Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 6. 14:27

Akkus billentyűzetet kap a Surface

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy akkuval felszerelt billentyűzetet is kiad a Microsoft saját gyártású tabletjéhez. Az ASUS Transformer családja által bevezetett konstrukcióban a kiegészítő akku kiterjeszti a rendszer üzemidejét, hátránya a magasabb tömeg.

Harmadik típusú billentyűzetet is elérhetővé tesz a Microsoft a Surface tabletek következő generációjának piacra dobása után - állítják egybehangzó források. A Power Cover névre keresztelt kiegészítő billentyűzetet kombinál akkuval, a tablet tömegét fél kilóval, az akkus üzemidőt pedig "jelentősen" megnöveli majd. A gyártó jelenleg kétféle billentyűzet-kiegészítőt kínál a Surface-hez, a fizikai billentyűzetet tartalmazó Type Cover és az érintős Touch Cover formájában, mindkettő kizárólag beviteli eszközként funkcionál.

A fizikai kialakítását tekintve a Power Cover a Type Coverre épül, vagyis valódi bllentyűzet, fizikai gombokkal és touchpaddal, és nem pedig a vékonyabb Touch Cover érintőgombos kialakítását használja. Paul Thurrott adatai szerint a kiegészítő mintegy 520 grammos lesz, szemben a Type cover 250 grammos tömegével, tehát nagyjából negyedkilós tápegységet tartalmaz majd. A billentyűzet vastagsága is jelentősen megnő, a Type Cover 5,3 milliméteres vastagságához képest 9,75 milliméterre.

Microsoft Surface Pro - a következő is pont így néz ki.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nehezebb és vastagabb billentyűzet azonban így is roppant hasznos lehet, a terméket ismerő informátorok szerint a kiegészítő érezhető, jelentős mértékben kiterjeszti az üzemidőt - sajnos pontosabb becslések erről nem állnak rendelkezésre. A beépített akku az ASUS Transformerekhez hasonlóan működik majd, vagyis a kiegészítő csatlakoztatása után feltölti a beépített tápegységet, ha az nem volt teljes töltöttségen és maga is töltődik, ha a tabletet az elektromos hálózatra kötjük.

Az első generációs Surface Próval kapcsolatban gyakran hangoztatott kritika volt a viszonylag rövid akkus üzemidő, a töltés a tesztek szerint mintegy négy órán keresztül tartott. A Surface Pro 2 azonban már Haswell alapokon építkezik, amely mintegy 30-50 százalékkal növelheti meg az üzemidőt, a billentyűzetbe épített akku pedig további 40-70 százalékos növekedést hozhat, így jó esetben a 10 órás kapacitás sem elérhetetlen (aktív használat mellett). A kiszivárgó, több forrás által megerősített információk szerint egyébként az új kiegészítő és az új processzor lesz a Surface Pro 2 két nagy újdonsága, ezen kívül a memória kapacitása duplázódik majd (4 gigabájtról 8 gigabájtra). A magnéziumötvözet készülékház és az (amúgy kiváló) kijelző azonos marad, a hátsó támasz azonban kétállású lesz.

A Neowin információi szerint a kiegészítő a Surface második kiadásának piacra dobása után, de még az idén elérhető lesz, egyelőre ismeretlen áron. Az információk szerint az új kiegészítő kompatibilis lesz a jelenleg elérhető Surface Próval és utódjával, a Surface Pro 2-vel, valamint az ARM-os verzió következő kiadásával, nem működik viszont az eredeti Surface RT-vel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról