Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 4. 14:27

4 terabájtos NAS-lemez a Western Digitaltól

Frissítette Red meghajtócsaládját a Western Digital, megjelentek a 2,5 hüvelykes modellek is és kapacitásban bővült a 3,5 hüvelykes sor, a legnagyobb immár 4 terabájtos kapacitást nyújt. Tovább okosodott a speciális szoftver is, hatékonyabb hibakorrekcióval és számos apró javítással.

A Western Digital négy családba sorolja a konzumer termékeit. A Blue a "hagyományos", minden tekintetben átlagos meghajtót jelenti, ehhez képest a Black modellek magasabb teljesítményben különböznek. A másik véglet a Green sorozat, amelyet az alacsony hőtermelésre és halk működésre hegyeztek ki. A Red sorozat pedig a többlemezes otthoni (vagy irodai) hálózati tárolókhoz optimalizált, jobban bírja az ilyen rendszerekben általános vibrációt, akár 24 órás, folyamatos üzemben is.

A tavaly bejelentett Red család kifejezetten az 1-5 meghajtóval rendelkező NAS-okat célozza, a meghajtók saját szoftverét is ehhez a környezethez optimalizálja a gyártó. A most bemutatkozott meghajtó már az optimalizációs csomag második verzióját, a NASWare 2.0-t használja, ez egyébként a korábbi modellekre is telepíthető. A visszajelzések szerint az előző sorozattal volt néhány probléma, a meghajtók egyes SATA-vezérlőkkel nem voltak kompatibilisek, ezeket a hibákat a gyártó a rajtot követő hónapokban fokozatosan orvosolta. Az új kiadás javított hibakorrekciót és áramszünet esetében jobb adatvédelmi funkciókat kapott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az induláskor a család 1, 2 illetve 3 terabájtos modellekből állt, ezek fölé kerül az új, 4 terabájtos modell. Ahogy az előző körben, a Western Digital most sem specifikálja a meghajtók forgási sebességét, ezt ugyanis a terhelés függvényében a szoftver dinamikusan változtatja. Sajnos arról szó sincs, hogy a meghajtók tízezer fordulatra pörögnének, a tesztek szerint a sebesség mintegy 5400 és 4200 (vagy még alacsonyabb) fordulat/perc között változik. A meghajtó (kisebb kapacitású társaihoz hasonlóan) 64 megabájtos gyorsítótárral rendelkezik, csúcsfogyasztása eléri a 4,5 wattot.

A magasabb teljesítményre vágyó (vállalati) felhasználók számára a WD a májusban bemutatott Se sorozatot kínálja, amely 7200 fordulat/perces sebességgel működik és 180 terabájt/éves munkavégzést vállal a gyártó. Ilyen adat a Red esetében hivatalosan nincs, az Anandtech szerint a gyártó nem hivatalosan 120-160 TB/éves terhelésre számít a konzumer modellek esetében.

A 2,5 hüvelykes modelleknek a hordozható többlemezes tárolók felhasználói örvendhetnek, például a nem irodában dolgozó fotósok. A 750 gigabájtos és 1 terabájtos lemezekkel ugyanis viszonylag kompakt két vagy négylemezes tárolók építhetőek, amelyek immár szintén a NASWare szoftvert használják. A két meghajtó egységesen 16 megabájtos gyorsítótárral rendelkezik, fogyasztásuk terhelés alatt 1,4 watt.

Az új 4 terabájtos meghajtó listaára 230 dollár, a két 2,5 hüvelykes modell 80 illetve 100 dolláron kerül forgalomba Amerikában. A meghajtókra 3 éves garanciát vállal a gyártó és 24x7-es telefonos támogatás is jár a megvásárolt termék mellé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról