Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 11. 10:19

Még decemberben megjelenik itthon a PlayStation 4

A Sony bejelentette, még az idén kapható lesz Magyarországon a PlayStation 4, az új konzolból karácsonyi ajándék is lehet, mert még az ünnepek előtt megjelenik.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Európában november 29-én rajtol el a Sony új konzolja, a PlayStation 4, az ekkortól a gépet forgalmazó országok listáján azonban hazánk nem szerepelt, így egészen eddig nem volt nyilvános, mikor kerül itthon is hivatalosan forgalomba a gép. A mostani bejelentés végre tisztázza ezt, a magyar játékosoknak csak két hetet kell várnia, december 13-ától megvásárolhatják a PlayStation 4-et, ha ezt korábban, valamilyen kerülőúton, például külföldön nem tették meg.

128 ezer az alapgép

A hivatalos közlemény nem csak a dátumot, hanem az árat is tartalmazza: a legújabb PlayStation  Magyarországon 128 ezer forintba fog kerülni, egy választható játékkal (Killzone: Shadow Fall vagy Watchdog) együtt pedig 141 ezer forintot kérnek majd érte. A Sony a PS4 dobozbába a játékgépen és egy kontrolleren kívül egy HDMI-kábelt, egy USB-kábelt, egy headsetet és a tápkábelt csomagol. A PS4-hez tartozó kiegészítők, a függőleges állvány, a Dualshock töltő és a Dualshock 4 kontroller szintén december 13-án jelenik meg hazánkban. A korszerűsített mozgásérzékelőkkel, beépített hangszórókkal rendelkező kontroller fekete, piros és kék színekben lesz elérhető, az ára 18 ezer forint lesz önállóan vásárolva.

"Nagyon örülünk, hogy karácsony előtt elhozhatjuk Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába a PS4-et, amivel eleget teszünk a megjelenési dátumra türelmesen várakozó játékosok magas elvárásainak" – kommentálta a Sony bejelentését Steve Foster, a vállalat Kelet és délkelet-európai értékesítési- és marketingmenedzsere, aki hozzátette, hogy a régió nagyon fontos a vállalat számára, amit az is bizonyít, hogy az év legfontosabb időszaka előtt elérhetővé válik a PS4.

Az új konzol hardvere nyolcmagos AMD processzor köré épül, ami mellett 8 GB GDDR5 memória, egy 500 gigabájtos merevlemez (ugyanekkora háttértára lesz az Xbox One-nak is), Blu-ray olvasó, valamint Wi-Fi, gigabites Ethernet- és Bluetooth-vezérlő lesz a szögletes burkolat alatt. A gép operációs rendszere FreeBSD-alapú. A PS4 elődjéhez hasonlóan két USB-porttal rendelkezik majd, ezek azonban már a csatolószabvány gyorsabb adatátvitelt támogató, 3.0-s verziójának is megfelelnek, emellett HDMI-kimenettel, optikai digitális hangkimenettel és egy az új PlayStation Eye kamerához tartozó speciális interfésszel is felszerelik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat több új játékkal igyekszik vonzóvá tenni a gépet, a Sony stúdiói összesen 30 játékot fejlesztenek PS4-re, ezek közül az ígéretek szerint 20 a rajtot követő évben elérhető lesz. Az új címek közé tartozik a konzolhoz választható két játék mellett a a Driveclub, a Knack, az InFamous: Second Son, a The Order: 1886, a Siren, a Hell Divers, a Shadow of the Beast, a Resogun és az Everybody’s Gone to The Rapture.

Emellett persze független kiadók is dolgoznak a platformra, a PS4-re is meg fog jelenni például az új Call of Duty, a Diablo III, az Assassin's Creed IV, az NBA 2K14, a Minecraft is. A Sony szerint összesen 110 játék áll fejlesztés alatt PlayStation 4-re.

Xbox One: csak idén csak import

Az első számú rivális Xbox One szintén novemberben debütál, de ekkortól csak 13 országban lesz elérhető, ráadásul ezek közül mindössze 7 európai. Hozzánk legközelebb Ausztriában vásárolható meg a konzol a november 22-i rajtot követően - a magyarországi hivatalos forgalmazás megkezdésének időpontjáról egyelőre semmit sem lehet tudni .

Az Európai Unió vámszabályozását kihasználva azonban a kereskedők teljesen legálisan forgalmazhatják itthon a konzolt, ha azokban az európai országokból szerzik be, ahol már elindult az árusítás. Várhatóan ez fog történni Magyarországon is, erre utal legalábbis, hogy a konzol már több szaküzletben is előrendelhető - kérdés persze, a szűkös készletek miatt a magyarországi előrendeléseket mikor és hogyan tudják teljesíteni a cégek. Fontos ugyanakkor, hogy bizonyos szolgáltatások elérése Magyarországról, illetve magyarországi Xbox Live fiókkal nem lesz garantált ezeken az import modelleken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról