:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 21. 12:19

Megrendelhető az első telefon Sailfish OS-szel

Új versenyző érkezik az okostelefonok piacára, a volt Nokia-alkalmazottak által alapított Jolla jóvoltából. A vállalattal azonos nevű készülék a gyártó saját, MeeGo alapokra épülő, Sailfish OS névre hallgató operációs rendszerét használja majd, de Android alkalmazások futtatására is képes.

Az okostelefon-piac még zsúfoltabbá válik, miután a Jolla nevű finn cég hétfőn bejelentette első, ugyancsak a Jolla névre  hallgató telefonját. A vállalat neve finnül “lélekvesztőt” jelent, ennél a vonalnál maradva kapta cég saját, nyílt forráskódú operációs rendszere a Sailfish OS nevet. A Jolla előző nyár óta készül saját okostelefont kiadni, ám a tényleges bejelentés idáig váratott magára.  A telefon, ami már előrendelhető 399 euróért, év végén érkezik a boltokba, és eleinte néhány európai országban lesz elérhető - hogy pontosan hol, azt a gyártó még nem árulta el.

00:39
 

Participate. Contribute. Join the Tribe!

Még több videó

Teljesen új felhasználói felület

A vállalatot néhány a Nokiából kivált vezető, és szoftverfejlesztő hozta létre 2011-ben Helsinkiben. A cég a korábban a Nokia által fejlesztett, Linux alapú MeeGo szoftvert vette át, fejlesztette tovább és keresztelte Sailfish OS-re. Az operációs rendszeren természetesen komoly módosításokat végeztek, annak felhasználói felületét - a konkurens gyártók hibáit figyelembe véve - teljesen átszabták. A telefon kezelése gesztusokkal és elhúzásokkal történik, az androidos készülékeknél és az iPhone-oknál megszokott navigációs gombok innen teljesen eltűntek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az igazi érdekesség azonban az, hogy a Sailfish OS kompatibilis lesz az Android alkalmazásokkal is. Hogy ez a kompatibilitás jár-e teljesítménycsökkenéssel, ugyanúgy futnak-e rajta az appok mint Androidon, egyelőre nem tudni. Nem ez az első eset, hogy a volt Nokia-alkalmazottak saját telefonnal állnak elő: pár napja, szintén a finn óriásból kivált fejlesztők jelentették be, hogy a BMW tervezőivel karöltve, kifejezetten strapabíró androidos készülék piacra dobására készülnek.

Hardver

A Jolla nem adott részletes információkat arról, hogy a telefont pontosan milyen hardver hajtja majd, annyit azonban elárult, hogy az 4,5 hüvelykes kijelzőt, és kétmagos processzort kap. A belső tárhely 16 gigabájt lesz, ami microSD-kártyával tovább bővíthető. A készülék támogatja majd a 4G/LTE adatátvitelt, valamint 8 megapixeles, autofókusszal ellátott hátoldali kamerával és cserélhető akkumulátorral érkezik. A telefon hátlapja, amelyet "Other Half"-nak ("Másik Fél") kereszteltek, eltávolítható és többféle színben is kapható lesz. A felhasználói felület témája a felpattintott hátoldal színének megfelelően változik.

Az előrendelések leadása nem jár előzetes költséggel, a készülékért elég később, a megjelenés közeledtével fizetni. A 399-en felüli újabb 40 euróért "elsőbbségi előrendelés" kérhető, amiért a telefon limitált kiadása és egy a cég nevét viselő póló is jár. Aki hajlandó kicsit mélyebben a zsebébe nyúlni, és az extrákért 100 eurót kicsengetni, mindemellett még egy extra "Other Half" hátlapot is kap. Bár az okostelefonok tengere nem a legegyszerűbben hajózható vidék, a MeeGo kedvelőinek szunnyadó bázisa fújhat némi szelet Sailfish vitorlájába.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.