Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Átveszi a Windows 8 feletti uralmat a Chrome

Gálffy Csaba, 2013. október 07. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy huszárvágással rátette a kezét a Windows 8 egyedi, metrós platformjára a Google. A Chrome böngésző módjának használatával ugyanis széles hozzáférést nyert a metrós felülethez, ezt maximálisan ki is használta, portolta a Chrome OS felületét.

Meglepő húzással állt elő a Google, és alaposan átrajzolta a Chrome Windows 8-on metrós üzemmódban futó felületét. Az új UI a Chrome OS mása lett, saját ablakozó rendszerrel és tálcával - és természetesen teljes értékű Chrome böngészővel. A Chrome OS rendszerszintű funkciói egyelőre nem tették tiszteletüket az alkalmazásban, így a beállítások, a fájlkezelő, médialejátszó, képnézegető nem részei a metrós Chrome-nak, bár nem zárható ki, hogy ezeket is portolni fogja a Google a Microsoft rendszerére. Van viszont normális ablakozó rendszer, amely képes a Chrome "For your desktop" stílusú natív alkalmazásait is szépen, külön ablakban megjeleníteni. Mivel az asztali böngésző és a metrós böngésző között teljes az átjárás, így nem kell újra bejelentkezni minden szolgáltatásba, azonnal elérhető minden az új felületen is.

A gyors tesztünk szerint egyébként a felületen található böngésző teljesen funkcionális, működött a Flash beépülő modul is, talán a görgetés sebessége maradt el a natív asztali alkalmazásétól. A korai szoftver némi kompatibilitási problémát is mutatott, a Hangouts Chrome platformot használó appot nem sikerült munkára bírni, más natív Chrome appok (Keep, Any.do) probléma nélkül működtek.

Ki marad a legfelső?

A Google szeptember elején, egy hónapja mutatta be a "Chrome-natív" alkalmazásokat. Ezek az appok nem az operációs rendszer API-ját használják, hanem a böngészőben futnak, így azonos módon futtathatóak Windowson, OS X-en, Chrome OS-en vagy épp (most már) metrós módban. Ez hatalmas könnyebbség lehet sok fejlesztő számára, a Chrome kiterjedt eszköztárával egészen komplex alkalmazások is írhatóak a platformra (a JavaScript-HTML5 mellett használható a WebGL vagy WebRTC is).

A Google mostani lépése kvázi megelőző csapásként is felfogható. Azzal, hogy a Chrome-mint-platform immár a Windows 8 metrós felületen is elérhető, elméletben akár ki is húzhatja a szőnyeget a Microsoft vadonatúj platformja alól. A Chrome-ra fejlesztett alkalmazások ugyanis multiplatformos futásra képesek, míg a metrós appok kizárólag Windows 8-on és 8.1-en bírhatóak működésre. A Chrome és a Windows 8 Metro közötti versenyt erősíti, hogy funkcionalitásban is erős az átfedés, játékok és pehelykönnyű kliensalkalmazások számára nyújtanak ideális környezetet.

Böngésző-mód, a rés a pajzson

A Modern (vagy Metro) felületet használó alkalmazások számára igen szigorú kritériumokat szab a Microsoft, e kitételek alól azonban szinte teljesen mentesülnek a böngészők. A metrós appok például nem férnek hozzá közvetlenül a fájlrendszerhez, a konténeren kívüli világhoz csak a "szerződéseken" keresztül tudnak csatlakozni, ezzel szemben a böngésző módban futó alkalmazás korlátlanul hozzáfér az asztali mód adataihoz. Hogy ez mennyire nagy szám: a metrós Mail app és az Outlook között például ilyen átjárás egyáltalán nem lehetséges, a két szoftver külön-külön szinkronizálja a leveleket a szerverrel.

A böngészős alkalmazások megkülönböztetésének valószínűleg versenyügyi okai vannak. Az amerikai és európai hatóságok eddig is rossz szemmel nézték az Internet Explorer és a Windows házasságát, ha a saját böngészőre korlátozta volna a metrós felületet a Microsoft, azzal jó eséllyel újabb masszív büntetéseket szedett volna be. Érdemes megjegyezni, hogy a böngésző mód csak x86 platformon létezik, ARM-on, Windows RT-re ezek az alkalmazások eleve nem telepíthetőek. Ahogy a böngésző mód engedélyezésének, ennek is jó eséllyel versenyügyi okai vannak: míg x86-on a Microsoft a domináns versenyző és korlátoznia kell magát, ARM-on az Android és az iOS számít vezetőnek, a Windows itt csak néhány százalékos részesedést bírt eddig kiharcolni.

A lényeg: mivel a böngészőnek jóval szélesebb jogosultságokra van szüksége, mint a sima metrós alkalmazásnak, a böngésző módot használó app fejlesztőjének is jóval szélesebb eszköztár áll rendelkezésére. A határok feszegetésében a Google jár az élen, a cég elsők között készítette el a Chrome metrós felületű kiadását (a Firefoxra például továbbra is várni kell), most pedig a Chrome OS-t hozták át Windowsra.

Az új felületnek van is helye, meg nincs is Windows 8 alatt. Egyrészt modális, teljes képernyős alkalmazásként a Chrome OS egyszerűen jobban működik, mint a korábbi egyszerű böngésző-ablak, a Chrome-mint-platform filozófiát pedig sokkal jobban képes lekövetni. Probléma azonban, hogy jelen formájában ez a felület billentyűzet-egér kombinációhoz készült, a metrós felület érintésre optimalizált jellege csak egy-két helyen jelenik meg (például a menü sorköze nagyobb).

Érkezőben

A Chrome 32-es sorozatszámú kiadása jelenleg a fejlesztői csatornában érhető el, ez várhatóan 6 hét múlva béta formában, további hat hét, vagyis összesen három hónap múlva érkezik meg a mainstream csatornába a szokásos ütemterv szerint.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.