Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 16. 08:41

Dell: stagnáló bevétel, zuhanó profit

Nagyot esett a Dell profitja az augusztus 2-án véget ért második pénzügyi negyedévben. A vállalat kétségbeesetten próbál a vállalati termékek és szolgáltatások irányába mozdulni, de a PC-piaci kitettsége megbéklyózza.

A tavalyihoz nagyjából hasonló, 14,5 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el a második pénzügyi negyedévben a Dell, amelynek a jövője azóta kérdéses, mióta februárban bejelentette: egy magántőkés ügylet keretében kivonulna a tőzsdéről, hogy befektetői nyomás nélkül tudja végrehajtani azokat az átalakításokat, amelyek a hatékonyabb működéshez szükségesek. Ez a lépés azonban azóta sem történt, meg, a Dellben nagyobb tulajdonnal bíró befektetők sikeresen elérték az erről szóló részvényesi szavazás elhalasztását. A cég jövője körüli bizonytlanság persze a pénzügyi adatoknak sem tesz jót.

Gyenge volt a PC-részleg

A bevétel gyakorlatilag stagnált éves szinten és meghaladta az elemzők 14,2 milliárdos várakozását, ami jó hír. A rossz hír, hogy a Dell profitja meredeken csökkent, elsősorban a PC-részleg (újabban End User Computing divízió) gyatra nyereségessége miatt. Ez a divízió több mint 9 milliárd dolláros bevétellel máig a Dell legnagyobb részlege még mindig, és alapvetően meghatározza a vállalat pénzügyi teljesítményét.

Az üzletágnál a PC-piac visszaesése miatt 5 százalékkal csökkent a forgalom, az asztali gépek terén 1 százalékos növekedést ért el a Dell, de a mobil gépek terén 10 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni. Annak érdekében, hogy továbbra is fenntartsa versenyképességét, a vállalat kénytelen volt módosítani az árazását, ami ahhoz vezetett, hogy a PC-üzletág üzemi profitja 696 millió dollárról 205 millió dollárra olvadt egy év alatt - ebben az emelkedő memóriaárak is szerepet játszottak egyébként.

A Dellnek korábban kinyilvánított stratégiája volt, hogy kivonuljon a nyereséget nem vagy csak alig termelő, alsó kategóriás PC-k szegmenséből és prémium gyártóvá váljon, az elmúlt két negyedév azonban pont ennek ellenkezőjéről szólt, alacsonyabb árakról, a részesedés megvédése érdekében. Egyes elemzők szerint a Dell a nagy PC-tendereken és a vállalati hardverek területén is agresszíven áraz jelenleg, hogy megnyerje vagy megtartsa azokat az ügyfeleket, akik a cég jövője körüli kérdések miatt nem szívesen vásárolnak tőle.

A vállalati részlegek sem villogtak

Hiába bővült a vállalati hardverrészleg, amely a szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket és más perifériákat tartalmazza, nem tudta ellensúlyozni a PC-üzletág gyengeségét. Az Enterprise Solutions Group bevétele éves szinten 8 százalékkal 3,3 milliárd dollárra emelkedett, az üzemi eredmény azonban itt is csökkent, 151 millió dollárról 137 millióra. A Dell tájékoztatása szerint elsősorban a Force10 hálózati eszközök és a tárolók területén nőtt nagyot a forgalom, valamint jól fogytak a "hyperscale", azaz nagy sűrűségű szerverek is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szolgáltatási üzletág 2,1 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami csupán 2 százalékos éves növekedést jelent. A támogatási és telepítési szolgáltatások terén 3 százalékos, az iinfrastruktúra-,  cloud- és biztonsági szolgáltatások terén pedig 6 százalékos volt a bevétel bővülése, derül ki a gyorsjelentésből. A Dell Services üzemi eredménye 1 százalékot bővülve 331 millió dollárt ért el. A felvásárlásoknak köszönhetően nagyot nőtt a Dell szoftverrészlege, azonban a bevétele így is csak 310 millió dollár, amihez 62 milliós veszteség társult.

Bizonytalanság

A Dell a negyedévben összesen 272 millió dollár üzemi eredményt tudott kipréselni magából, ami éves szinten 70 százalékos visszaesést jelent, nettó eredménye pedig 204 millió dollár volt csupán, ami a tavalyi szinttel összehasonlítva 72 százalékkal alacsonyabb. A cég részvényeinek árfolyama a bejelentés nyomán nem változott érdemben, azaz a piac már beárazta a gyenge eredményeket. Ahogy Morningstar elemzője a Reutersnek fogalmazott, az eredmények "az előrejelzéseknek megfelelően rosszak voltak". "Nem meglepetés, hogy a nyereség úgy csökkent, ahogy, amikor a volumen a fontosabb az eredményhányadnál."

A PC-üzletág gyászos mutatói is azt a forgatókönyvet erősítik, hogy a Dellnek ki kellene vonulnia a tőzsdéről és a rivaldafénytől távol meglépnie azokat az átstrukturálási műveleteket, amelyek eredményeképp javulhatna a teljesítménye. Ebbe beletartozhat akár a PC-részleg teljes leválasztása vagy eladása is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról