Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 12. 15:19

Nem gyárt többé Windows RT-s tableteket az ASUS

Felhagy a Windows RT-t futtató tabletek gyártásával és fejlesztésével az ASUS - jelentette be a gyártó. A jövőben az Androidra és Windows 8-ra alapozza a tabletstratégiát.

HIRDETÉS

Nem gyárt többé Windows RT-t futtató eszközöket az ASUS - jelentette be a cég pénteken. "Nem csak a mi véleményünk, az iparág egésze érzi, hogy a Windows RT nem lett sikeres" - mondta Jerry Shen, az Asustek egyik felsővezetője a Wall Street Journal kérdésére. Shen bejelentése szerint az ASUS a jövőben kizárólag x86-os processzorokra épít Windows 8-as gépeket, mivel azok rendelkeznek visszafelé kompatibilitással - ez a funkció azonban a Windows RT-ből hiányzik.

Bukta, hátraarc

Az ASUS-nak a Windows RT piaci kudarca pénzügyi csapást is hozott, a felhalmozott raktárkészletek értékleírására kényszerült, a vállalat azonban nem közölte, hogy pontosan mekkora összeget könyvelt el veszteségként. Az ASUS ezzel már a harmadik cég, amely súlyos milliókkal fizetett rá az ARM-os Windowsra, a Microsoft mintegy 900 millió dollárt vesztett a Surface RT-n, az NVIDIA pedig saját bevallása szerint mintegy 200-300 millió dolláros előzetesen tervezett bevételtől esett el a platform kudarca miatt.

A Microsoft gyártópartnerei gyors ütemben kihátráltak a platform mögül, a június eleji Computexen, a nagy tajvani seregszemlén például pontosan nulla ilyen terméket jelentettek be a hardvercégek, a hírek inkább arról szólnak, kivonulnak a platform mögül, mint ahogy a Samsung is tette például. A megváltozott hozzáállás hátterében egyrészt az áll, hogy az Intel vagy az AMD platformjait használva egész jó, akár passzív hűtésű és jó teljesítményű tabletek építhetőek ma már, úgy, hogy közben a visszafelé kompatibilitásról, a korábbi windowsos alkalmazások futtatásáról sem kell a felhasználónak lemondania.

ASUS Vivo Tab RT - ez nem jött be.

Nem találkozott a piaci igényekkel

Másik magyarázat lehetne, hogy a gyártók kivárnak és új ARM-os processzorokra szeretnének táblagépet építeni. A Tegra 4 azonban már széles körben elérhető, ahogy a Qualcomm Snapdragon 800 is megjelent már, a Samsung saját Cortex-A15-ös magokat használó lapkái pedig tavaly óta várják, hogy Windows RT-t futtathassanak, így a lehetőség már hónapok óta adott e termékek létezéséhez.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Annak ellenére, hogy a Windows RT-nek voltak ugyan egészen különleges képességei (több felhasználós üzemmód, beépített Office, stb.), ezek a funkciók nem találkoztak a felhasználók igényeivel. A piaci sikerből ítélve a vásárlók az olcsó, széles alkalmazáskínálattal rendelkező tableteket keresik, az olcsó és középkategóriában az Androidot, a felsőbb rétegekben pedig az iPadet. Munkára (amely a Windows RT kimondott nyerő területe) pedig inkább a jól bevált PC marad.

A Windows RT piaci kudarca nem súlyos veszteség a Microsoft számára, az év végére a boltokba kerülő új generációs Atom processzorokra már passzív hűtésű, x86-os, Windows 8.1 rendszert futtató tabletek építhetőek - kérdés azonban, hogy sikerül-e ezeket majd eléggé versenyképesre árazni, valamint lesz-e valódi érdeklődés a potenciális vásárlók irányából.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:22

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.