Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 3. 11:21

Nem lesznek "pontmentes" URL-ek

Visszautasította az egyszavas webcímekre vonatkozó javaslatot az ICANN, így az új, általános tartományok nem válhatnak önmagukban címmé. A döntést biztonsági és műszaki problémákkal indokolta a szervezet.

Az új, általános legfelső szintű tartományok (generic top-level domain, gTLD) nem lesznek magukban használhatóak - döntött pénteken az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), az IP-címeket és tartományneveket kiosztó, azok működését felügyelő független szervezet. A döntés értelmében nem jöhetnek majd létre egyszavas, csupán a gTLD-ből álló URL-ek, a gTLD-t is meg kell előznie valamilyen tartománynak, ahogy az ma megszokott. A döntést a szervezet gTLD-bevezetésért felelős bizottsága (NGPC) hozta meg, biztonsági problémákra és a technikai megvalósítás akadályaira hivatkozva.

A gTLD-k bevezetése az ICANN legújabb innovációja a legfelső szintű tartományok megreformálására. Ennek keretében a webes címek végződésének regisztrációja is megnyílik, így az eddigi országszintű (ccTLD) és 22 általános célú végződések köre korlátlanul bővíthetővé válik. Az új TLD-k regisztrációja január óta nyitott, eddig számos szereplő, köztük a Google mutatott nagy érdeklődést az új lehetőségek iránt.

A "pontmentes" gTLD-k létrehozását is a Google kezdeményezte, az ötlet szerint a jelenlegi http://domén.tld konfiguráció helyett működne a http://gtld is, így egyetlen szó is lehetne weboldal címe. A Google által bejegyezni kívánt gTLD-k esetében például a youtube beírása a böngésző címsorába értelemszerűen a YouTube oldalára vinné a látogatót, a search pedig a mai google.com-ot nyitná meg. Az ICANN döntése értelmében azonban ezek nem fognak működni, ahogy a hagyományos TLD-k esetében, úgy a gTLD-knél is szükség lesz normális doménre, amelyet a végződéstől pont választ el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szervezet által megrendelt tanulmány szerint a pontmentes domének internetszintű bevezetése komoly problémát jelentene. Jelenleg ugyanis a pontmentes domének belső erőforrásokra mutatnak, amely jellemzően jóval magasabb bizalmi szintet jelent, mint a külső, internetes erőforrások esetében. Erre a paradigmára épülnek a szoftverek, de a felhasználók is így használják az erőforrásokat - a pontmentes doménnel szemben kevésbé szigorúak a biztonsági beállítások

Megoszló vélemények

A gTLD-k bevezetését nem fogadta kitörő örömmel minden szereplő. Az ilyen TLD-k számának korlátozására ugyanis agresszív árazást vezetett be az ICANN, csupán az elbírálási díj 185 ezer dollár, pozitív elbírálás esetén pedig további súlyos összegeket kell kifizetni a regisztrációért. A szervezet mintegy 300-1000 új gTLD regisztrációjával számol évente. A koncepciót támadók szerint a gTLD-k bevezetése újabb és újabb regisztrációra kényszeríti a márkájukat védő szervezeteket, amennyiben minden releváns regisztrált gTLD alatt biztosítani szeretnék részvételüket.

Az ICANN szerint ugyanakkor más márkájával gTLD-t regisztrálni gyakorlatilag lehetetlen lesz. A magas elbírálási költség fejében komplex ellenőrzési szolgáltatást működtet a szervezet, a szellemi tulajdonban jártas szakértők fognak megvizsgálni minden regisztrációs kérelmet. Amennyiben ezen véletlenül átcsúszna egy jelentkezés, a regisztrációt a márkatulajdonos kérésére azonnal felfüggesztik és döntőbíróság elé kerül az ügy. A védelem ráadásul az ICANN szerint nem csak magára a gTLD-re, hanem az alá bejegyzett új doménekre is vonatkozik majd, így nem kell mondjuk a cégnevet évente néhány ezer új TLD alá bejegyezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról