Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 18. 08:57

Windows 8.1: nyilvánosak az árak

A Microsoft ma elérhetővé tette az MSDN- és TechNet-előfizetők számára a Windows 8.1 "végleges verzióját", amelyet a mennyiségi licencvásárlók is letölthetnek már. A cég nyilvánosságra hozta a bolti verziók árát is.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a Windows 8.1 esetében az RTM (release to manufacture) nem jelent olyan értelemben végleges verziót, ahogy azt a cég terminológiájában korábban megszokhattuk. A hivatalos Windows blogban Erwin Visser, az operációs rendszerért felelős részleg egyik vezetője arról ír, az MSDN és TechNet hálózatokon megjelent verzió továbbra is csak tesztelésre ajánlott, amíg meg nem érkezik a GA (general availability) változat. "Ahogy a GA elérhető, megkezdhetitek a végső teszteket és a Windows 8.1 bevezetését" - olvasható a blogban. A vállalat ennek jegyében kiadta a nagyvállalatoknak szánt Windows 8.1 Enterprise RTM verzióját.

A blogbejegyzésből kiderül, hogy a Windows 8 Prót használó mennyiségi licencvásárlók akkor is jogosultak a Windows 8.1 Pro használatára, ha a szerződésük a GA verzió (október 17-re ígért) megjelenése előtt lejár. Az Enterprise esetében viszont már nem ilyen megengedő a Microsoft, ennek bevezetéséhez a megjelenés időpontjában is aktív SA (Software Assurance, magyarul Frissítési Garancia) előfizetéssel kell rendelkeznie a szervezetnek. A vállalati Windows 8 verziók (Pro és Enterprise) október 18-án kerülnek fel a VLSC-re, az új ügyfelek pedig november 1-étől vásárolhatják meg őket.

A Microsoft azt is nyilvánosságra hozta, mennyibe kerül majd a boltokban a Windows 8.1. Ahogy arról már korábban írtunk, az operációs rendszernek lesz kiskereskedelmi változata is, a "sima" Windows 8.1-et 119 dollárért vásárolhatják meg az üzletekben az érdeklődők, a Pro verzió pedig 199 dollárba kerül. Előbbi lila, utóbbi pedig kék dobozban lesz megtalálható a polcokon a blogbejegyzésben látható képek alapján. Fontos tudni, hogy a Windows 8 bolti dobozos verziói csak upgrade licencet tartalmaztak, a Windows 8.1 azonban önmagában is telepíthető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy korábban is, a Windows 8.1 használói 99 dollárért kapják meg a "Pro packet", amely Windows 8.1 Próvá változtatja az operációs rendszerüket, a Windows 8.1 Pro verzióhoz pedig 9,99 dollárba kerül a Media Center, csakúgy mint a Windows 8 esetében. A különféle Windows 8.1 változatok (RT, "sima", Pro, Enterprise) közötti különbségeket ebben a táblázatban lehet megtalálni.

A jelenlegi Windows 8 felhasználók természetesen ingyen frissíthetik operációs rendszerüket Windows 8.1-re, mégpedig majd a Windows Store-on keresztül. A frissítés során az állományok és alkalmazások változatlanul átkerülnek az új rendszerbe. A korábbi verziókról a frissítés már nem ilyen kényelmes. Windows 7-ről váltás esetén lehetséges a Windows 8.1-re frissítés teljes újratelepítés nélkül, az állományok változatlanul átkerülnek az új rendszerbe, azonban az alkalmazásokat újra kell majd telepíteni. A Windows 7-et megelőző verziókról (Vista, XP), az upgrade nem támogatott, csak a friss telepítés, amely sem az állományokat, sem pedig az alkalmazásokat nem őrzi meg, olvasható a Microsoft blogjában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról