Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 29. 15:51

Nyoma sincs a roamingdíj-csökkentési tervezetnek

A Reuters információi szerint Neelie Kroes digitális portfólióért felelős biztos elállt azon tervétől, amely a roamingdíjak jelentős, 70-90 százalékos csökkenését írta volna elő.

A roaming árának jelentős mérséklése, illetve végül teljes minimalizálása régóta célja az európai szakpolitikának, Neelie Kroes pedig az egyik legnagyobb zászlóvivője az egységes távközlési piacnak, amely véleménye szerint serkenti a gazdaságot, munkahelyet teremt és javítja az Európai Unió versenyképességét globális szinten.

Hol a merész terv?

A digitális portfólióért felelős biztos korábban olyan terveket dédelgetett, amelyek alapján 2022 júniusára között az Unió területén roamingolva maximum 3 eurocent (9 forint) lehetett volna egy beszédperc ára, 1 megabájt adatforgalom pedig legfeljebb 15 centbe, azaz mintegy 45 forintba kerülhetett volna. A Reuters információi szerint az árcsökkenés a korábbihoz hasonlóan, fokozatosan lépett volna életbe, 2014 nyarától kezdve. A hírügynökség azonban úgy tudja, Kroes legújabb, legfrissebb terveiben már egyáltalán nem szerepel ilyen jellegű szabályozás.

Kroes hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy az ősz folyamán egy új, a telekommunikációs szektort gyökeresen átalakító távközlési reformcsomagot tesz majd le az asztalra, melynek egyik központi eleme a roaming szabályozása, pontosabban annak teljes eltörlése, valamint az európai hatósági rendszer reformja. A Reuters megkeresésére a biztos szóvivője elmondta: "A nyár során számos technikai javítást hajtottunk végre, amely segíteni fog minket abban, hogy elérjük a kitűzött célunkat, egy valóban egységes távközlési piacot."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár a tavaly elfogadott, és egészen 2017-ig érvényes második EU-s roamingrendelet több évre előre további árcsökkentést ír előre, a percdíjak jelentős csökkenése ettől a szabályozási lépcsőtől már nem várható, az az adatforgalom árának csökkentésére fókuszál roamingkörnyezetben. Erre egyébként az okostelefonok forgalmának dinamikus növekedésével szükség is van, hiszen 1 GB adatért még a ma csökkentett tarifával is több mint 170 ezer forintot kell fizetniük az EU-ban mobilozóknak külföldön.

Nem tetszett a négy nagynak

A korábban kiszivárgott, jelentős díjcsökkenést előíró javaslattervezet természetesen nem tetszett a nagy európai távközlési cégeknek, a Reuters szerint a "négy nagy" (Orange, Telecom Italia, Telefonica, Deutsche Telekom) képviselői a múlt hónapban találkoztak is Neelie Kroes-zal, hogy a témáról egyeztessenek. Ahogy azt korábbi cikkünkben is megírtuk, a nagy turistaforgalmat bonyolító Olaszország, Franciaország és Spanyolország operátorai jelentős bevételtől esnek el a roamingdíjak csökkenésével, de a harmadrészben a német állam kezében levő Deutsche Telekom zsebéből is komoly összeget húzna ki a lépés.

Neelie Kroes szeptember 10-én prezentálja a javaslatcsomagot, amelyekre a tagországok mellett az Európai Parlamentnek is áldását kell adnia, hogy jogerőre emelkedjenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról