:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 18. 11:01

Andrew Wilson az EA új elnök-vezérigazgatója

Belülről érkezik az EA új elnök-vezérigazgatója, a társaság Andrew Wilsont nevezte ki a cég élére, aki már 13 éve dolgozik a társaságnál. Egy időben az EA Sports részleget vezette, később az online divíziót irányította.

A második legnagyobb független játékszoftver-kiadó, az Electronic Arts még márciusban vált meg vezetőjétől, John Riccitiellótól, akinek irányítása alatt a cég képtelen volt az igazi megújulásra, pénzügyi teljesítménye egyre romlott, legutóbbi éves bevétele 10 százalékkal 3,8 milliárd dollárra csökkent a megelőző évhez képest, amihez jelképes, 98 milliós profit társult mindössze. Riccitiello 2007-ben került a vállalat élére, regnálásának idején az EA elvesztette piaci értékének közel kétharmadát. Az előző vezető távozása óta az árfolyam 45 százalékot emelkedett.

Andrew Wilson

Nem ment a megújulás

Az EA a közelmúltban több olyan bakit is elkövetett, amely súlyosan rombolta a cég megítélését és felbőszítette saját vásárlóit. A Sim Cityt például kizárólag online kapcsolattal lehetett játszani, a szerverek pedig a kereskedelmi rajt idején a túlterhelés miatt többször is összeomlottak, ezért egy időre a termék értékesítését fel is függesztették. A játékosok emiatt élesen kritizálták a céget a kötelező online kapcsolat miatt is, ami "egyjátékos" módban szerintük egyáltalán nem lenne indokolt. A dühödt gamerek az év legrosszabb vállalatának szavazták meg az EA-t. A cég másik fiaskója a közelmúltból a Star Wars: The Old Republic című online szerepjáték, amely a kedvező kritikák ellenére gyakorlatilag senkinek sem kellett, ezért a megjelenése után kevesebb mint egy évvel ingyenesen játszhatóvá tették. A Star Wars: The Old Republic felhasználóinak száma nem éri el az 1 milliót sem.

Az EA bukdácsolása persze nem írható kizárólag Riccitiello számlájára, a videojáték-ipar az utóbbi években általában véve nehéz időszakot él meg, a dobozos játékok egyre kevésbé fogynak, az olcsó vagy éppen ingyenes mobilos játékok pedig tarolnak. Igaz, az EA nem ismerte fel idejekorán ezeket a trendeket, a mobilos és facebookos játékok piacáról például lekésett, csak több, költséges felvásárlás útján sikerült betörnie oda. A dobozos PC-s és konzolos játékok terén pedig nem tudott igazán újat mutatni, többszöri fogadkozása ellenére is megmaradt a jól bevált sorozatok folytatásainál (pl. Need for Speed, Madden NFL, FIFA, Battlefield).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az elmúlt pár évben több olyan videojáték is született, amely mozifilmekhez mérhető vagy azokon is túltevő kasszasikereket ért el, ilyenek például a Grand Theft Auto és a Call of Duty epizódok,  azonban ezek egyike sem az EA terméke volt. A 10 legnagyobb bevételt termelő játék listáján az EA egyedül a Simsszel képviseli magát, ennek utolsó része azonban még 2009-ben jelent meg (a Sims 4 valamikor 2014 elején érkezik).

Meglepő választás?

Michael Pachter, a Wedbush Securities játékipari elemzője szerint meglepő, hogy az EA választása Wilsonra esett, Peter Moore, a cég operatív igazgatója, illetve Frank Gibeau, az EA Games vezetője sokkal esélyesebbnek tűnt a pozícióra. Az EA új vezetőjét megtaláló HR-cég egy bennfentes szerint számos belső és külső jelölttel felvette a kapcsolatot, de Wilson kitűnt közülük, messze meghaladva az elvárásokat.

Wilson az EA weboldalán közzétett rövid levelében az ilyenkor szokásos tiszteletkörök mellett leírja,az EA stratégiája a következő generációs konzolokra, a mobilokra és a PC-re alapoz, nagy hangsúlyt kap a "free to play" modell (a játék ingyenesen játszható, fizetni a kiegészítőkért vagy egyes tárgyakét kell), valamint az online értékesítés. "De még rengeteget kell dolgoznunk, hogy a közös sikert biztosítsuk."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.