Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 24. 11:35

Kibékült a Samsung és az LG

Peren kívüli megegyezéssel ért véget a világ két legnagyobb kijelzőgyártójának számító Samsung Display és LG Display szabadalmi vitája, mely az új generációs tévékészülékekbe és mobiltelefonokba építhető, szerves technológiára épülő panelek kapcsán robbant ki.

Peren kívüli megegyezéssel záródott az a vita, mely a világ két legnagyobb kijelzőgyártója, a Samsunghoz tartozó Samsung Display, és az LG kijelzőgyártó leányvállalata, az LG Display között robbant ki egy éve. A két koreai gyártó az LCD-panelek és az OLED-ek gyártásához köthető szabadalmak jogosulatlan felhasználása miatt ment ölre egymással - a mostani megállapodás stratégiai fontosságú lehet a koreai kormányzat számára is, mely az év elején megegyezést sürgetett.

Az LG és a Samsung közt kialakult szabadalmi vita tavaly szeptemberben robbant ki, a két cég közül a kisebbik, az LG Display ekkor nyújtott be keresetet hét szabadalommal kapcsolatban, melyeket a társaság álláspontja szerint a Samsung jogosulatlanul használt fel egyes, tabletekbe szánt kijelzőinek gyártása során. A Samsung válaszul decemberben az LG ellen nyújtott be keresetet, igaz akkor nem OLED-gyártással kapcsolatos szabadalmak jogosulatlan használata miatt, hanem a Samsung Super PLS technológiájának lemásolásáért.


OLED-kijelzők a berlini IFA kiállításon

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A két fél megegyezésével az OLED-kijelzők piacán tovább szilárdíthatja befolyását Korea, az ázsiai gyártókon kívül ugyanis ma gyakorlatilag senki nem gyárt nagyobb mennyiségben (AM)OLED típusú kijelzőket mobiltelefonokba vagy tévékészülékekbe. A tévék piacán ráadásul csak ez a két gyártó képes egyelőre nagyobb volumenben paneleket szállítani, míg a mobilkészülékekbe építhető OLED-kijelzők terén szintén elsöprő arányban vannak jelen a két koreai gyártó megoldásai.

A Samsung és az LG a megegyezés kapcsán utalt rá, hogy az eddig elért sikeres működést a jövőben csak abban az esetben tudják fenntartani, ha minden vitás kérdést rendeznek és a későbbiek során a külföldi versenytársakra fókuszálnak. Ilyen versenytárs lehet a Sony vagy a Panasonic, mely tavaly jelentette be, hogy közös erővel kezd OLED-panelek fejlesztésébe.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról