Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 25. 09:09

Kiteljesedik az Oracle felhős kínálata

Nem múlhat el OpenWorld cloud-bejelentések nélkül. A San Franciscóban zajló, több mint 60 ezer látogatót felvonultató dzsembori alkalmával az Oracle új képességekkel egészítette ki felhőjét, amelyet két éve, éppen ezen az eseményen tárt a nyilvánosság elé.

Kezdetben, 2011-ben az Oracle Public Cloud még egy platformfelhőként indult, ahol elérhető Java futtatókörnyezet és adatbázis (akkor még Oracle 11g, ma már 12c is), később pedig változatos szoftverszolgáltatások csatlakoztak a kínálathoz. A mai bejelentés szerint tíz új elemmel egészül ki az Oracle felhője. Az újdonságokról a tervek szerint Larry Ellison beszélt volna, ő azonban az America's Cup vitorlásversenyt választotta az OpenWorld konferencia helyett, így Thomas Kurian ugrott be helyette.

Az Oracle is az OpenStackre szavazott

Megjelent végre a régóta ígért infrastruktúraszolgáltatás, a "compute cloud", amely virtuális gépeken tetszőleges alkalmazások futtatását teszi lehetővé. Amint az ismert, az Oracle-nek egy ideje már van egy másik típusú infrastruktúraszolgáltatása, az azonban nem felhős, hanem helyben telepített gépekre épül, amelyeket az Oracle üzemeltet, az ügyfél pedig időarányos használati díjat fizet ezért. Az infrastruktúra mellé csatlakozik az ilyenkor szokásos objektumtárolás mint szolgáltatás. Az infrastruktúraszolgáltatás harmadik eleme az üzenetküldés, az Oracle választása természetesen a Java Messaging Service-re esett. A szolgáltatáshoz nem csak az Oracle felhőjében futó alkalmazások csatlakozhatnak, hanem külső alkalmazások is, mégpedig RESTful API-kon keresztül, és lehetőség van "push" üzenetek kiküldésére HTTP-n keresztül.

A compute- és a storage-szolgáltatás érdekessége, hogy OpenStack API-n keresztül elérhetők, és maguk a szolgáltatások is egy módosított OpenStacken alapulnak, derült ki Thomas Kuriannak, az Oracle szoftverfejlesztésekért felelős vezetőjének előadásából. Kurian elmondta, a vállalat alaposan belenyúlt az OpenStackbe és számos olyan elemet adott hozzá, amely javítja a skálázhatóságot, megbízhatóságot például. Az Oracle választása azért is esett a nyílt OpenStackre, hogy eloszlassa a szállítófüggőséggel kapcsolatos esetleges aggodalmakat - az OpenStacket világszerte több cloudszolgáltató használja, például a RackSpace mellett a HP nyilvános cloudja is erre épül például.

Újdonságok fejlesztőknek

A szoftverfejlesztők életét hivatott megkönnyíteni az Oracle Developer Cloud, amely a nagyobb projektek támogatásához szükséges eszközöket biztosítja előfizetéses formában. Az Eclipse, JDeveloper és NetBeans környezetekkel kompatibilis szolgáltatásban van verziókezelés, hosztolt git repository, hibajegy-kezelés, automatizált tesztelés például. A Documents Cloud egy fájlmegosztást és csoportmunkát támogató rendszer, amely mobil eszközökről is elérhető, és desktop szinkronizációt is kínál.

Az újdonságok között van még BI szolgáltatás, amelyet használva az adatokkal dolgozó szakemberek is tudnak különféle jelentéseket, adatvizualizációkat készíteni, anélkül, hogy fejlesztői vagy DBA tudással rendelkeznének, legalábbis ezt ígéri az Oracle. Ez is mobilizált szolgáltatás, vagyis tabletekről, telefonokról is kényelmesen használható felülettel rendelkezik. Az Oracle új felhős kínálatában között van egy kimondottan mobilos fejlesztést célzó szolgáltatáscsomag is, amely a vállalati alkalmazások mobilizálását célozza, illetve egy közösségimédia-modul, emellett érkezett két új vállalati szoftverszolgáltatás is, az Enterprise Planning és a Financial Reporting.

Thomas Kurian egy sajtóbeszélgetésen elmondta, az Oracle világszerte 13 adatközpontot üzemeltet jelenleg, ahonnan a cloudszolgáltatásainak előfizetőit 7000 szerver és 200 petabájtnyi tárkapacitás szolgálja ki. Az adatközpontok közül négy található Észak-Amerikában (USA, Kanada), három Európában (Skócia, Anglia, Hollandia), a továbbiak pedig Ausztráliában, illetve a Távol-Keleten. Kurian szerint ez a földrajzi lefedettség már most elég ahhoz, hogy a legszigorúbb adatkezelési irányelveknek megfelelő szolgáltatást adhassa az Oracle - a több európai adatközpont például lehetővé teszi olyan cégek kiszolgálását, amelyeknek adatai fizikailag sem hagyhatják el Európát, és még a másodlagos "disaster recovery" helyszín is a kontinensen maradhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Oracle bejelentette a Cloud Marketplace indulását is. Ez egy olyan piactér, ahol az Oracle partnerei által fejlesztett, az Oracle felhős szolgáltatásaihoz kapcsolódó megoldások érhetők el a felhasználók számára. Az új cloudszolgáltatások egyelőre "preview" állapotban érhetők el, és az áruk sem nyilvános még - Kurian szerint az Oracle ezen a téren is versenyképes szeretne lenni majd a konkurenciával. Az éles indulás 2014 első felében várható.

Azure és Oracle

A nap másik fontos, clouddal kapcsolatos híre, hogy a Microsoft és az Oracle között júniusban megkötött megállapodás végre kézzel fogható eredményt szült és az Azure felhőben már elérhetők az Oracle szoftverei. A Microsoft az Oracle adatbázist, a WebLogic szervert, illetve Java SE környezetet biztosít a saját fejhőjéből, egyelőre technikai előzetesként, később pedig "élesben" is. Emellett az Azure "szoftverkönyvtárába" bekerült az Oracle Linux operációs rendszer, valamint egy Oracle Linuxon futó Oracle adatbázis, illetve Oracle Linuxon futó WebLogic is használható. Brad Anderson, a Microsoft Windows Server and System Center Group csoportjának vezetője az OpenWorldön elmondta, a Microsoft infrastruktúraszolgáltatásán szívesen látja a Linuxot is, és a felhasználók több tízezer linuxos VM-et futtatnak a redmondi felhőben jelenleg is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról