:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 21. 11:21

Átszivárognak a Waze adatai a Google Mapsbe

Korábban divat volt összehasonlítani, hogy a Waze vagy a Google Maps forgalmi információi pontosabbak, jobbak vagy frissebbek. Mostantól ez a kérdés egyre kevésbé lesz érdekes, ugyanis az izraeli startupot nemrég felvásárló Google elkezdte beépíteni saját rendszerébe a Waze adatait.

Nem meglepő fordulat, hogy a Google nem hagyja érintetlenül a két párhuzamos navigációs szolgáltatást, a Google Mapset és a júniusban felvásárolt Waze-t. Ahogy az várható volt, a Google szép lassan átvezeti a Waze közösségi alapokon gyűjtött adatait a Maps adatbázisába, a jövőben várhatóan a két szolgáltatás teljesen egybeolvad, majd a végén minden bizonnyal a Waze felszívódik a rendszerben. A Waze csapata egyelőre függetlenként működik tovább, így a Google Mapsbe való integráció egy partneri kapcsolathoz hasonlóan működik, igaz a Maps és a Waze fejlesztői egyre több ponton kapcsolják össze napi munkájukat, hogy a navigáció egyszerű és pontos legyen bármelyik klienst is használja valaki.

A mostani bejelentés lényege, hogy a Waze-ben a közösség által bejelentett és a rendszer által elfogadott forgalmi események átkerülnek a Google Maps forgalmi adatai közé is - természetesen a Waze-ben ugyanúgy elérhetőek maradnak. A balesetek, lezárások, terelések, útfelújítások eddig csak következtethetőek voltak a rutinos Google Maps felhasználók számára, amennyiben ismerték az adott környék szokásos forgalmi viszonyait, illetve az ezekhez tartozó színezéseket. Mostantól ezek az esetek külön jelölve lesznek a Map-en is és a tervezőalgoritmus is figyelembe veszi őket. Egyelőre arról nincs szó, hogy ugyanilyen jelentéseket a Google Maps felhasználói is tudnának felvinni, de a következő logikus lépés ez lenne. Az integráció egyelőre nem minden országban jelenik meg, kezdetben csak Dél-Amerika, Mexikó, az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország Svájc és Németország autósai élvezhetik a közös adatbázis előnyeit.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A két fejlesztőcsapat viszont nem csak a Maps és a Waze összedrótozásán fáradozik, egy most megjelenő frissítéssel az iOS és az Android kliensekben is megújul a keresés funkció, ami szintén a Google-höz, annak webes keresőjéhez köthető. Ezzel a funkcióval az appon belül, navigáció közben kezdeményezhetőek keresések az útvonal mentén vagy a célállomásnál, így egyszerűbben megtalálhatóak a keresett üzletek, boltok, címek. Emellett a Waze webes alkalmazásban ezentúl elérhető a Street View nézet is, aminek segítségével sokkal egyszerűbb lesz felvinni a hibajelentéseket, javításokat.

Hosszú távon az összeolvadás valószínű, bár egyelőre ennek még semmilyen egyértelmű jele nincs, egyelőre a kölcsönösség elve alapján integrálják oda-vissza a szolgáltatásokat és képességeket a fejlesztők. Miután a Google Maps nemrég váltott új dizájnra, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben ezt cserélné vagy érdemben módosítaná a Google, de további technológiák átvitelére van esély. Az viszont már most igaz, hogy a Google jól járt a felvásárlással, hiszen újra jelentősen a konkurensek elé ugrott a Maps, sem Androidon, sem iOS-en nincs értelme másik navigációs szoftvert használni, kivéve ha valakinek nincs vagy korlátozott az adatkapcsolata (például külföldön).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.