Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 13. 11:17

Már csak a weboldalak kevesebb mint felét szolgálja ki Apache

A Netcraft statisztikái szerint 50 százalék alá esett az Apache piaci részesedése, amire 2009 óta nem volt példa.

HIRDETÉS

A webszerverek statisztikáit követő Netcraft szerint 50 százalék alá esett az Apache piaci részesedése. A Netcraft több mint 700 millió weboldal alapján készült összesítése alapján a legnépszerűbb szabad webszerver továbbra is toronymagasan az Apache, részesedése azonban már "csak" 47 százalék, ami 5 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jelent júliushoz képest. Az Apache részesedése utoljára 2009-ben állt ilyen alacsony szinten.

Az Apache még a 90-es évek második felében vette át a vezető pozíciót az NCSA HTTPd-től és azt máig őrzi. Sikerei csúcsára a 2000-es évek közepére ért, ekkoriban a részesedése meghaladta a 70 százalékot is egy időben, ezt követően csökkenésnek indult, majd 2010 elejétől újra növekedett, 65 százalékra, 2012 nyara óta azonban megint visszaesőben van, elsősorban egy másik nyílt forrású webszerver, az nginx térhódításának köszönhetően.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A mostani visszaesés oka azonban nem csak az nginx, a Netcraft szerint az egyik legnagyobb szolgáltató, a GoDaddy cserélte le Linuxot és Apache-t futtató szervereit és állt át Windows Serverre és IIS-re. A GoDaddynél ezzel 25 millió IIS-en futó oldal jelent meg, aminek köszönhetően a Microsoft webszerver részesedése egy hónap alatt több mint 3 százalékpontot növekedett, azonban még így is csak 23 százalék, ami kevesebb mint fele az Apache részesedésének. Az nginx 14 százalékkal harmadik a Netcraft rangsorában. Más a helyzet kissé, ha a Netcraft aktív oldalakat vizsgáló statisztikáit nézzük. Ezeken belül vizsgálódva az Apache részesedése még mindig 54 százalékos, az nginx pedig 12 százalékos részesedésével felülmúlja az IIS-t (11%).

A Netcraft adatai alapján egyelőre nincs nyoma annak, hogy a PRISM-et körülvevő botrány miatt a weboldalak üzemeltetői tömegesen hagynák el az amerikai szolgáltatókat. Sőt, éppen ellenkezőleg, a Netcraft szerint még nőtt is az amerikai oldalak száma, összesen 3,9 millió weboldal költözött külföldről amerikai szolgáltatókhoz, miközben 3,6 millió költözött el onnan, a legtöbbjük Németországba vagy Kanadába.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.