Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 26. 11:24

Publikusak a UPC új csomagjai

A hétvégi "titokzatos" bejelentés után ma közzétette a UPC az új 240 megabites csomagon kívül a többi részletet is a sávszélesség-emeléssel kapcsolatban. Automatikus duplázás nincs, de azonos árakon egyre többet kapnak az előfizetők.

Legutóbb 2009-ben volt sávszélesség-emelés a UPC-nél, a vállalat akkor elsőként lépte át a 100 megabites álomhatárt - sokak számára még az is problémát jelentett, hogy gigabites hálózati kártya legyen a számítógépükben, illetve gigabites router legyen a lakásban, illetve az akkor legelterjedtebb operációs rendszer, a Windows XP is csak némi barkácsolás után volt képes kezelni a nagyobb sebességet.

Vegyen mindenki gigabites routert!

Pontos adatokat nem árul el a szolgáltató, de a kezdeti alacsony érdeklődés után mostanra egyre többen, feltételezhetően a UPC 1,5 milliós internetelőfizetői állományából több tízezren választották a 100 mbit/s  feletti sávszélességet. Várhatóan az új etalon csomag sem fog nagyobb tömegeket vonzani, viszont az alsóbb csomagok is növekszenek, így valójában mégis egyre többen kerülnek a nagyobb sebességtartományba úgy, hogy közben ugyanannyit vagy kevesebbet fizetnek a szolgáltatásért.

Az emelés után a legkisebb, csomagban is rendelhető internetopció immár 30 Mbit/s letöltést és 3 Mbit/s feltöltést kínál. Ezt követi a 60/6, a 120/10 és végül a 240/20. Ha valaki nem csomagban rendeli, akkor új előfizetőként választhatja a kezdő 15/1 Mbit/s-es csomagot is 2390 forintért. Ha a legnagyobb triple play csomagokat nézzük, akkor a UPC a mostani árazásával 10 ezer forintért kínálja a 76 SD + 19 HD csatornás tévét, a 240/20 megabites internetet és a telefonvonalat, ami éppen félúton helyezkedik el a két konkurens cég ajánlatai között. A Telekom valamivel több mint 13 ezer forintért adja a hasonló csomagját, igaz valamivel kevesebb tévécsatornával, de feltöltésben erősebb 120/50-es internetcsomaggal. A Digi pedig a legolcsóbb a 7200 forintos ajánlattal, igaz a legkevesebb csatornával és a leglassabb internetcsomaggal (80/25) is itt találkozik a vevő.

Hiányzik a nagyobb feltöltési sebesség

A felhasználói visszajelzések többnyire a feltöltési sebességeket tartják aránytalanul kevésnek a UPC esetében, ami jogosnak is tűnik. Ugyan a letöltés, warezolás a valóságban még mindig meghatározó jellemző a hazai interneten, de egyre több olyan felhasználó van, aki felhős szolgáltatásokat használ, ahol a szinkronizálás nem csak le-, hanem sok feltöltéssel is jár. Nagyobb fájlok szinkronizálásakor nem mindegy, hogy mennyi ideig kell várni a feltöltésre, illetve sokan vannak olyanok is, akik egy otthoni média- és fájlszervert érnek el eszközeikről távolról, mondhatni saját, házi streaming szolgáltatást üzemeltetve. Ezekre az esetekre már kissé soványnak tűnik valóban a 20 Mbit/s feltöltési sebesség, amit most a legnagyobb csomag kínál.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ilyen esetek azonban nagyon ritkák, az átlagos felhasználó havonta most is alig több mint 50 gigabájtot forgalmaz a UPC hálózatában a cég szerint. A szerződési feltételekben továbbra is ott maradt a fair felhasználásra vonatkozó kitétel, ami szerint 300 gigabájt felett a szolgáltató korlátozhatja az elérést, de tudomásunk szerint erre az elmúlt években csak ritkán került sor - gyakran még olyan esetekben sem lépett közbe a cég, amikor a felhasználó a 120 megabites kapcsolatán egész hónapban végig eszeveszetten torrentezett, terabájtos adatforgalmat generálva. Valószínűleg a kitétel azért marad benne, hogy amennyiben valaki egy lakossági csomagra kötve webszervert vagy egyéb üzleti megoldást kezd üzemeltetni, akkor a szolgáltatónak legyen mozgástere fellépni ellene.

A lakossági csomagok 240/20 megabitre emelt limitjéhez hasonlóan természetesen az üzleti csomagok is javultak, ott mostantól 250/25 Mbit/s sávszélesség jelenti a csúcsot. A minimális garantált letöltési sebesség a legnagyobb lakossági csomagnál 60, a legnagyobb üzletinél pedig 80 megabit lett. A UPC közleménye szerint a változások nem csak az új előfizetőket érintik, a közeljövőben a meglévő előfizetőket is megkeresik előnyös lehetőségekkel, amivel áttérhetnek  nagyobb sávszélességre. A sávszélesség-emelésről írt korábbi cikkünkben további részletek olvashatóak, a 2009-es alapos tesztből pedig kiderül, négy évvel ezelőtt hogyan fogadtuk a 60-ról 120 megabitre ugrást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról