Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 3. 14:43

Okostelefonokkal is használható a Telenor LTE hálózata

Alig több mint egy évvel a 4G szolgáltatás bevezetése után a Telenor okostelefonokon is elérhetővé teszi az LTE technológiát.

Bevezető akcióként a Hipernet 4G nevet kapott szolgáltatás az év végéig minden, hang- és adatszolgáltatást is magában foglaló előfizetéses tarifával, továbbá mobiltelefonon havidíjas adatcsomaggal és 4G-képes telefonnal rendelkező ügyfél számára használható, külön díj megfizetése nélkül.

Több hónapnyi ügyfélteszt után a Telenor 2012 nyarán indította el élesben LTE-szolgáltatását, amelyet egészen máig kizárólag mobilnet-stickkel, csak adatalapú előfizetéssel lehetett használni. A norvég tulajdonú operátor a Telekomhoz hasonlóan az 1800 MHz-es frekvenciasávban, SingleRAN hálózati elemek felhasználásával biztosítja a szolgáltatást, az infrastruktúra eszközöket éppúgy a ZTE szállítja a szolgáltató számára, mint a 3G-s hálózat többi rádiós- és vezérlőelemét.

"Nagyon boldog vagyok, hogy mostantól már okostelefonos ügyfeleink is élvezhetik a Hipernet 4G legnagyobb előnyeit, azaz a legtöbb vezetékes internetkapcsolatot megszégyenítő feltöltési- és letöltési sebességet, valamint a mobilinternet esetén a rendkívül alacsony válaszidőt" - mondta a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese, Sepsi Zsolt. "A folyamatos hálózatfejlesztési munkáknak köszönhetően idén a magyar lakosság közel negyede számára tesszük elérhetővé a 4G technológiát."

A sötéttel jelzett területeken érhető el az LTE hálózat

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Hipernet 4G használatához a Telenor közleménye szerint USIM-kártya szükséges, amelyet mintegy fél éve biztosít új mobiltelefon előfizetésekhez a szolgáltató. Azon ügyfelek, akik ki szeretnék használni a minden korábbinál gyorsabb mobilnetben rejlő lehetőségeket, díjmentesen cserélhetik be régi SIM-kártyájukat az új típusra a Telenor boltjaiban és partnerüzleteiben.

Douglas Gilstrap, az Ericsson alelnöke szerint 2018-ban az LTE-szolgáltatások a világ népességének 60 százaléka számára állnak majd rendelkezésre, az előfizetések száma pedig meghaladja majd az egymilliárdot. Ezáltal a felhasználók még kevésbé lesznek korlátok közé szorítva a mobilos adatforgalmazásnál, nagyobb adatmennyiséget és gyorsabban tudnak majd elérni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról