:

Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 17. 13:29

Nem örülnek a szakhatóságok a telkóreformnak

Az európai távközlési piac átalakítását célzó reformtervezetet a nemzetközösség tagállamain belül működő hírközlési hatóságokat tömörítő szervezet több szempont szerint is bírálta.

Noha az Európai Bizottság által múlt héten benyújtott telkópiaci reformtervezetében foglalt legfőbb célokkal egyetért, a megvalósítás módját bírálja az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete, vagyis angol rövidítése alapján a BEREC. Az eredetileg éppen az Európa Bizottság munkáját segítendő, többnyire tanácsadói feladatokat ellátó testület szerint a reformtervezet több sebből is vérzik, végeredményben pedig nem a szabad versenyt, hanem a konszolidációt segíti elő, ami egyértelműen a nagy európai telkók malmára hajthatja a vizet.

Ellentétes hatás

A BEREC úgy látja, a jogszabály tervezete túl gyorsan és nem kellő körültekintéssel lett "átverve" a Bizottságon, a benne foglalt javaslatok és előírások jelentős része anélkül született, hogy a hosszú távú következményekkel számoltak volna az alkotók. A szervezet szerint a jelenlegi tervezet a magasztos célokkal éppen ellentétesen hatva meggyengítheti a jelenlegi stabil, és hatékonyan működő piaci környezet alapjait, csökkentve a beruházások értékét és a versenyt, ez pedig végeredményben a fogyasztók számára is kedvezőtlen trendeket vetíthet előre.

A szakhatóságok emellett közös nyilatkozatukban kiemelik, hogy a kiszámítható szabályozói környezet megteremtése helyett a reformtervezet aláássa a jogbiztonságot, és egyáltalán nincs tekintettel arra, hogy az EU-s szabályozás egy komplex rendszert alkotva teremti meg a piac szereplőinek működési feltételeit. A BEREC-nél úgy vélik, a reformtervezet nem más, mint egymással össze nem függő szabályozási elemek gyűjteménye, ahol a különböző iránymutatások közt gyakorlatilag semmiféle koherencia nincs.


Ülésezik a BEREC. Forrás: NMHH

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A BEREC a tegnap este kiadott nyilatkozatban bírálta a Bizottságot azért is, mert az EU végrehajtó szerve a törvénytervezet megalkotása során egyáltalán nem konzultált a szakhatóságokkal, illetve általában semelyik piaci szereplővel. A szervezet sérelmezi, hogy a reformjavaslatokat a szokásoktól eltérően nem bocsátották nyilvános konzultációra, így senki nem vehetett részt a különböző szabályozási elemek megalkotásában.

A telkóknak sem tetszik

A Bizottság tervezetét a megjelenést követően a távközlési szektor szereplői is bírálták, igaz leginkább az abban elhelyezett, nemzetközi barangolással kapcsolatos szabályok miatt. Az Európai Bizottság az egységes európai távközlési piac létrehozása érdekében gyorsított ütemben teljesen eltörölné roamingdíjakat, ám a nagy európai operátorok szerint erre semmi szükség, a piac önszabályozó módon is képes lett volna elérni ilyen eredményt. Erre jó példa a hongkongi Hutchison Whampoa tulajdonában álló 3 UK augusztus vége óta élő új roaming-árlistája, mely hét országra (ráadásul nem kizárólag EU-s országokra) kiterjedően minden extra költségtől megkíméli a külföldre utazó előfizetőt a hívások, SMS-ek és adatforgalom tekintetében.

Az új EU-s távközlési reformcsomagot a parlamenti szavazás előtt a Miniszterek Tanácsának is jóvá kell hagynia - szakértők szerint az Európai Bizottság előterjesztése itt komoly ellenállásra számíthat. A reformtervezet több szempontból is sértheti a tagországok érdekeit, így például a roaming eltörlése a nagy turistafogadó-országok számára fájhat, míg a fejlett, kompetitív távközlési piacokkal rendelkező skandináv országoknak a konszolidáció nem tetszik, nem beszélve arról, hogy több EU-s tagállam többségi, vagy különösen nagy tulajdonrészt birtokol nagy, nemzetközi piacon jelen lévő távközlési multikban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.