Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 13. 10:41

Cortana: virtuális személyi asszisztens a Microsofttól

A Microsoft sem marad sokáig adós saját virtuális asszisztensével, Cortana kódnevű szoftvere a vállalat szerint komoly riválist jelent majd a Siri és Google Now alkalmazásoknak. A virtuális segéd nem korlátozódik majd egyetlen appra, de egyetlen operációs rendszerre sem, a Windows Phone 8.1 mellett az asztali Windows és Xbox One rendszerekben is feltűnik majd.

Siri és Google Now vetélytárs kerülhet a Windows Phone 8.1-et futtató telefonokba. A Microsoft “Cortana” kódnévre hallgató virtuális személyi asszisztense - a TellMe szolgáltatás erőteljesen felújított változata - nem csak önálló alkalmazásként lesz jelen, azt operációsrendszer-szerte megtalálhatjuk majd a különböző appokba épülve.

A Cortana amellett, hogy képes lesz tanulni a korábbi feladataiból, a Bing “Satori” adatbázisára támaszkodik majd. A ZDNet információi szerint az asszisztens megújult “shellt” és felhasználói élményt hoz majd a Microsoft mobil operációs rendszerét futtató telefonokra, de a Windows és Xbox One rendszerekre is, így a teljes Microsoft klienskörnyezetben elérhető lesz.

A The Verge képei

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Júliusban Steve Ballmer is szót ejtett a nevét a Halo játékokból kölcsönző “shellről", amely képes lesz különböző szolgáltatások és alkalmazások adatait összekapcsolni, például a “nyomtasd ki a beszállókártyámat a Southwestre” parancsot a megfelelő appokból kinyert információkkal hajtja végre. De már június folyamán is előkerült a fenti kódnév, akkor a “zCortanaApp” debugging szoftver kiszivárgott képernyőképein tűnt fel, a Windows Phone 8.1 egy korai verziójában. A The Verge ugyancsak közzétett néhány képet az alkalmazásról, melyekből kiderül, az asszisztens képes különböző szabályrendszereket figyelembe venni, például adott időpontban időjárásadatokat lekérni, továbbá többek között a GPS, Bluetooth, és a naptár információit és használni tudja.

A WPCentral szerint a Cortanát a keresés gomb megnyomásával tudjuk majd előcsalogatni, ami korábban a Bing appra mutatott. Az asszisztens használata ugyanakkor nem korlátozódik majd a keresőgombra, azt legkülönbözőbb alkalmazásokba épülve megtalálhatjuk majd, így például képes lesz az SMS-ek között kutatva a megfelelő helyekre automatikusan naptári emlékeztetőt beállítani, anélkül hogy magát a Cortana appot megnyitnánk. Microsofthoz közeli források szerint a szolgáltatás valamikor 2014 és 2016 között válik elérhetővé, így a végleges verzió valószínűleg még számos változtatást tartogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról