:

Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 12. 10:22

Itt az EU eddigi legnagyobb távközlési reformja

Az európai távközlési piac szabályozása kapcsán ambiciózus tervekkel állt elő tegnap az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa, Neelie Kroes. A reformcsomagot úgy igyekeztek kialakítani, hogy minden fél jól járhasson vele, ezzel egyszersmind Európa versenyképesebb kontinenssé váljon.

Az Európai Bizottság tegnap hosszas vita után elfogadta a távközlési piaci reform 26 éves történetének eddigi legambiciózusabb jogszabálytervezetét. A Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso által az Unió helyzetéről elmondott 2013. évi értékelő beszédben bejelentett, „Behálózott kontinens” elnevezésű jogalkotási csomag – ha elfogadásra kerül – a fogyasztóknak csökkenő terheket, a vállalkozásoknak egyszerűbb adminisztrációt jelent, és számos új jogot biztosít felhasználóknak és szolgáltatóknak egyaránt.

Hétpilléres taktika

Az átfogó reformra az Európai Bizottság álláspontja szerint azért van szükség, mivel az uniós reformok egymást követő hullámai ugyan előrelendítették a távközlési szolgáltatási piac átalakulását az Unión belül, az ágazat működése még mindig nagymértékben 28 nemzeti piacra épül. Jelenleg sincs az egész EU területén működő távközlési társaság, és mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók eltérő árakkal és szabályokkal kénytelenek számolni.

A szeptember 11-én a Bizottság által elfogadott reformcsomag hét főbb pillére támaszkodva igyekszik változtatni ezen a helyzeten. A szabályozási csomag első eleme éppen a szolgáltatók adminisztrációs terheit igyekszik csökkenteni azzal, hogy mind a 28 tagállamra érvényes egységes működési engedélyt vezet be, emellett változik a távközlési alpiacok szabályozására vonatkozó szigorú jogi küszöbérték (amely a szabályozott piacok számának csökkenését eredményezheti), valamint a más társaságok birtokában lévő hálózatok bérlésére vonatkozó feltételek további harmonizálása várható a versenyképes szolgáltatások támogatása érdekében.


Neelie Kroes, a reformcsomag anyja

Részben megszűnik a roaming

Jövőre részben megszűnnek a barangolási díjak is az EU-n belül, így 2014. július 1-jétől tilos lesz az EU-n belül utazók bejövő hívásaiért díjat felszámítani. A távközlési társaságok előtt két választási lehetőség lesz: Egyrészt megtehetik, hogy az Európai Unió egész területére érvényes díjszabást kínálnak ("barangolj belföldi hívásdíjakkal"), melynek árszintjét a belföldi verseny diktálja, vagy lehetővé tehetik előfizetőiknek, hogy a két szolgáltatást szétválasszák, azaz külön barangolási szolgáltatót válasszanak, alacsonyabb díjakkal (új SIM kártya vásárlása nélkül). Mindez a barangolási díjakról szóló 2012-es rendeletre épül, amely az adatátviteli díjak 67 százalékos csökkentésére kötelezte a szolgáltatókat 2014 júliusáig.

A tegnap előterjesztett javaslat értelmében emellett a távközlési cégek többé nem szabhatnak magasabb tarifát az EU-n belüli vezetékes hívásra, mint a belföldi távolsági beszélgetésre. A tervezet szerint az EU-n belüli mobilhívások díja nem haladhatná meg percenként a nettó 0,19 eurót (ez napi árfolyamon számolva körülbelül 57 forintnak felel meg). A díjszabásban a társaságok érvényesíthetnek objektíven igazolható költségeket, de eltűnne az EU-n belüli hívásokon realizált önkényes profit. Az adatroaming áráról nem rendelkezik külön a szabályozás.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fontos lépést tesz a semleges internet irányába az a szabályozási elem, mely szerint tilos lenne a jövőben az internetes tartalmak letiltása és korlátozása, a szolgáltatóknak teljes és nyílt internet-hozzáférést kell biztosítaniuk a felhasználóknak, internetes előfizetésük árától és sebességétől függetlenül. A szolgáltatók emellett továbbra is nyújthatnak garantált minőségű "speciális szolgáltatásokat", mindaddig, amíg azok nem érintik a többi fogyasztónak ígért internetes sávszélességet. A fogyasztóknak a jövőben joguk lenne ellenőrizni, valóban megkapják-e azt az internetes sebességet, amiért fizettek, és elállhatnak a szerződésüktől, ha a szolgáltató nem teljesíti vállalásait.

A fentieken túl a csomag számos új jogot biztosít a fogyasztók számára, például az egyszerű nyelvezeten megszövegezett, több összehasonlítható információt tartalmazó szerződéshez való jogot; a szolgáltató- vagy szerződésváltás jogának bővítését; a 12 hónapos szerződéshez való jogot, ha a felhasználó nem kíván ennél hosszabban szerződni; a szerződés felmondásának jogát, ha a fogyasztó nem kapja meg az ígért internetes sebességet; valamint az e-mailek új e-mail címre történő továbbításának jogát szolgáltatóváltás esetén.

Harmonizáció, harmonizáció, harmonizáció

A tervezet az összehangolt frekvenciakiosztás lehetőségét is meg kívánja teremteni, amivel a mobilszolgáltatók hatékonyabb és határokon átnyúló beruházási terveket dolgozhatnának ki a frekvenciakiosztási határidők, időtartamok és egyéb feltételek fokozott összehangolásának köszönhetően. A kiosztás továbbra is a tagállamok feladata maradna, és a mobilszolgáltatóktól kapott díjak is hozzájuk folynának be, de tevékenységüket egységesebb keretben végeznék. Egy ilyen keretszabályozás ugyanakkor a fejlett távközlési berendezések piacának is kedvezne, véli a Bizottság.

A beruházások biztonsága, ezzel együtt a beruházások ösztönzése érdekében a Bizottság harmonizálná az úgynevezett előfizetői hurok átengedésének díját, valamint garantálná, hogy a hozzáférést kérők ténylegesen egyenértékű hálózati hozzáféréshez jussanak. Amennyiben az ilyen értelmű versenykorlátozás és a megkülönböztetésmentesség biztosított, a "következő generációs" termékek árát a szabályozók helyett a piac határozná meg, ami a Bizottság szerint a szolgáltatóknak adminisztratív könnyebbséget jelentene.

A tegnap bemutatott reformcsomagról az Európai Parlament még a jövő évi választások előtt, legkésőbb jövő tavasszal szavazhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.