:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 19. 10:49

Cserélhető objektíves vízhatlan fényképezőgép a Nikontól

Víz- és ütésálló, a komoly faggyal is megbirkózó, cserélhető objektíves fényképezőgépet mutatott be a Nikon. Az októbertől kapható Nikon 1 AW1 képminőség tekintetében messze maga mögött hagyja a hasonlóan masszív fényképezők nagy részét, ám a szárazföldi cserélhető objektíves gépektől még elmarad.

Valószínűleg senkinek nem ismeretlen a vízhatlan kamera koncepciója, a Nikon új fényképezőgépével azonban igyekszik megreformálni a területet: az 1 AW1 névre hallgató kamera nemcsak vízálló, cserélhető objektívet is találunk rajta. Az AW1 gyakorlatilag a 2011-ben bemutatott Nikon 1 J1 masszívabb változata, méghozzá annyira, hogy nemcsak a víz alatt marad működőképes, hanem a leejtést és az extrém hideget is bírja. A fényképezőgép a gyártó szerint búvárkodás közben 15 méter mélységig használható, két méteres zuhanás után sem esik baja és -10 fokban is megörökíthetők vele a jobban sikerült hóemberek.

A túrázás szerelmeseit a Nikon fényképezője azonban nem csak strapabíróságával veszi célba, került bele ugyanis GPS, így a fényképeken és videókon automatikusan megjelölhető, hogy azok hol készültek, valamint magasság- és mélységmérő, iránytű és vízszintmérő is. A készülék továbbá Wi-Fi kapcsolatra is képes, ami egyre inkább alapvető funkciónak számít a digitális kameráknál.

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

Az AW1 14,1 megapixeles szenzort kapott, ami bár nagyobb, mint az alapjául szolgáló J1 10 megapixeles érzékelője volt, ám sajnos CX-formátumú, így jóval kisebb a hasonló, cserélhető objektíves kamerákban találhatónál, ugyanakkor még mindig nagyobb a kompakt fényképezőgépek - és a vízálló kamerák többségének - szenzorainál. A fényképezőgéppel szárazföldi elődjéhez hasonlóan rendkívül gyors sorozatképek készíthetők, 15 fps-től akár 60 fps sebességig. Videót 1080p felbontással képes rögzíteni, lassított felvételhez pedig akár 1200 fps-es rögzítést is produkál. Az ISO tartomány 100-6400-ig terjed.

Az AW1 mellé a Nikon két új, hasonlóan masszív objektívet is piacara dob, ezek egyike 11-27,5 mm-es f/3,5-5,6-os darab, a másik pedig egy 10 mm-es, f/2,8-as objektív, amelyek normál változata már korábban is kapható volt. A két objektív eleinte csak az AW1 mellé lesz kapható, amely az elsővel 800 dollárért a másodikkal is kiegészítve pedig 1000 dollárért kerül majd októberben a boltok polcaira, fekete, fehér és ezüst színekben. Ha valaki nem elégedne meg a gyári védelemmel, színes gumi borítást is vásárolhat a kamerához.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról