Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 17. 16:03

Világszinten stagnált, itthon nagyot nőtt a tárolópiac

A tárolópiac világszinten csak stagnált, ami az eladások értékét illeti, de a leszállított készülékek száma és a kapacitás is egészséges növekedést mutatott. Egyre keresettebbek a kisebb modellek, ahogy az ügyfelek megtanulnak bánni az olyan technológiákkal mint a deduplikáció vagy a rétegezés. Itthon nagyot nőtt a piac.

A második negyedévben 5,9 milliárd dollárt tett ki a külső diszkes tárolórendszerek világpiaca, adta hírül nemrégiben az IDC. Az elemzőcég adatai alapján az eladások összességében 0,9 százalékkal csökkentek 2012 második negyedévéhez képest, a piac mozgásának dinamikája azonban régiónként eltérő.

"Buyers' market"

A fejlődő piacokon lendületesen nőttek a tárolóeladások, a fejlett piacokon (pl. Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Japán) azonban visszaesés volt tapasztalható. Ezt megérezve a szállítók is árversenybe kezdtek, ami szintén hozzájárult a piac értékének zsugorodásához. A leszállított tárolókapacitás 8,2 exabájtot tett ki, ami 21 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban, a leszállított eszközök száma pedig 15 százalékkal bővült. Ebből is látszik, a piacot inkább az árcsökkenés mozgatja. Az egzotikus megoldások helyett inkább tömeghardverre építő gyártók között egyre élesebb a verseny, amelyet a vevők jól használnak ki, akár egy bejáratott szállítónál történő rendelésről, akár új beruházásnál a gyártók megversenyeztetéséről.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy a tárolók számos olyan trükköt tudnak már sokszor alapáron, amelyek a szükséges kapacitást csökkentik (pl. tömörítés, deduplikáció), az ügyfelek pedig már magabiztosan kezelik ezeket, bíznak bennük, így jellemzően kisebb méretű berendezéseket vásárolnak, majd flash memória és automatikus rétegezés segítségével biztosítják az elvárt teljesítményszinteket.

A globális tárolópiac az IDC szerint (a gyártói bevételek millió dollárban)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A piac ura továbbra is az EMC, amely az elemzőcég adatai alapján 1,86 milliárd dollár értékben adott el külső tárolókat, ezzel a teljes piac 31,4 százalékát szerezte meg. A vállalat éves szinten enyhén növelni is tudta részesedését. A második helyen statisztikai holtverseny alakult ki a NetApp és az IBM között, előbbi cég 8,6 százalékos növekedéssel 789 miliós bevételt realizált, utóbbi viszont 3,6 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, forgalma 747 millió dollár volt. Az IDC akkor beszél statisztikai holtversenyről, ha két vagy több cég részesedése 1 százalékon belüli.

A negyedik helyet a HP kaparintotta meg. A vállalat tavaly ősszel dobta piacra 3PAR tárolójának középkategóriás változatát, amelyet kedvezően fogadott a piac, azonban ez nem volt elég ahhoz, hogy a cég "hagyományos" tárolóinak (EVA, XP) visszaesését ellensúlyozza. A HP 10 százalékra csökkenő részesedése még így is kényelmesen elég volt az ötödik Dell legyőzéséhez, amelynek forgalma 3,1 százalékkal csökkent, részesedése ezzel 7,6 százalékot tett ki. A nagy gyártók közül a Hitachi láthatóan súlyos válságot él át, tárolópiaci forgalma több mint 12 százalékkal zuhant éves szinten, ezzel részesedése 7,1 százalékra esett vissza, ami főképp a hazai piacán történt megroppanással magyarázható.

Nagy ugrás itthon

Az EMEA régióban 1,77 milliárd dollár volt a tárolópiac értéke az IDC szerint, ez 0,5 százalékos éves növekedésnek felel meg, a leszállított tárolókapacitás 28,3 százalékkal 1,7 exabájtra emelkedett - ez a világpiaci eladásoknak mindössze ötöde. Az elemzőcég statisztikái a nagy nyugat-európai országokban (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország) stagnáltak a tárolóeladások, míg a kisebb keleti országokban, beleértve Magyarországot is, lendületesen növekedtek. A CEMA régió (Kelet-Európa és Közel-Kelet és Afrika) teljes tárolóforgalma 483 millió dollár volt, ez éves szinten 4 százalékos növekedést jelent.

A magyar tárolópiac az IDC szerint váratlanul nagyot, több mint 60 százalékot nőtt éves szinten, és több mint 10,1 millió dollárt tett ki a második negyedévben - tudta meg a HWSW Bagi Bencétől, a társaság elemzőjétől. A hazai piacra szállított tárolók száma 3100 darab felett volt, ami 20 százalék feletti növekedés, a leszállított kapacitás 10,1 petabájtra nőtt, közel 70 százalékkal a tavalyi második negyedévhez képest. Bagi Bence szerint a kiugrás éves szinten ugyan nagy, de a korábbi évekre jellemző piaccsökkenés miatt csupán a korábbi szintre történő visszatérés történt.

A hazai piacot az EMC vezette a második negyedévben, a HWSW nem hivatalos forrásból származó értesülései szerin ennek fő oka egy nagy pénzügyi céggel történt megállapodás és nagy értékű megrendelés. A második és harmadik helyen a HP és az IBM állt, előbbi a középkategóriás 3PAR piaci megjelenésének, illetve a StoreOnce modellek kedvező fogadtatásának köszönhette sikerét, míg utóbbi főleg a StorWize V7000-rel szerzett üzleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról