Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 23. 11:28

Javítja a Xerox a karaktercserés WorkCentre gépeket

Súlyos hibát fedezett fel egy felhasználó a Xerox nagy multifunkciós eszközeiben, amelyek hajlamosak felcserélni egyes karaktereket a dokumentumokban. A gyártó a botrány kipattanása után azonnal nekifogott a javítás kidolgozásának, az első szoftverfrissítések már elérhetőek.

Kiadta a karaktercserélési hibára készült szoftveres javítást a Xerox. Az első körben néhány családhoz készült el a frissítés, a jövő hétre azonban az összes érintett modell javítható lesz. A Xerox állítása szerint gőzerővel dolgoztak a probléma elhárításán, a javítás elkészülte és a validáció után pedig az első eszközökre már elérhető a frissítés.

Ahogy azt korábban a HWSW is megírta, egyes Xerox multifunkciós modellek a másoláshoz túl agresszív tömörítési algoritmust, a JBIG2-t használnak. A botrány kipattanásakor még úgy tűnt, hogy csak a legalacsonyabb, "normal" minőségnél jön elő a probléma, de a Xerox mérnökei szerint a két magasabb finomság mellett is előfordulhat karaktercserélődés, amely így független a beállításoktól.

Fedezd fel az apró hibát! Vagy hibákat.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Xerox közleménye szerint a karakterfelcserélési hiba néhány feltétel együtt járása esetén jöhetett elő, problémás (apró betűtípust használó, korábban már másolt, esetleg piszkos, rossz minőségű, nehezen olvasható) dokumentumok esetén. Ugyan a gyártó szerint a hiba kifejezetten ritkán reprodukálható, a most kiadott javítás az esélyét is megszüntetni a karakterek felcserélésnek, mivel más tömörítési algoritmust használ. Ennek mellékhatása, hogy a keletkező szkennelt dokumentumok valamivel nagyobb méretűek lesznek - figyelmeztet a gyártó.

A szoftverfrissítés első körben a gyártó ConnectKey, WorkCentre 75xx és 57xx, valamint a ColorQube 93xx sorozathoz érhető el a Xerox oldaláról. A többi érintett modellcsalád, a ColorQube 92xx és több más WorkCentre számára jövő héten készül el a javítás. A gyártó szerint az oldalon található lista az összes, a hibás modellt listázza, a cég egyéb termékei, például népszerű Phaser sorozat nem érintett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról