:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 21. 13:11

November 29-én érkezik Európába a PlayStation 4

A héten zajló kölni Gamescon eseményen a Sony bejelentette a PlayStation 4 hivatalos premierjének dátumait. A vállalat november 15-én kezi meg az új konzol forgalmazását az Egyesült Államokban, Európában pedig november 29-étől lehet kapni a gépet. Már ahol lehet.

Fokozatosan adagolja a PlayStation 4-et a Sony a rajtkor. A konzol meglepő módon nem a cég hazai piacán, Japánban debütál először, hanem az Egyesült Államokban, ahol november 15-én kerül a boltokba. A japán premier idejét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a cég, csupán annyit tudni, hogy arra 2014-ben kerül majd sor. A Sony feltehetően arra játszik, hogy a japán játékpiacot a Microsoft próbálkozásai ellenére is uralja, így az erőforrásait most nem szükséges ide csoportosítania, ott kell inkább megküzdenie a Microsofttal, ahol a legtöbbet nyerheti: Észak-Amerikában és Európában.

A kontinensünkön (valamint Ausztráliában és Dél-Amerikában) november 29-étől lehet megvásárolni a konzolt, de a Sony tájékoztatása szerint nem minden országban indul meg ekkor a hivatalos forgalmazás. A szerencsés európai országok, ahol november utolsó előtti napján megvehető a PlayStation 4: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság. Így azok a magyar játékosok, akik a premier dátumán játszani szeretnének az új konzollal, illetve a rajtra megjelenő 15 Blu-ray lemezen kiadott és 18 további letölthető játékkal, kerülőúton kell beszerezzék a gépet.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Sony állítása szerint már 1 millió példányban előrendelt PlayStation 4-ért a kontinensen 399 eurót kell fizetni (Nagy-Britanniában pedig 350 fontot), ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 120 ezer forintnak felel meg. A PS4 rajtjával és árával együtt a Sony azt is bejelentette, csökkenti a PlayStation 3 árát, mégpedig 199 euróra, azaz mintegy 60 ezer forintra - mostantól ennyiért kapható a tavaly ősszel bemutatott, 12 gigabájtos Super Slim alapmodell. A Sony emellett azzal igyekszik a játékosok kedvében járni, hogy egyes PS3 címek vásárlóinak (Watch Dogs, Call of Duty: Ghosts,  Assassin’s Creed 4: Black Flag) jelentős kedvezménnyel adja a játékok PS4-re írt változatát.

Az első számú rivális Xbox One rajtjának pontos időpontja továbbra sem ismert, a Microsoft november végi dátumot kommunikál egyelőre. A cég a múlt héten azonban azt közölte, az eredetileg tervezett 21 helyett csak 13 országban mutatja be, Európában pedig mindössze 7 országban lesz kapható az Xbox One az idén - hozzánk legközelebb Ausztriában. A kölni rendezvényen elhangzottak szerint az Xbox One megjelenésével együtt összesen 23 játék debütál, köztük az új Forza Motorsport és a Halo Xbox One, valamint számos olyan cím, ami PS4-en is elérhető lesz (pl. FIFA 14, Battlefield 4, Call of Duty: Ghosts, Madden NFL 25, NBA 2K14).

A Gamescon videojáték-konferenciáról és kiállításról részletesen kistestvérünk, a Gamekapocs tudósít.

a címlapról