila, utóbbi pedig kék dobozban lesz megtalálható a polcokon a blogbejegyzésben látható képek alapján. Fontos tudni, hogy a Windows 8 bolti dobozos verziói csak upgrade licencet tartalmaztak, a Windows 8.1 azonban önmagában is telepíthető.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Ahogy korábban is, a Windows 8.1 használói 99 dollárért kapják meg a "Pro packet", amely Windows 8.1 Próvá változtatja az operációs rendszerüket, a Windows 8.1 Pro verzióhoz pedig 9,99 dollárba kerül a Media Center, csakúgy mint a Windows 8 esetében. A különféle Windows 8.1 változatok (RT, "sima", Pro, Enterprise) közötti különbségeket ebben a táblázatban lehet megtalálni.

A jelenlegi Windows 8 felhasználók természetesen ingyen frissíthetik operációs rendszerüket Windows 8.1-re, mégpedig majd a Windows Store-on keresztül. A frissítés során az állományok és alkalmazások változatlanul átkerülnek az új rendszerbe. A korábbi verziókról a frissítés már nem ilyen kényelmes. Windows 7-ről váltás esetén lehetséges a Windows 8.1-re frissítés teljes újratelepítés nélkül, az állományok változatlanul átkerülnek az új rendszerbe, azonban az alkalmazásokat újra kell majd telepíteni. A Windows 7-et megelőző verziókról (Vista, XP), az upgrade nem támogatott, csak a friss telepítés, amely sem az állományokat, sem pedig az alkalmazásokat nem őrzi meg, olvasható a Microsoft blogjában.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról