:

Szerző: Koi Tamás

2013. október 14. 09:17

A hatóság szerint sikertörténet a frekvencialicenc-hosszabbítás

A szakhatóság szerint az európai átlagot lényegesen meghaladja a mobilfrekvencia-hosszabbításból származó bevétel - az állam még az ősszel 110 milliárd forinthoz jutott hozzá a mobilszolgáltatók hatósági szerződéseinek módosítása révén.

Az európai benchmark átlagot lényegesen meghaladó bevételt kasszíroz az állam a mobilszolgáltatók és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közt létrejött új hatósági szerződés alapján, melyek az operátorok által használt legfontosabb frekvenciablokkok használati feltételeit írja elő kilenc évre előre. Az új megállapodást szeptember elején írták alá a felek, az állam pedig gyakorlatilag azonnal hozzájutott 110 milliárd forintnyi bevételhez, ami a hatóság szerint valóságos sikertörténetnek számít, más kérdés, hogy a harmonizáció révén több milliárd forintnyi licencdíj visszajár a szolgáltatóknak az évek során.

Kölcsön kenyér, visszajár

A szeptemberi megállapodás értelmében a jelenlegi 900 és 1800 MHz-es frekvencialicencek 2022 áprilisáig és októberig maradhatnak használatban a három magyar mobilszolgáltatónál. A hosszabbítás és harmonizáció összesített, közel százmilliárd forintos összegéből a Magyar Telekom fizet ki 38 milliárd forintot, amiből 4 milliárd visszajár a szolgáltatónak a tavalyi aukción elnyert 900 MHz-es blokk lejáratának harmonizációja miatt. A szolgáltató a megállapodásnak köszönhetően éves szinten hozzávetőlegesen 3,4 milliárd forinttal csökkennek a Telekom frekvenciahasználati költségei.

A Telenor korábbi közleménye szerint számára a hosszabbítás ellenértéke nettó 27 milliárd forint. Ez nem tartalmazza azt az összeget, mely a 2012-ben elnyert frekvenciablokkok használatának az eredeti jogosultság 15 éves időtartamához képest korábbi, 2022-ben történő lejáratára tekintettel a cégnek visszajár. A módosítással érintett frekvenciasávokkal kapcsolatban a Telenort terhelő éves díjak, frekvenciahasználati díjak a 2014-től 2022-ig tartó időtartamban évente mintegy 2 milliárd forinttal csökkennek. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a Vodafone nettó 35 milliárd forintot fizet az NMHH-nak, amiből szintén visszatérítésként visszakaphat néhány milliárd forintot a lejárati harmonizáció miatt.


Forrás: NMHH

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szeptemberi megállapodás előtti ártárgyalásokat megelőzően az NMHH szakértői elemezték a hasonló európai értékesítések eredményeit, és számba vették a 2008 és 2013 között lezajlott európai értékesítések bevételeit. A 900-as sávban a vizsgált időszakban Svédország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Írország, Románia, valamint Görögország értékesített frekvenciákat. Az 1800-as tartományt érintően Olaszországban, Görögországban, Svédországban, Portugáliában, Németországban és Dániában volt értékesítés.

Európai átlag felett

Az angolok elégedetlenek

Az angol szakhatóság, az Ofcom múlt héten közölte, módosítani kívánja a mobilfrekvencia-licencek meghosszabbításáról szóló megállapodást. Az új indítvány értelmében a szolgáltatók a jelenlegi, 65 millió fontos éves licencdíj csaknem az ötszörösére nőhet

A számításokat – a nemzetközi szakértők által alkalmazott módszerekhez hasonlóan az egyes értékesítésekből befolyt egységbevételeket (euró/MHz/népesség) alapul véve – a hosszabbítás szempontjából releváns frekvenciablokkok méretének, a jogosultság időtartamának és Magyarország népességszámának figyelembe vételével végezték el. Fentiek alapján a magyar megállapodásból befolyó összeg (110,902 milliárd forint) az európai benchmark adatok átlagához képest (68,839 milliárd forint) több mint 60 százalékkal magasabb értéket mutat.

A hatóság a hétvégén megerősítette, hogy még idén értékesíteni kívánja a még "polcon lévő", mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására használható frekvenciákat, azok közül is elsődlegesen a digitális átállást követően felszabaduló, 800 MHz-es blokkokat. Az aukció során elméletileg van lehetőség újabb mobilpiaci szereplő színre lépésére, a nagy mobilszolgáltatókkal az ősszel megkötött megállapodás azonban alapvetően az inkumbensek pozícióit erősíti és nem teszi könnyebbé egy piaci szereplő belépését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.