Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 4. 14:27

4 terabájtos NAS-lemez a Western Digitaltól

Frissítette Red meghajtócsaládját a Western Digital, megjelentek a 2,5 hüvelykes modellek is és kapacitásban bővült a 3,5 hüvelykes sor, a legnagyobb immár 4 terabájtos kapacitást nyújt. Tovább okosodott a speciális szoftver is, hatékonyabb hibakorrekcióval és számos apró javítással.

A Western Digital négy családba sorolja a konzumer termékeit. A Blue a "hagyományos", minden tekintetben átlagos meghajtót jelenti, ehhez képest a Black modellek magasabb teljesítményben különböznek. A másik véglet a Green sorozat, amelyet az alacsony hőtermelésre és halk működésre hegyeztek ki. A Red sorozat pedig a többlemezes otthoni (vagy irodai) hálózati tárolókhoz optimalizált, jobban bírja az ilyen rendszerekben általános vibrációt, akár 24 órás, folyamatos üzemben is.

A tavaly bejelentett Red család kifejezetten az 1-5 meghajtóval rendelkező NAS-okat célozza, a meghajtók saját szoftverét is ehhez a környezethez optimalizálja a gyártó. A most bemutatkozott meghajtó már az optimalizációs csomag második verzióját, a NASWare 2.0-t használja, ez egyébként a korábbi modellekre is telepíthető. A visszajelzések szerint az előző sorozattal volt néhány probléma, a meghajtók egyes SATA-vezérlőkkel nem voltak kompatibilisek, ezeket a hibákat a gyártó a rajtot követő hónapokban fokozatosan orvosolta. Az új kiadás javított hibakorrekciót és áramszünet esetében jobb adatvédelmi funkciókat kapott.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Az induláskor a család 1, 2 illetve 3 terabájtos modellekből állt, ezek fölé kerül az új, 4 terabájtos modell. Ahogy az előző körben, a Western Digital most sem specifikálja a meghajtók forgási sebességét, ezt ugyanis a terhelés függvényében a szoftver dinamikusan változtatja. Sajnos arról szó sincs, hogy a meghajtók tízezer fordulatra pörögnének, a tesztek szerint a sebesség mintegy 5400 és 4200 (vagy még alacsonyabb) fordulat/perc között változik. A meghajtó (kisebb kapacitású társaihoz hasonlóan) 64 megabájtos gyorsítótárral rendelkezik, csúcsfogyasztása eléri a 4,5 wattot.

A magasabb teljesítményre vágyó (vállalati) felhasználók számára a WD a májusban bemutatott Se sorozatot kínálja, amely 7200 fordulat/perces sebességgel működik és 180 terabájt/éves munkavégzést vállal a gyártó. Ilyen adat a Red esetében hivatalosan nincs, az Anandtech szerint a gyártó nem hivatalosan 120-160 TB/éves terhelésre számít a konzumer modellek esetében.

A 2,5 hüvelykes modelleknek a hordozható többlemezes tárolók felhasználói örvendhetnek, például a nem irodában dolgozó fotósok. A 750 gigabájtos és 1 terabájtos lemezekkel ugyanis viszonylag kompakt két vagy négylemezes tárolók építhetőek, amelyek immár szintén a NASWare szoftvert használják. A két meghajtó egységesen 16 megabájtos gyorsítótárral rendelkezik, fogyasztásuk terhelés alatt 1,4 watt.

Az új 4 terabájtos meghajtó listaára 230 dollár, a két 2,5 hüvelykes modell 80 illetve 100 dolláron kerül forgalomba Amerikában. A meghajtókra 3 éves garanciát vállal a gyártó és 24x7-es telefonos támogatás is jár a megvásárolt termék mellé.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról