Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 8. 08:50

Nagyszabású leépítés az Alcatel-Lucentnél

Dolgozóinak majdnem ötödétől készül megválni az Alcatel Lucent, hogy újra nyereségessé váljon. Egyes hírek szerint a céget arra készítik fel, hogy összeolvadjon a Nokiával, ezzel Európa legnagyobb hálózatieszköz-gyártója jönne létre.

Hetvenkétezer alkalmazottjából tizenötezret készül elbocsátani az Alcatel-Lucent a Les Echos és a Le Figaro francia napilapok értesülései szerint. A vállalat ugyanakkor ötezer új alkalmazott felvételét is tervezi, így a létszám csak tízezerrel csökken.

Évente 1 milliárd eurós megtakarítást vár a francia-amerikai Alcatel-Lucent attól a nagyszabású leépítéstől és átszervezéstől, amelyre mértékadó francia napilapok szerint a cégvezetést áprilisban átvevő Michael Combes készül. A vállalat a régebbi technológiákkal (pl. 2G és 3G hálózatok) kapcsolatos tevékenységeket próbálja meg leépíteni és az újabbakra (pl. internet routing) koncentrál. A 72 ezer fős létszámot 15 ezerrel kurtítja meg a vállalatvezetés, ugyanakkor 5 ezer új pozíció létesül.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A leépítések az összes régiót érintik. A Reuters úgy tudja, az EMEA területeken 4100-zal csökken a dolgozók létszáma, Ázsiában 3800-zal, Amerikában pedig több mint 2 ezerrel. A legrosszabbul a francia alkalmazottak járnak, sajtóhírek szerint az anyaországban 900 pozíció szűnik meg, 900-at pedig más országokba költöztetnek át. Az Alcatel-Lucent Franciaországban két fejlesztőközpontot is bezár (Rennes Toulouse), két gyárát pedig eladja (Eu, Omes).

A cél a termékvonalak és szolgáltatások megtisztítása, hogy a hálózatieszköz-gyártó jobban tudjon alaptevékenységére koncentrálni és persze nyereségesen működhessen - az intézkedésektől az Alcatel-Lucent azt várja, 2015-re már cash flow pozitív legyen. A vállalat az elmúlt négy évből hármat komoly veszteséggel zárt, egyedül 2011-ben tudott üzemi szinten profitot kimutatni, és akkor sem sokat - 15 milliárd euró feletti bevétel mellett 117 milliós nyereséget mutatott a cég mérlege. Tavaly 1,6 milliárd eurós veszteséget könyvelt el az Alcatel-Lucent, részben egy 5 ezer fős leépítéssel járó költségek, valamint a mobilrészleg értékcsökkenési leírása miatt.

A vállalat nem csak 1 milliárd eurós takarékossági programot hirdetett, hanem azt is közölte korábban, 1 milliárd euró értékben ad el üzletrészeket. Egyes spekulációk szerint az Alcatel-Lucent egyik legnagyobb riválisa, a mobiltelefon-gyártást nemrég a Microsoftnak eladó, ma már elsősorban mobilhálózati eszközökre koncentráló Nokia lehet az egyik lehetséges vevője akár az Alcatel-Lucent egyes részlegeinek, akár a teljes cégnek is. A Wall Street Journal értesülései szerint a két cég között már folytak tárgyalások a kapcsolatok szorosabbra húzásáról, és egy Nokia-Alcatel házasságot a hírek alapján a francia kormányzat is támogatna.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 22:07

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!