Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 11. 10:46

Divatba jönnek a homorú tévék

Érdekes trend kezd kibontakozni a nagy képátlójú tévékészülékek piacán: az eddigi, teljesen lapos LCD, plazma, vagy éppen OLED-es modelleket íves képfelületű, homorú panellel ellátott modellek váltják fel.

A 3D és az OLED után az íves felületű, homorú kijelzővel ellátott készülékek hozhatnak némi vérfrissítést a prémiumkategóriás tévék piacán, legalábbis erre lehet következtetni az idei IFA kiállításon bemutatott újdonságok alapján. A homorú felületű tévék a gyártók szerint összességében különösen a nagyobb képfelület esetén kényelmesebb, moziszerűbb tévézést tesznek lehetővé a hagyományos lapos modellekhez képest.

A trend erősödését jól jelzi, hogy a Samsung a berlini rendezvényen három új, ívelt felületű tévét is bemutatott, ebből kettő 55, egy pedig 65 hüvelykes képátlójú, 4K felbontású panellel rendelkezik. A három újdonság közül kettő hagyományos, LED-technológiájú panelt kapott, egy pedig OLED-technológiára épül. Szakértők szerint a LED-es modellek megjelenése révén az ívelt felületű tévék elérhető árkategóriába kerülhetnek, ám van olyan gyártó, mely továbbra is kifejezetten a prémium szegmensben kívánja értékesíteni ezt a kialakítást, kizárólag OLED-panellel.

Ilyen gyártó a szintén koreai LG Electronics, mely Berlinben egy 77 hüvelykes, íves kijelzőjű OLED-tévét mutatott be, mely egyben a világ legnagyobb OLED-tévéje is lett. Jellemző, hogy a gyártók továbbra sem képesek nagyobb volument gazdaságosan előállítani az újdonságokhoz használt panelekből, legalábbis erre utal, hogy az LG a megjelenés kapcsán csupán annyit közölt, hogy az újdonság valamikor a jövő évben jelenik meg, az árakról pedig egyáltalán nem nyilatkozott.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az első ívelt felületű kijelzővel ellátott tévét éppen az LG jelentette be, még idén év elején, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show keretén belül. A koreai gyártó már akkor közölte, hogy a technológiával további tervei vannak, a homorú kijelzőjű tévé végül idén tavasszal a boltokba is került, elsőként Dél-Koreában.

Az LG szerint a paneltechnológiának köszönhetően ezek a tévék olyan vékonyak, hogy falra szerelve teljesen a filmvászon látszatát keltik, az első ívelt felületű tévé mindössze 4,3 milliméter, a szerkezet merevségét karbonszálas erősítésű hátlap biztosítja. A gyártónál úgy látják, hogy az ívelt felület a kijelzővel nem pontosan szemben ülők számára jobb betekintést biztosít, jóllehet a lapostévék betekintési szögei technológiailag már szinte teljes láthatóságot biztosítanak minden irányból.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról