Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Zero day mindörökké - riogat a Microsoft

Gálffy Csaba, 2013. augusztus 21. 14:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az újabb rendszerekhez kiadott frissítéseket visszafejtve válhat támadhatóvá a Windows XP, figyelmeztet blogbejegyzésben a Microsoft. A 2014. április 8. után védtelenné váló rendszer már ma sem véd kielégítően, jövőre kritikusan védtelenné válik.

Egyre feljebb tekeri a Windows XP leváltását sürgető kampány hangerejét a Microsoft, egyre sűrűbben jelennek meg ezzel kapcsolatos bejegyzések a vállalat különböző céges blogjain. A Microsoft Security Blog múlt heti bejegyzése rögtön "örökké tartó zero day" forgatókönyvvel riogat, ráadásul a rendszer hibáira (közvetve) maga a Microsoft fogja felhívni a támadók figyelmét.

A Windows XP mellé járó támogatás 2014. április 8-án jár le, ezután a dátum után a rendszerhez a készítő nem ad ki sem biztonsági frissítéseket sem funkcionális gyorsjavításokat, és sem ingyenes, sem fizetős telefonos vagy online támogatás nem lesz elérhető hozzá. A zero day támadások  javítatlan hibákat használnak ki - eszerint a definíció szerint támogatás lejárta után felfedezett hibák egységesen ebbe a kategóriába esnek.

A bejegyzés egy érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet: a biztonsági javítások kiadását követően a támadók sokszor visszafejtik a frissítést és rekonstruálják a kijavított biztonsági rést, majd ennek birtokában elkészítik a rést kihasználó kódot. A Microsoft ezért a hasonló kódbázisú, egyszerre érintett operációs rendszerekre mindig egyszerre adja ki a biztonsági frissítést, hogy a visszafejtés nyomán egyik rendszer se maradjon védtelen. A Windows XP támogatási periódusának lejártát követően azonban bizonyos frissítésekkel pont a Microsoft fog "rámutatni" a rendszer egyes réseire. Hogy ez mennyire így van: az elmúlt egy évben a Windows XP 45 javítást kapott, ezek közül 30 érintette a Windows 7-et és Windows 8-at is. A jövőben az ilyen közös javításokból az XP kimarad, a támadóknak csupán annyi dolga lesz, hogy ellenőrzik, a modern rendszerekben kijavított probléma az XP-ben megtalálható-e.

Már most sem véd

A bejegyzés szerint a Windows XP nem csak 2014. április 8. után lesz védtelen, már most is kevésbé képes megvédeni a felhasználót, mint utódai. A rendszer (és különösen az SP2 szervizcsomag) fontos biztonsági megoldásokat implementál a Windows 95-98-Me sorozathoz képest, az újabb kiadásokkal szemben azonban látványosan elavult.

A Microsoft saját statisztikája szerint ezer Windows XP SP3-at futtató gépből 11,3 fertőzött, míg ugyanez a szám Windows 7 SP1 esetében 3,3-4,5 (64 és 32 bit), és 0,2-0,8 a Windows 8 (64 és 32 bit) futtatása esetén. A CCM mutató egyébként a Microsoft saját indikátora, azt jelzi, hogy a Windows Update-en keresztül rendszeresen futtatott Malicious Software Removal Tool hány fertőzést távolított el ezer gépre vetítve.

Még mindig elég jó?

A Microsoft nem véletlenül kampányol egyre hangosabban a Windows XP elavultsága mellett. A 13 éve kiadott rendszer még mindig elképesztően népszerű, az elmúlt hónapban pedig az aktív, böngészésre használt számítógépek között még nőtt is a részesedése. A Windows XP egyébként Kínában számít a legnépszerűbbnek, ahol még mindig 70 százalék fölötti a rendszert futtató PC-k aránya. Ezzel szemben az Egyesült Államokban az XP részesedése a NetApplications szerint már 20 százalék alá esett. A különbségért az alapvetően eltérő vásárlási/kalózkodási kultúra lehet felelős, a Windows XP-vel vásárolt gépeket az amerikaiak már jórészt lecserélték, a kevésbé fejlett országokban még jelentős a rendszer nélkül vett számítógép és kalóz rendszer kombinációja.

A Windows XP látványosan hosszú életét sokan sokféleképp magyarázzák, a leggyakrabban emlegetett, hogy egyszerűen "elég jó". És valóban, a fent említett biztonsági funkciókat leszámítva a Microsoft egyelőre nagyon nehezen tudja kommunikálni az egyszeri felhasználó felé a Vista, a Windows 7 vagy a Windows 8 előnyeit. Fontos előrelépések tucatjával akadnak, a sebességtől az alacsonyabb energiafogyasztásig, és a modern hardverek jobb támogatásáig, a felhasználók egy része azonban ezeket egész egyszerűen nem tartja eléggé fontosnak ahhoz, hogy leváltsa operációs rendszerét.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.