Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 9. 11:25

Asztali konzolt csinált a PS Vitából a Sony

Lerántotta a leplet a PlayStation Vita kézi konzol új változatairól a Sony. A japán gyártó még a PS4 év végi premierje előtt piacra dobja a kézi konzol kisebb, megújult verzióját, valamint egy kijelző nélküli, tévére köthető változatot is.

Meglepő döntésre késztette a Sonyt a kézi konzolok piacának fokozatosan csökkenő forgalma: a cég a Tokyo Games Show keretén belül ma bejelentette, hogy két új változatot is piacra dob a 2011 óta kapható játékgépből. A kézi konzol megújult, vékonyabb és könnyebb változata mellett az igazán nagy durranás a kijelző nélküli, tévére köthető verzió, melyet egyfajta médiaközpontnak szán a Sony.

A PlayStation Vita új változatai közül az eredeti koncepciónak megfelelő, klasszikus felépítést követő, PCH-2000 típusjelzéssel ellátott modell az első generációs változathoz képest 20 százalékkal vékonyabb és 15 százalékkal könnyebb lett. A hardver más szempontok alapján is változik, a Sony az 5 hüvelykes OLED kijelzőt olcsóbb, LCD technológiájú panelre cserélte (a méret és a felbontás változatlan maradt), miközben a rendszermemóriát pedig 512 megabájtról 1 gigabájtra növelte.

01:14
 

PlayStation Vita TV Trailer (HD)

Még több videó

A Tokyo Game Show igazi újdonsága a Sony részéről azonban a PS Vita kijelző nélküli, tévére köthető változata, a sokatmondó PlayStation Vita TV névvel ellátott eszköz. A mindössze 6x10 centiméteres kis dobozka a kézi konzol minden áramköri elemét (processzor, memória, háttértár) tartalmazza, de nincs rajta sem kijelző, sem pedig bármilyen vezérlőszerv. A konzolt (mely így értelemszerűen nem tekinthető kézi konzolnak) helyette tévére kell kötni és a PlayStation 3/4 konzolokhoz elérhető vezeték nélküli Dualshock kontrollerekkel lehet irányítani.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Sony a PlayStation Vita TV-t a játék mellett éppúgy igyekszik médialejátszóként pozicionálni, vagyis az eredeti Vitára fejlesztett játékok és alkalmazások mellett a Sony Entertainment Network különböző médiatartalmai is elérhetők lesznek rajta keresztül. Az újdonság egyik legérdekesebb funkciója a teljes együttműködés és keresztplatformos támogatás az év végén érkező PlayStation 4 játékgéppel: a PS Vita TV keresztplatformos játékot, valamint távoli streaminget ígér, nem csak a médiatartalmakra, hanem a játékokra vonatkozóan is.

A szakmai rendezvényen bemutatott két újdonság közül elsőként a megújult PS Vita jelenik meg, a kézi konzol új változata október 10-én debütál Japánban, ezt követi a PS Vita TV november 14-i japán premierje. A két eszköz 18980 és 9480 japán jenes ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba - ez napi árfolyamon átszámolva 43500 és 21700 forintos fogyasztói árnak felel meg.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról